VYBERTE SI REGION

Rodiče, inspirujte se zdravým jídlem ve školce!

Fazole adzuki, jáhly, mořské řasy či špaldové klíčky si lidé běžně do jídla nepřídávají. Dětem by si to doma ze strachu z odmítnutí dovolil dát málokdo. Ve školce v Násedlovicích je to dnes naprosto běžné. Stejně jako slunečnicová či dýňová semínka jako přídavek k namazanému chlebu.

26.3.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

„O semínka je boj. Některé děti si je na chleba sypou na kopec,“ říká ředitelka školky Marcela Hanáková a není to podle ní nadsázka. Školčátka si zdravá semínka ihned oblíbila.

Změny v jídelníčku přišly s novou kuchařkou. Ředitelka si ji kvůli tomi i vybrala. „ Náš vzdělávací program vychází ze zdravé školky. Chtěla jsem, aby tomu odpovídalo stravování,“ vysvětlila.

Ze začátku rodiče často netušili, co které jídlo v jídelníčku znamená. Ředitelka musela připisovat vysvětlivky. Nakonec svolala setkání s ochutnávkou. Rodiče to chytlo a i nejzatvrzelejší tatínci vyznávající klasickou kuchyni se nakonec nemohli odtrhnout od salátu z mungo fazolek.

„Ze začátku byly děti nedůvěřivé, ale to přešlo. Nový jídelníček praktikujeme od prosince. Dnes už nemáme žádné dítě, které některé z jídel odmítlo sníst,“ říká Hanáková.

Jedí i zdravou špaldu

Co asi bylo místním nejvíce neznámé je miso shiro – pasta z bílé rýže nebo shitaké houby. Rodiče z Násedlovic ale neznali ani špaldu, což je obilovina. Ne všem dokonce něco říkali názvy jako pohanka, jáhly a dokonce i ovesné vločky.

„Jsou to často třeba jen dochucovací prostředky podobné masoxu, ale přírodní. Chuť není ani tak rozdílná, jídlo je přitom obohacené o spoustu zdravých látek,“ říká o používaných polotovarech kuchařka Iva Šefferová.

Dětem podle ní při počáteční nedůvěře pomůže, když se zapojí. „Vysvětlím jim, co to je. Bavíme se o tom. Samy si to mohou někam pokládat nebo sypat. I tu mrkev nebo papriku jim vyřezávám speciálními formičkami. Dávají si pak na chleba červená srdíčka nebo hvězdičky,“ popisuje kuchařka.

Náklady jsou vyšší

Školčátka také reagují na barvy. Speciální červené nebo zelené brambory tak z talířků mizí dříve než ty obyčejné. Jde přitom pořád o stejné brambory, jen jednou obarvené špenátem, podruhé červenou řepou.

Kuchařka speciální jídla také nedělá výhradně ze zmíněných zdravých produktů, vždy je kombinuje s běžným jídlem, které děti znají. Je to sice daleko více práce, ale odměnou je podle ní dobrý pocit z vykonané práce.

Komplikací je sned jen vyšší cena potřebných polotovarů. Proto násedlovická školka může speciální jídla vařit jen dvakrát či třikrát týdně. Přesto chce ředitelka s kuchařkou v nastoleném trendu pokračovat. „Rádi bychom, aby děti tato jídla poznaly, a aby se jich později nebály. Zdraví je především běh na dlouhou trať,“ zakončila ředitelka.

Autor: Zdeněk Šmýd

26.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Zaorálek míří do Turecka, jednat bude i o zadržených Češích

Ankara/Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek odlétá v pondělí na dvoudenní návštěvu Turecka. Chce jednat o migrační krizi a podpořit vzájemné obchodní vztahy, bude se ale zabývat i případem dvojice Čechů, kteří byli v zemi zadrženi kvůli údajné příslušnosti ke kurdským milicím. Věnovat by se měl i problematickému projektu stavby turecké elektrárny Yunus Emre, na který poskytla úvěr Česká exportní banka (ČEB) a pojistila ho státní pojišťovna EGAP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies