VYBERTE SI REGION

Rodiče, takovou svačinu ideálně připravujte dětem

Nastoupilo vaše dítě právě povinnou školní docházku a vás čeká celoroční dělání svačin na velkou přestávku? Poradíme vám, co potomkům dát, aby se cítili celý den dobře a měli sílu na učení i na hraní.

7.9.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Dětem skončily prázdniny a rodiče, kteří jsou často zaneprázdněni svým pracovním životem, musejí myslet i na zdravou stravu svých dětí. Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, ale děti, které jsou ve vývinu, by měly dodržovat pravidelnou a hlavně zdravou stravu. To znamená svačit v dopoledních hodinách před obědem a také odpoledne mezi obědem a večeří.

Inspirujte se našimi nápady, každodenní příprava svačin do školy pak bude mnohem jednodušší.

Dobré i zdravé

Dbejte na pečlivý výběr výrobků, které pak budete vašim dětem podávat nebo z nich vařit. V ideálním případě by neměly obsahovat konzervanty, stabilizátory, barviva, aromata, zahušťovadla a jiné škodlivé látky, které neprospívají lidskému organismu (například řada tvarohových a smetanových výrobků Lipánek je ochucena pouze přírodními sladidly a ochucujícími látkami).

Ani technologie výroby není radno podceňovat – jedině správný postup při výrobě vyzdvihne žádoucí vlastnosti a chuť. Do jídelníčku vašich dětí byste měli takové výrobky určitě zařadit. Budete mít radost, že jim chutná a zároveň jejich organismus bude dostávat potřebnou výživu během dopoledních a odpoledních hodin.

Přítomnost tvarohu v potravě určené pro děti zaručuje především přísun bílkovin, jak potvrzuje nutriční terapeutka Blanka Sekerová:

„Tvaroh je zdrojem kvalitních bílkovin – stavebních látek potřebných pro růst a regeneraci organismu. Jeho bílkoviny jsou jedny z nejlépe využitelných (lepší než bílkoviny masa), a proto je jejich konzumace důležitá zejména v období růstu, rekonvalescence, při kojení či těhotenství. Tvaroh, smetana i další výrobky z mléka, jsou dále pro člověka nejlepším zdrojem vápníku.“

Důležitý vápník

A jak je tomu u dětí?„ Pro děti, u kterých je schopnost ukládat vápník do kostí mnohem větší, je pak konzumace mléčných výrobků nezbytným předpokladem pro správný vývoj a růst. Důvod, proč jsou mléčné výrobky nejlepším zdrojem vápníku, není jen jeho množství. Známe i potraviny s jeho vyšším obsahem. Ovšem u mléka je důležité, že vápník je v něm v takové podobě, která se výborně vstřebává ze střeva do krevního oběhu,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

Mléko je také zdrojem vitaminů, bez kterých se naše tělo neobejde. Blanka Sekerová doplňuje: „Dalším důvodem je přítomnost vitaminu D, jako přirozené složky mléčného tuku. Bez tohoto vitaminu by využitelnost vápníku byla velmi nízká. V mléce je jedinečný koktejl těchto dvou látek, pokud tedy nejde o mléko odtučněné. Zbavíme-li mléko tuku, obsah vápníku zůstává stejný, ovšem obsah vitaminu D je snížen. Jedná se totiž o vitamin rozpuštěný právě v mléčném tuku.“

Ani tučné výrobky by vás neměly odradit a do jídelníčku dětí byste je měly částečně zařadit. „Přesto že tučné mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem energie, z jídelníčku aktivně žijících lidí i dětí je pro své cenné nutriční vlastnosti není nutné vyřazovat. Z výživového hlediska je vhodnější omezit příjem nekvalitních tuků – smažené pokrmy, sušenky, cukrovinky a dodržovat i ostatní zásady zdravé životosprávy. Zejména se aktivně a pravidelně hýbat, sportovat,“ uvádí Blanka Sekerová.

Zábava

Většina dětí se ráno nestačí nasnídat, natožpak ve škole nasvačit. Prvním jídlem tak většinou bývá oběd.

Aby vaše děti svačily se zájmem a chutí, udělejte jim ze svačiny zábavu. Pokud bude jejich svačina hezky a barevně vypadat, budou se na ni těšit. Připravujte dětem jak sladkou, tak i nesladkou dobrotu každý den.

Vhodným svačinovým nápojem může být čaj, voda bez bublinek nebo mlíčko s různými příchutěmi, které je dnes již běžně k dostání – například s příchutí jahod, vanilky, kakaa nebo i zcela bez příchutě. Mléko ideálně doplní energii na celé dopoledne a dětem může pomoci s dodržováním pitného režimu během dne.

Velice oblíbenými jsou u dětí i různé tvarohové krémy. Ve spojení s ovocem je možné vytvořit různorodé tvarohové dezerty, které jsou nejen zdravé, ale i chutné. Do uzavíratelné plastové krabičky můžete nakrájet ovoce na menší kousky a smíchat ho s jakýmkoli tvarohovým krémem. Přidat můžete i piškoty, aby chuť byla pestřejší.

Při přípravě svačiny doma můžete pro děti vykouzlit například piškotovo-krémovou pyramidu, vaflové lodičky nebo třeba krémové chaloupky. Nechte se inspirovat naším receptem – je snadný a rychlý.

Pravidelnost stravy by měla být doplněna i její pestrostí. Obměňujte dětem svačiny, aby si všechny jejich chuťové pohárky přišly na své a do jejich těla se tak dostaly i jiné potřebné živiny, které jsou třeba v sýrech, zelenině a masu.

Rozkrojíte-li čerstvé (nejlépe celozrnné) pečivo, každou půlku namažete sýrem nebo žervé, přidáte plátky zeleniny (volte hodně barevnou, ať je to pastva nejen pro žaludek, ale i pro oko), sýra nebo šunky a přiklopíte k sobě, vytvoříte snadno a rychle zdravý sendvič. K takovéto svačině se hodí i nějaké ovoce, jako jablko, broskev a podobné druhy.

Ovoce je dostatečně sladké a děti tak nebudou sváděny ke sladkostem. Tuto nejjednodušší variantu kombinujte různými způsoby. Žervé nebo jiný sýr můžete smíchat třeba s tuňákem, na drobno nakrájenou zeleninou nebo jinými ingrediencemi, čímž chuť svačin zpestříte.

Budete-li mít dostatek času na přípravu svačiny, vaše děti určitě potěší různé tvary, které můžete z pečiva (nejlépe z chleba) vytvářet – fantazii se meze nekladou. Vykrojte jednoduché tvary rybiček, hlavy zvířátek (medvěda, psa, kočky) nebo zajímavé obrazce, děti tak svačení bude ještě více bavit.

Dopřejte vašim dětem kombinaci lahodné chuti a zdravé stravy, na kterou se budou pokaždé těšit. Přejeme vám i vašim ratolestem dobrou chuť!

Recept: VAFLOVÉ LODIČKY

Suroviny na čtyři porce: 1 kelímek kakaovo-vanilkového tvarohového krému, 8 ks (60 g) vykrojených trojúhelníků z vaflí, 30 g ovocných plátků (broskev, kiwi, jahoda, banán atd.)

Abyste si ulehčili práci, vafle si můžete koupit v obchodě. Z každé pak vykrojte dvě lodičky ve tvaru trojúhelníku. Ovoce omyjte a nakrájejte na slabé plátky. Na každou lodičku dejte lžičku tvarohového krému podle vaší chuti a z ovoce vytvořte plachty. Můžete ihned podávat.

Autor: LENKA ČARKOVÁ

7.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Podle Chovance by video s Forejtem měli prověřit státní zástupci

Praha - Státní zastupitelství by mělo prověřit, zda se kompromitující video, na němž je údajně zachycen končící šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, nemělo sloužit k vydírání. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Nahrávkou by se podle něj měl zabývat i Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) kvůli Forejtově bezpečnostní prověrce.

Nazí brněnští veslaři nafotili kalendář. Třásli jsme se jak ratlíci, smáli se

Brno /FOTOGALERIE/ – Namísto pravidelného tréninku zapózovali před objektivy fotoaparátů. Veslaři z brněnského ČVK se svlékli při tvorbě týmového kalendáře s cílem rozšířit povědomí o tradičním jihomoravském klubu a zvýšit zájem o veslování.

Nejnovější kasino v Las Vegas „hlídá“ obří drak od českých sklářů

Las Vegas /FOTOGALERIE/- Čeští skláři z Kamenického Šenova se výrazně podíleli na podobě prvního kasina v čínském stylu, které vzniklo v americkém Las Vegas. Herně s desítkami stolů a stovkami automatů totiž vévodí tunový skleněný lustr ve tvaru čínského draka od tuzemské firmy Preciosa Lighting. Kasino oficiálně otevřelo své brány minulý víkend.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies