VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rýže je hodnotná složka stravy. Nyní už není jen bílá

Praha - Základ jídelníčku většiny lidí na celém světě tvoří rýže. Představuje asi 20 % celkové kalorické spotřeby lidské populace a nabízí více než sto tisíc možností přípravy. V jihovýchodní Asii se pěstovala už před více než 6000 lety. Do Evropy ji přivezli arabští obchodníci. Nejdříve se dostala do starověkého Řecka, odkud ji Alexandr Veliký dovezl do Indie. Odtud se už šířila po tradičních obchodních cestách na další kontinenty. V 8. století se rýže objevila ve Španělsku, na začátku 16. století vznikla v Itálii první rýžová pole. Do Čech se rýže dostala asi v 16. století.

14.11.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

„Rýže je sacharidová potravina, to znamená, že většinu její energie tvoří sacharidy (hlavně škroby) a je vhodná pro běžné, ale i dietní stravování. Neobsahuje totiž žádný cholesterol, má pouze stopové množství tuku a díky absenci lepku se skvěle hodí pro osoby s celiakií, které musejí dodržovat zásady bezplepkové diety," říká nutriční terapeutka Věra Boháčová. „Rýže natural navíc obsahuje větší množství vlákniny, v celozrnné rýži je zase více tuku, z 65 % složeného ze zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Rýže, zejména natural nebo parboiled, je však zdrojem i dalších důležitých látek některých vitaminů skupiny B, vitaminu E, železa, draslíku nebo hořčíku," doplňuje Věra Boháčová. Nespornou výhodou rýže je také její obrovská variabilita v kuchyni. Protože má neutrální chuť, může být základem slaných i sladkých pokrmů. Hodí se skvěle jako příloha k hlavním pokrmům, na přípravu salátů, nádivek, ale také moučníků.

Důraz na kvalitu

Měli bychom si vybírat jen tu nejlepší rýži. Takovou, jejíž příprava je snadná, po uvaření zůstává nelepivá a krásně bílá, jednotlivá zrníčka nejsou polámaná, mají vynikající chuť a jsou velmi dobře stravitelná. Tam, kde výrobci záleží na kvalitě, podléhá proces výroby rýže rozsáhlému procesu kontroly. Každé zrníčko je 215x kontrolované v několika fázích od sběru až k zákazníkovi, a to například na přítomnost cizích elementů nebo polámaných zrn. Výrobce zároveň klade důraz i na výběr kvalitních odrůd, které jsou sice dražší, ale zato výrazně chutnější.

Současnou novinkou je nyní tříbarevná rýže. Může se pochlubit tím, že obsahuje tři druhy rýže z celého světa bílou dlouhozrnnou rýži z jižní Evropy, divokou rýži z Maďarska nebo USA a červenou rýži z Asie. Tmavá zrnka divoké rýže a zrnka červené rýže dodávají této rýži lahodnou oříškovou příchuť, která tak představuje výbornou alternativu bílé rýže pro zpestření jídelníčku. Je k dostání ve varných sáčcích v klasickém půlkilovém balení.

Jak jsme zvyklí u některých už známých druhů rýže, je i tato tříbarevná upravena procesem parbolizace. Co to znamená? Rýže se předem upraví horkou párou, neomílají se tmavé slupky broušením jako u běžných rýží, ale slupka se napaří horkou párou a pak stáhne. Díky tomu si rýže zachovává více vitaminů a minerálních látek (běžně odstraněné broušením), které jsou těsně pod slupkou. Zároveň tato technologie zabraňuje rozptýlení škrobů při vaření ve vodě, a proto nelepí.

Studený salát

pro 4 osoby, příprava 30 minut + chladnutí rýže 30 minut

- 3 varné sáčky tříbarevné rýže (tj. 375 g)

- 300 g růžičkové kapusty

- 4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru

- 2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry

- 1 malá nadrobno nasekaná cibulka (nejlépe šalotka)

- panenský olivový olej

- sůl

Rýži vaříme 20 minut v osolené vodě. Růžičkovou kapustu očistíme, dáme do vroucí vody a vaříme 5 minut. Poté scedíme, vhodíme do hrnce s ledovou vodou (nejlépe s kostkami ledu) a po pár minutách opět scedíme. Spolu s rýží necháme zcela vychladnout. Kapustičky překrojíme napůl, smícháme s rýží, zázvorem, pomerančovou kůrou a cibulkou. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí. Podáváme jako lehký salát, který můžete ozdobit hoblinkami pomerančové kůry, vytvořenými pomocí speciální škrabky na citrusovou kůru.

Renata Malá

Autor: Redakce

14.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Déšť

Dešťovka. Obyvatelé suchých oblastí si rozdělí sto milionů

Protesty ve Skopji skončily násilím
1

V makedonském parlamentu došlo k bitce, zraněno bylo minimálně deset lidí

Česká reprezentace na úvod porazila Finsko

Vítězstvím 3:2 nad Finskem vstoupili čeští hokejisté do závěrečného turnaje Euro Hockey Tour, kterým jsou Carlson Hockey Games v Českých Budějovicích. Druhý zápas odehraje náš národní tým v sobotu proti Švédsku (17).

Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad Dalíkem kvůli právní kvalifikaci

Nejvyšší soud zrušil odsuzující verdikt nad lobbistou Markem Dalíkem poté, co vyhověl jeho dovolání i dovolání šéfa žalobců Pavla Zemana. Případ vrátil pražskému vrchnímu soudu, který Dalíka poslal na čtyři roky do vězení za pokus o podvod. Odvolací soud bude muset znovu přezkoumat právní kvalifikaci, na jejímž základě byl odsouzen. Oznámil to předseda trestního kolegia NS František Púry. Podle něj může soud trest zmírnit, ponechat stejný i zpřísnit.

Kdo hodně cvičí, nástroj si ničí, věří Kabáti

/ROZHOVOR/ Po čtyřech letech vyrazí na velké halové turné nejúspěšnější česká rocková kapela Kabát. Obsáhne devatenáct zastávek a ode-hraje se v průběhu měsíců října a listopadu. Vypráví o něm zpěvák Pepa Vojtek.

Jihokorejci chtějí stavět Dukovany. Nezdržujeme a nezdražujeme, slibují

Tři roky poté, co ČEZ zrušil tendr na dostavbu Temelína, začíná jaderný maraton nanovo. Zatím jen opatrně a zdvořilostním představováním. Bitva o jednu z největších zakázek v dějinách ČR ale bude možná ještě ostřejší než minule.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies