VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rodiče, inspirujte se zdravým jídlem ve školce!

Fazole adzuki, jáhly, mořské řasy či špaldové klíčky si lidé běžně do jídla nepřídávají. Dětem by si to doma ze strachu z odmítnutí dovolil dát málokdo. Ve školce v Násedlovicích je to dnes naprosto běžné. Stejně jako slunečnicová či dýňová semínka jako přídavek k namazanému chlebu.

26.3.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

„O semínka je boj. Některé děti si je na chleba sypou na kopec,“ říká ředitelka školky Marcela Hanáková a není to podle ní nadsázka. Školčátka si zdravá semínka ihned oblíbila.

Změny v jídelníčku přišly s novou kuchařkou. Ředitelka si ji kvůli tomi i vybrala. „ Náš vzdělávací program vychází ze zdravé školky. Chtěla jsem, aby tomu odpovídalo stravování,“ vysvětlila.

Ze začátku rodiče často netušili, co které jídlo v jídelníčku znamená. Ředitelka musela připisovat vysvětlivky. Nakonec svolala setkání s ochutnávkou. Rodiče to chytlo a i nejzatvrzelejší tatínci vyznávající klasickou kuchyni se nakonec nemohli odtrhnout od salátu z mungo fazolek.

„Ze začátku byly děti nedůvěřivé, ale to přešlo. Nový jídelníček praktikujeme od prosince. Dnes už nemáme žádné dítě, které některé z jídel odmítlo sníst,“ říká Hanáková.

Jedí i zdravou špaldu

Co asi bylo místním nejvíce neznámé je miso shiro – pasta z bílé rýže nebo shitaké houby. Rodiče z Násedlovic ale neznali ani špaldu, což je obilovina. Ne všem dokonce něco říkali názvy jako pohanka, jáhly a dokonce i ovesné vločky.

„Jsou to často třeba jen dochucovací prostředky podobné masoxu, ale přírodní. Chuť není ani tak rozdílná, jídlo je přitom obohacené o spoustu zdravých látek,“ říká o používaných polotovarech kuchařka Iva Šefferová.

Dětem podle ní při počáteční nedůvěře pomůže, když se zapojí. „Vysvětlím jim, co to je. Bavíme se o tom. Samy si to mohou někam pokládat nebo sypat. I tu mrkev nebo papriku jim vyřezávám speciálními formičkami. Dávají si pak na chleba červená srdíčka nebo hvězdičky,“ popisuje kuchařka.

Náklady jsou vyšší

Školčátka také reagují na barvy. Speciální červené nebo zelené brambory tak z talířků mizí dříve než ty obyčejné. Jde přitom pořád o stejné brambory, jen jednou obarvené špenátem, podruhé červenou řepou.

Kuchařka speciální jídla také nedělá výhradně ze zmíněných zdravých produktů, vždy je kombinuje s běžným jídlem, které děti znají. Je to sice daleko více práce, ale odměnou je podle ní dobrý pocit z vykonané práce.

Komplikací je sned jen vyšší cena potřebných polotovarů. Proto násedlovická školka může speciální jídla vařit jen dvakrát či třikrát týdně. Přesto chce ředitelka s kuchařkou v nastoleném trendu pokračovat. „Rádi bychom, aby děti tato jídla poznaly, a aby se jich později nebály. Zdraví je především běh na dlouhou trať,“ zakončila ředitelka.

Autor: Zdeněk Šmýd

26.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Útok před britským parlamentem
AKTUALIZUJEME
18 10

Teror před britským parlamentem: Útočník čtyři lidi zabil a 40 zranil

Ilustrační foto.
29

EET a fitness: trenéry čeká existenční dilema, zákazníky fronty

Zrychlí stavby? Politici chtějí vyšachovat ekology i spolky

Kuňkání žab zřejmě ještě více než dnes zanikne v hluku stavebních strojů. Důvod? Výhrady, které ke stavbám vyjadřují ekologové či různé občanské spolky, už brzy úřady nebudou tolik poslouchat. Připravit je o slovo může chystaná novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (tzv. EIA), která má omezit možnost vyjadřovat se tak jako dosud k chystaným velkým stavbám, jako jsou dálnice nebo továrny.

Katastrofa: Zelenina zdražila!

„Brutální zdražení potravin." „Salátová krize!" „Zákazníci zuří: Zelenina je moc drahá!" „Oběti letošní zimy: okurky, cukety, ledový salát." Češi jsou od počátku roku zásobováni katastrofickými zprávami o tom, jak letos zdražuje zelenina. Jeden by snad začal okopávat zanedbaný záhumenek či navezl na balkon pytle plné hlíny, aby si mohl vypěstovat pár rajčátek a nějakou tu okurku.

Poruchy spánku trápí stále více dětí. Mohou za to i chytré telefony

Ráno nedokážou vstát z postele a ze školy nosí horší známky. Neporadí si s běžným výkladem, který nedoprovází obraz. Ordinace dětských neurologů se stále častěji plní školáky, kteří jsou unavení a neudrží pozornost. Důvod je jednoduchý: české děti trpí poruchami spánku. Ty jim způsobují mobily a tablety.

Spíme málo. Trpíme proto nadváhou a depresemi

Spánek? Na ten jsem dlouho neměla čas, přiznává osmatřicetiletá manažerka Lenka Procházková. Snažila se totiž stihnout úplně všechno – práci si nosila domů, děti dirigovala hlavně přes telefon, k tomu se starala o nemohoucí rodiče. Během pracovního týdne strávila v posteli sotva pět hodin denně. Někdy musely stačit i čtyři hodiny. Dokud nepřišel zvrat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies