Zdroj vitaminů

Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny díky vysokému obsahu polysacharidů, má jich sedmačtyřicet procent, rostlinných bílkovin, kterých je v ní až třicet procent, a vlákniny. Její podíl v kulatých plodech dosahuje až devatenácti procent. Je bohatým zdrojem železa, vápníku, hořčíku, draslíku, obsahuje mangan, fosfor, vitamin E, vitamin B9 (kyselina listová), vitamin B15, což je kyselina pangamová – velmi účinný antioxidant proti stárnutí.

Cizrna má vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, takzvaných zdravých tuků, které působí jako prevence různých onemocnění, zpevňují cévy, udržují jemnou a pevnou pokožku a jsou protizánětlivé. Významný je zejména vysoký podíl kyseliny linolové, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž pomáhá při prevenci onemocnění srdečně-cévní soustavy. Díky vitaminům skupiny B cizrna zvyšuje odolnost vůči stresu.

Co s ní

Cizrna má příjemně oříškovou chuť a používá se podobně jako hrách – do polévek, kaší, příloh, pomazánek, náplní či do rizota. Je výborná i za studena v salátu. Cizrna se nerozvaří, ani dlouhým vařením netvrdne, před kuchyňskou úpravou ji však musíte na několik hodin (nejlépe přes noc) namočit. Na rozdíl od jiných luštěnin ji budete vařit ve velkém množství vody, a to nejdříve deset minut zprudka a pak padesát až osmdesát minut na mírnějším ohni. Po uvaření cizrnu nechte dobře okapat. římský hrách lze koupit rovněž konzervovanou, odpadne dlouhé vaření a můžete si připravit rychlý oběd.

Luštěninu můžete také smažit, pařit, pražit nebo nechat naklíčit. Bude vám chutnat jako salát i jako pomazánka, V paprikové i smetanové omáčce, v rizotu i luštěninové směsi. Cizrnová mouka smíchaná s pšeničnou se používá na pečení nekvašeného chleba (roti) nebo se přidává do nejrůznějších pekařských produktů. Cizrna má též svou „kávovou“ historii. Pražená byla od 18. století v oblasti Dijonu známá jako „Café de France“. Na Balkáně se k pravé zrnkové kávě přidávalo malé množství pražené a umleté cizrny, která udržovala žádoucí pěnu.

Cizrna je výtečným zdrojem bílkovin, vlákniny, polysacharidů, vitaminů a minerálních látek. Obsahuje málo sodíku a tuků. Z těchto důvodů nachází využití při různých dietách: bezlepkové, diabetické, nízkokalorické, bezcholesterolové, dietách s omezením solí nebo s vysokým obsahem vlákniny.

Ve světě

Jedním z nejznámějších pokrmů je španělská cizrnová polévka garbanzo. Ve Středozemí se setkáte s kaší hummus připravenou z uvařených semen, která se rozmixují s kořením a olivovým olejem. Pochoutkou pro děti je pražená cizrna obalovaná cukrem. V Řecku se cizrna smaží na oleji a podává se s černými olivami. V Itálii připravují z cizrnové mouky placičky farinata.

Na Korsice je cizrnová mouka základní složkou horské kuchyně. V arabských zemích mají rádi smažené kuličky falafel – pokrm vychází z hummusu, do něhož se přidávají ovesné vločky. Arabové smažené cizrnové kuličky jedí solené jako arašídy. (sin)

Vice informací a receptů na: www.vseovareni.cz

Arabská pasta z mixované cizrny hummus

Pasta z rozmixované cizrny je typickým představitelem arabské kuchyně. Zasytí, ale nezalepí žaludek, takže je skvělá jako lehký letní oběd. Máte-li rádi ostřejší chutě, přidejte do ní pár kapek pálivé pasty harissy.

Ingredience:
250 gramů sterilované cizrny, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vody, 3 stroužky podrceného česneku, půl lžičky soli, 100 gramů sezamové pasty tahini, arabský chléb k podávání

Na domácí tahini: 100 gramů sezamových semínek, 2 lžičky sezamového oleje, 2 lžičky citronové šťávy, špetka soli
Postup:
Nejprve si přichystejte domácí tahini. Je to pasta vyrobená rozdrcením a našleháním na sucho opražených sezamových semínek. Do rozdrceného sezamu vmíchejte sezamový olej, sůl a citronovou šťávu.
Cizrnu z plechovky necháme okapat a pak ji rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme tahini a ochutíme solí, česnekem a citronovou šťávou, případně můžeme přidat i špetku bílého pepře nebo trochu pálivé pasty harissy. Přidáme olivový olej, stejné množství vody nebo láku z cirzny a dobře promícháme, nejlépe za pomoci mixéru. Při podávání pokapeme olivovým olejem.
Podáváme s rozpečeným arabským chlebem. Ten pokrájíme na jednotlivé díly a těmi si hummus každý sám nabírá. Jídlo můžete doplnit čerstvou zeleninou, z níž lze nakrájet tyčinky a namáčet je v omáčce. Hodí se mrkev či řapíkatý celer.

Zbylo vám tahini?

Pokud si vyrobíte tahini více, můžete ho uchovat v lednici a využívat při přípravě dalších pokrmů. Můžete ho ozvláštnit i přidáním jiných ingrediencí. Pokud pastu doplníte trochou vody, drceným česnekem a římským kmínem, prokáže dobrou službu jako doplněk ke kebabu.
Tahini můžete mazat na chleba místo pomazánky, smíchat ji s česnekem, chilli a podušenou cibulí. Pak poslouží jako dip k zelenině nebo masu nebo jako dresink do salátů.

Křupavý římský hrách z plechu

Cizrna umí dobře doplnit masitá jídla nebo grilovanou zeleninu. Je poměrně sytá, ale zdravější a lehčí než například brambory. Můžete ji podávat i samotnou.
Ingredience:
2 plechovky cizrny ve slaném nálevu, 6 lžic olivového oleje, 2 špetky mořské soli, 4 špetky kurkumy
Postup:
Cizrnu propláchněte pod tekoucí vodou a osušte na ubrousku. Dejte ji na plech, pokapejte olejem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte dozlatova. Pak posypte solí a kurkumou a lehce promíchejte. Podávejte jako přílohu například k masu nebo dušené zelenině.

Cizrnová polévka s bylinkami

Polévkou uctíte i vegetariánské strávníky, a pokud nahradíte smetanu kokosovým mlékem, můžete ji servírovat také veganům.
Ingredience:
půl kila cizrny, jedna cibule, 6 stroužků česneku, 150 mililitrů smetany, 10 gramů ovesných vloček, špetka soli, lžička bílého pepře, svazek čerstvých bylinek
Postup:
Cizrnu nejprve namočte a nechte nejlépe do druhého dne nabobtnat. Pak si malou část dejte stranou a ostatní zvolna vařte, až změkne jako máslo. Ještě horkou uvařenou cizrnu rozmixujte ručním mixérem.
Ve zvláštním rendlíku nebo na pánvi osmažte na tuku jemně nakrájenou cibulku. Když se začne zabarvovat, přidejte drobně nasekaný česnek a nechte ho jen krátce osmahnout, pak vše vložte do cizrny. Zahustěte hrstkou ovesných vloček, osolte, opepřete a zjemněte smetanou. Když přidáte smetanu, už jídlo nevařte. Pak nechte polévku na teple pod poklicí pár minut stát.
Na suché pánvi s nepřilnavým povrchem postupně zahřívejte odloženou cizrnu, až se vysuší a opraží. Stále s ní míchejte. Opraženou pak podávejte s posekanými bylinkami k polévce.

Martin Šinkovský