Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řepkový olej je náš všestranný kuchyňský pomocník

K hlavním výhodám patří jeho odolnost při vysokých teplotách a dále jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu, na rozdíl od mnoha jiných olejů, které při skladování v lednici ztuhnou. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.

7.8.2013 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: čtk

Řepkový olej se skvěle hodí pro přípravu jak tradičních českých pokrmů, tak i specialit francouzské, čínské, thajské, indické či marocké kuchyně. Široké uplatnění řepkového oleje je dáno jeho jemnou a neutrální chutí bez výrazného aroma, jako je tomu třeba u oleje sezamového, dýňového či olivového. Pokud by měl kuchař povolen pouze jeden univerzální olej, zvítězil by rozhodně řepkový.

Je velmi chutný a prospěšný díky nízkému podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Díky své neutrální chuti nepůsobí dominantním dojmem a pouze jedinečně doladí chuť hlavních ingrediencí. Jako mnohostranný olej se dá využít při celé řadě kuchařských postupů.

Vaření, pošírování, táhnutí

Jedná se o tepelné úpravy pokrmů, při kterých se suroviny připravují ve vodě či vývaru a liší se podle délky vaření a teploty tekutiny. Při vaření působí na suroviny horká tekutina o teplotě asi 100°C. Pošírování je příprava potravin ve vývaru nebo ve vodě, kdy teplota dosahuje 70 až 80°C. Tímto způsobem upravujeme jemné potraviny, např. aspiky, rosoly, ryby či křehké druhy zeleniny, které by se prudším varem rozpadly nebo vysušily.

Táhnutí je velmi pomalé vaření ve vývaru nebo v ochucené vodě při teplotě nižší než je bod varu, ale vyšší než je pošírování (nejčastěji kolem 94°C). Jedná se o podobnou technologickou úpravu, jakou je dušení, jen ve větším množství tekutiny. Uvařené suroviny servírujeme teplé a můžeme je přelít kvalitním olejem nebo omáčkou. Její základ připravíme orestováním zeleniny nebo cibulky na oleji. Můžeme je také podávat přelité olejovým dresinkem či majonézovým dipem.

Restování (opékání)

Jedná se o tepelnou úpravu potravin, při které nejprve důkladně rozžhavíme pánev, poté do ní nalijeme malé množství oleje a poválíme jej po dně pánve, aby přijal její teplotu. Pak vložíme maso či zeleninu a zprudka ji orestujeme.

Smažení

Pozvolna zahřejeme vysokou vrstvu oleje na správnou teplotu (přibližně 180°C). Teprve poté vložíme smaženou potravinu do tuku, aby se ihned uzavřely povrchové póry a tuk se nedostal dovnitř.

Trojobal či těstíčko, ve kterém smaženou potravinu obvykle obalujeme, se tak krásně dozlatova osmaží a zároveň se ideálně propeče pokrm uvnitř.

Pokud olej před smažením málo rozpálíme, pokrm je velmi mastný a nedosáhneme požadované křupavosti. Pokud olej rozpálíme příliš, rychle se přepálí na povrchu a uvnitř zůstane syrový.

Salát z pečené zeleniny

Suroviny:

- 2 červené papriky

- 2 žluté papriky

- 1 středně velká cuketa

- 10 menších žampionů

- 3 stroužky česneku

- 4 lžíce řepkového oleje na restování zeleniny

- hrst sekané petrželové natě

Vinegret:

- 2 lžíce medu

- 4 lžíce panenského řepkového oleje

- 1 lžíce kvalitního vinného octa

- Sůl

- drcený pepř

Postup:

Nejprve si připravíme vinegret. Metličkou v misce rozšleháme med s octem, solí a pepřem. Za stálého šlehání přidáváme olej (jako když se připravuje majonéza). Papriku oloupeme pomocí škrabky na zeleninu. Rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kusy. Cuketu nakrájíme na 0,5 cm kolečka, žampiony dle velikosti na čtvrtky nebo na půlky, česnek na tenké plátky.

Ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, opečeme cuketu dozlatova z obou stran a vložíme ji do mísy. Pak orestujeme papriku a nakonec žampiony a vše přesuneme do mísy k cuketě. V průběhu restování doléváme olej dle potřeby. Do mísy s teplou zeleninou přidáme plátky česneku a vinegret. Nakonec zamícháme a přidáme sekanou petrželovou nať. Salát můžeme podávat teplý nebo jej nechat odležet v lednici.

Renata Malá

Autor: Redakce

7.8.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policisté vyšetřují na místě, kde k hrůzné události došlo.
AKTUALIZOVÁNO
8

V Doubici zavraždili mladou dívku, další bojuje o život

Tomio Okamura ve Sněmovně.
9 9

Piráti a Okamura ve Sněmovně, TOP 09 mimo, říká průzkum

Trump nám vyhlásil válku, tvrdí Severokorejci. Americké bombardéry sestřelíme

Ministr zahraničí Severní Koreje Ri Yong-ho dnes v New Yorku oznámil, že Pchongjang si vymezuje právo sestřelit americké bombardéry i v případě, že budou mimo severokorejský vzdušný prostor. USA podle něj Severní Koreji vyhlásily válku. Svět by si „měl jasně pamatovat“, že to byli první Američané, kdo válku deklaroval, prohlásil Ri Yong-ho.

Rekonstrukce české ambasády v Berlíně spolyká přes půl miliardy korun

Rekonstrukci české ambasády v Berlíně za víc než půl miliardy korun dnes schválila vláda. Návrh počítá s tím, že by se s přípravou mělo začít příští rok, úprava by měla být dokončena do roku 2023. Budoucnost stavby ze 70. let, která leží v centru Berlína na prestižní adrese Wilhelmstrasse 44, se v posledních letech řešila opakovaně.

Zadeh manželovi vyhrožoval a nechal ho unést, tvrdí svědkyně

Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků za 2,5 miliardy a údajného ovlivňování svědka v pondělí opět stanul před Krajským soudem v Brně. Soud vyslýchal bývalou zaměstnankyni firmy, kde byl Zadeh investor. „Manželovi vyhrožoval a nutil ho účastnit se daňových úniků. Také ho nechal unést a poté nás jeho lidé sledovali,“ řekla svědkyně Milena Fajfrová.

Dvanáct korun za vydání léku nestačí. Lékárníci chtějí třicetikorunu

Lékárníci kritizují připravovanou úhradovou vyhlášku. Chtějí od zdravotních pojišťoven více peněz za výdej léku na recept. Česká lékárnická komora (ČLK) to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Nyní mají za takzvaný signální výkon 12 korun, podle komory by měl být 30 korun jako zrušený regulační poplatek. Vyhlášku, která upravuje platby za výkony zdravotní péče pro příští rok, poslalo ministerstvo minulý týden do připomínkového řízení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení