VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rodiče, takovou svačinu ideálně připravujte dětem

Nastoupilo vaše dítě právě povinnou školní docházku a vás čeká celoroční dělání svačin na velkou přestávku? Poradíme vám, co potomkům dát, aby se cítili celý den dobře a měli sílu na učení i na hraní.

7.9.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Dětem skončily prázdniny a rodiče, kteří jsou často zaneprázdněni svým pracovním životem, musejí myslet i na zdravou stravu svých dětí. Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, ale děti, které jsou ve vývinu, by měly dodržovat pravidelnou a hlavně zdravou stravu. To znamená svačit v dopoledních hodinách před obědem a také odpoledne mezi obědem a večeří.

Inspirujte se našimi nápady, každodenní příprava svačin do školy pak bude mnohem jednodušší.

Dobré i zdravé

Dbejte na pečlivý výběr výrobků, které pak budete vašim dětem podávat nebo z nich vařit. V ideálním případě by neměly obsahovat konzervanty, stabilizátory, barviva, aromata, zahušťovadla a jiné škodlivé látky, které neprospívají lidskému organismu (například řada tvarohových a smetanových výrobků Lipánek je ochucena pouze přírodními sladidly a ochucujícími látkami).

Ani technologie výroby není radno podceňovat – jedině správný postup při výrobě vyzdvihne žádoucí vlastnosti a chuť. Do jídelníčku vašich dětí byste měli takové výrobky určitě zařadit. Budete mít radost, že jim chutná a zároveň jejich organismus bude dostávat potřebnou výživu během dopoledních a odpoledních hodin.

Přítomnost tvarohu v potravě určené pro děti zaručuje především přísun bílkovin, jak potvrzuje nutriční terapeutka Blanka Sekerová:

„Tvaroh je zdrojem kvalitních bílkovin – stavebních látek potřebných pro růst a regeneraci organismu. Jeho bílkoviny jsou jedny z nejlépe využitelných (lepší než bílkoviny masa), a proto je jejich konzumace důležitá zejména v období růstu, rekonvalescence, při kojení či těhotenství. Tvaroh, smetana i další výrobky z mléka, jsou dále pro člověka nejlepším zdrojem vápníku.“

Důležitý vápník

A jak je tomu u dětí?„ Pro děti, u kterých je schopnost ukládat vápník do kostí mnohem větší, je pak konzumace mléčných výrobků nezbytným předpokladem pro správný vývoj a růst. Důvod, proč jsou mléčné výrobky nejlepším zdrojem vápníku, není jen jeho množství. Známe i potraviny s jeho vyšším obsahem. Ovšem u mléka je důležité, že vápník je v něm v takové podobě, která se výborně vstřebává ze střeva do krevního oběhu,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

Mléko je také zdrojem vitaminů, bez kterých se naše tělo neobejde. Blanka Sekerová doplňuje: „Dalším důvodem je přítomnost vitaminu D, jako přirozené složky mléčného tuku. Bez tohoto vitaminu by využitelnost vápníku byla velmi nízká. V mléce je jedinečný koktejl těchto dvou látek, pokud tedy nejde o mléko odtučněné. Zbavíme-li mléko tuku, obsah vápníku zůstává stejný, ovšem obsah vitaminu D je snížen. Jedná se totiž o vitamin rozpuštěný právě v mléčném tuku.“

Ani tučné výrobky by vás neměly odradit a do jídelníčku dětí byste je měly částečně zařadit. „Přesto že tučné mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem energie, z jídelníčku aktivně žijících lidí i dětí je pro své cenné nutriční vlastnosti není nutné vyřazovat. Z výživového hlediska je vhodnější omezit příjem nekvalitních tuků – smažené pokrmy, sušenky, cukrovinky a dodržovat i ostatní zásady zdravé životosprávy. Zejména se aktivně a pravidelně hýbat, sportovat,“ uvádí Blanka Sekerová.

Zábava

Většina dětí se ráno nestačí nasnídat, natožpak ve škole nasvačit. Prvním jídlem tak většinou bývá oběd.

Aby vaše děti svačily se zájmem a chutí, udělejte jim ze svačiny zábavu. Pokud bude jejich svačina hezky a barevně vypadat, budou se na ni těšit. Připravujte dětem jak sladkou, tak i nesladkou dobrotu každý den.

Vhodným svačinovým nápojem může být čaj, voda bez bublinek nebo mlíčko s různými příchutěmi, které je dnes již běžně k dostání – například s příchutí jahod, vanilky, kakaa nebo i zcela bez příchutě. Mléko ideálně doplní energii na celé dopoledne a dětem může pomoci s dodržováním pitného režimu během dne.

Velice oblíbenými jsou u dětí i různé tvarohové krémy. Ve spojení s ovocem je možné vytvořit různorodé tvarohové dezerty, které jsou nejen zdravé, ale i chutné. Do uzavíratelné plastové krabičky můžete nakrájet ovoce na menší kousky a smíchat ho s jakýmkoli tvarohovým krémem. Přidat můžete i piškoty, aby chuť byla pestřejší.

Při přípravě svačiny doma můžete pro děti vykouzlit například piškotovo-krémovou pyramidu, vaflové lodičky nebo třeba krémové chaloupky. Nechte se inspirovat naším receptem – je snadný a rychlý.

Pravidelnost stravy by měla být doplněna i její pestrostí. Obměňujte dětem svačiny, aby si všechny jejich chuťové pohárky přišly na své a do jejich těla se tak dostaly i jiné potřebné živiny, které jsou třeba v sýrech, zelenině a masu.

Rozkrojíte-li čerstvé (nejlépe celozrnné) pečivo, každou půlku namažete sýrem nebo žervé, přidáte plátky zeleniny (volte hodně barevnou, ať je to pastva nejen pro žaludek, ale i pro oko), sýra nebo šunky a přiklopíte k sobě, vytvoříte snadno a rychle zdravý sendvič. K takovéto svačině se hodí i nějaké ovoce, jako jablko, broskev a podobné druhy.

Ovoce je dostatečně sladké a děti tak nebudou sváděny ke sladkostem. Tuto nejjednodušší variantu kombinujte různými způsoby. Žervé nebo jiný sýr můžete smíchat třeba s tuňákem, na drobno nakrájenou zeleninou nebo jinými ingrediencemi, čímž chuť svačin zpestříte.

Budete-li mít dostatek času na přípravu svačiny, vaše děti určitě potěší různé tvary, které můžete z pečiva (nejlépe z chleba) vytvářet – fantazii se meze nekladou. Vykrojte jednoduché tvary rybiček, hlavy zvířátek (medvěda, psa, kočky) nebo zajímavé obrazce, děti tak svačení bude ještě více bavit.

Dopřejte vašim dětem kombinaci lahodné chuti a zdravé stravy, na kterou se budou pokaždé těšit. Přejeme vám i vašim ratolestem dobrou chuť!

Recept: VAFLOVÉ LODIČKY

Suroviny na čtyři porce: 1 kelímek kakaovo-vanilkového tvarohového krému, 8 ks (60 g) vykrojených trojúhelníků z vaflí, 30 g ovocných plátků (broskev, kiwi, jahoda, banán atd.)

Abyste si ulehčili práci, vafle si můžete koupit v obchodě. Z každé pak vykrojte dvě lodičky ve tvaru trojúhelníku. Ovoce omyjte a nakrájejte na slabé plátky. Na každou lodičku dejte lžičku tvarohového krému podle vaší chuti a z ovoce vytvořte plachty. Můžete ihned podávat.

Autor: LENKA ČARKOVÁ

7.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mistrovské oslavy v Brně. Hokejisté Komety přijeli mezi fanoušky na zaplněný Zelný trh v otevřeném autobuse.
AKTUALIZOVÁNO
81

Mistrovské oslavy v Brně: hokejisty přivítalo 12 tisíc fanoušků, obsadili i věž

Eliška Kolečkářová vzpomíná na dobu, kdy jí bylo teprve osmnáct let. Komunisti její rodině v roce 1951 vzali statek na Hodonínsku. Jejího otce Metoděje Hlobílka letos na konci března hodonínský okresní soud rehabilitoval.
9

Akce Kulak, pak samota, vypráví pamětnice

Migranti živoří v koncentrácích, varuje papež František

Zadržovací střediska pro migranty jsou přeplněná. Papež František, který je opakovaně navštívil, je přirovnal ke koncentračním táborům. Vyzval evropské vlády, aby běžence přesunuly do lidštějších podmínek.

Vzpomínky na legendární jízdu Hanzelky a Zikmunda

Oslavy 70. výročí startu slavné cestovatelské výpravy proběhly v centru Zlína. Krátce po 18. hodině přijela kolona historických Tater.

Obří beranidlo postavili na hradbách Špilberku. Pomocí dobového jeřábu

Jako obrovští křečci se mohli cítit muži, kteří v sobotu odpoledne poháněli jeřáb při stavbě beranidla na Špilberku. Desetimetrové dřevěné součásti stroje totiž zvedali pomocí otočného kola, které rozhýbali díky vlastní chůzi v něm. Středověký jeřáb použili na zvedání dílů dobového beranidla k zatloukání pilotů. Oba stroje postavili jako součást výstavy Stavba jako Brno a návštěvníci je na hradě uvidí až do konce roku.

AKTUALIZOVÁNO

Bude to o prsa. Francie žije prezidentskými volbami. Rozhodnou nerozhodnutí?

Jen pár procent. Takový je rozdíl mezi kvartetem, který se pere o post prezidenta Francie. Bude to centrista Emanuel Macron, pravicový François Fillon, extrémistická Marine Le Penová, nebo ultralevicový Jean-Luc Mélenchon?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies