Řepík je trvalka, našich suchých vápnitých luk a strání, dorůstá výšky necelého metru. Velmi dobře se dá pěstovat na záhonech, nemá rád dusíkaté půdy. Drobné žluté květy jsou uspořádané do klasovitých hroznů, rozvíjí se od června do září a kořenitě voní. Z rostliny se využívá hlavně kvetoucí nať, ať už čerstvá nebo sušená. Při sběru se seřezává bylina výš nad zemí, aby mohla znovu obrazit a naším zásahem nezahynula.

Vnitřně i zevně
Látky obsažené v řepíku vykazují silné protizánětlivé účinky, které se uplatňují při problémech s dásněmi, hlasivkami, bronchitidě, nastuzení a revmatismu. Tlumí zánětlivé procesy sliznic v těle. Řepík intenzivně stimuluje činnost žlučníku a pomáhá s detoxikací jater, zlepšuje metabolismus tuků a hladinu cholesterolu. Přispívá ke správnému trávení potravy a působí proti průjmům.

černý rybíz
Rostliny pomáhající s následky boreliózy

Řepík se dá používat i zevně při kožních problémech formou mastí, obkladů a koupelí. Pro své svíravé účinky je vhodný i pro zacelování ran, použít ho můžeme i na odřeniny. Koupel nohou v odvaru řepíku se zase doporučuje při celkové únavě organizmu. Rostlina je vhodná pro dlouhodobé užívání, nemá nežádoucí vedlejší účinky. Ale jako u všech bylin (nebo kosmetických, farmaceutických přípravků i potravinových doplňků stravy) je dobré po určité době přestat s užíváním a nahradit za jiné.

Čaj na hlasivky
Jednu polévkou lžíci sušené rostliny zalijeme čtvrt litrem vody a necháme přibližně deset minut louhovat, scedíme, potom pijeme vlažné. Nálev prospívá hlasivkám a hodí se jako prevence pro lidi, kteří každodenně hlasivky namáhají. Oceníme ho i při nachlazení.

Odvar i ke koupání
Připravujeme obdobně jako čaj, jen směs byliny a vody krátce dvě až pět minut povaříme. Odvar požíváme ke kloktání. Teplý obklad můžeme přikládat při bolestivosti zubů i na tváře, nebo na odřeniny, jizvy, rány. Koupel v řepíku bychom si měli čas od času dopřát, protože prospívá celému tělu.

Ilustrační foto
Češi více hřeší. Vypijí sedm litrů čistého alkoholu a třetina kouří

Směs pro vaše játra
Tenhle čaj doporučoval profesor Josef Velenovský, první český botanik z meziválečného období. Vezmeme dvacet pět gramů nati řepíku, po dvaceti gramech nati vlaštovičníku, zemědýmu a čekanky a pět gramů nati pelyňku pravého. Přibližně z jedné polévkové lžíce směsi si připravíme čaj. Užíváme dvakrát denně po dobu tří týdnů, podpoříme tak regeneraci jater.

Tinktura do lékárničky
Raději připravujeme z čerstvé rostliny, kterou nakrájíme nadrobno, protože se lépe vyluhuje. Jeden díl rostliny smícháme s pěti díly bílého alkoholu (vodkou, ginem). Rostlina musí být celá ponořená v alkoholu, necháme tři týdny louhovat, občas směsí zatřepeme. Nakonec přecedíme, rostlinu pořádně vymačkáme a vše přelijeme do čisté lahve a je hotovo. Tinktura z řepíku by neměla chybět v žádné domácí lékárničce. Užívá se po kapkách nebo zevně na výše zmíněné problémy.

Zdena Nováčková