VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rýže je hodnotná složka stravy. Nyní už není jen bílá

Praha - Základ jídelníčku většiny lidí na celém světě tvoří rýže. Představuje asi 20 % celkové kalorické spotřeby lidské populace a nabízí více než sto tisíc možností přípravy. V jihovýchodní Asii se pěstovala už před více než 6000 lety. Do Evropy ji přivezli arabští obchodníci. Nejdříve se dostala do starověkého Řecka, odkud ji Alexandr Veliký dovezl do Indie. Odtud se už šířila po tradičních obchodních cestách na další kontinenty. V 8. století se rýže objevila ve Španělsku, na začátku 16. století vznikla v Itálii první rýžová pole. Do Čech se rýže dostala asi v 16. století.

14.11.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

„Rýže je sacharidová potravina, to znamená, že většinu její energie tvoří sacharidy (hlavně škroby) a je vhodná pro běžné, ale i dietní stravování. Neobsahuje totiž žádný cholesterol, má pouze stopové množství tuku a díky absenci lepku se skvěle hodí pro osoby s celiakií, které musejí dodržovat zásady bezplepkové diety," říká nutriční terapeutka Věra Boháčová. „Rýže natural navíc obsahuje větší množství vlákniny, v celozrnné rýži je zase více tuku, z 65 % složeného ze zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Rýže, zejména natural nebo parboiled, je však zdrojem i dalších důležitých látek některých vitaminů skupiny B, vitaminu E, železa, draslíku nebo hořčíku," doplňuje Věra Boháčová. Nespornou výhodou rýže je také její obrovská variabilita v kuchyni. Protože má neutrální chuť, může být základem slaných i sladkých pokrmů. Hodí se skvěle jako příloha k hlavním pokrmům, na přípravu salátů, nádivek, ale také moučníků.

Důraz na kvalitu

Měli bychom si vybírat jen tu nejlepší rýži. Takovou, jejíž příprava je snadná, po uvaření zůstává nelepivá a krásně bílá, jednotlivá zrníčka nejsou polámaná, mají vynikající chuť a jsou velmi dobře stravitelná. Tam, kde výrobci záleží na kvalitě, podléhá proces výroby rýže rozsáhlému procesu kontroly. Každé zrníčko je 215x kontrolované v několika fázích od sběru až k zákazníkovi, a to například na přítomnost cizích elementů nebo polámaných zrn. Výrobce zároveň klade důraz i na výběr kvalitních odrůd, které jsou sice dražší, ale zato výrazně chutnější.

Současnou novinkou je nyní tříbarevná rýže. Může se pochlubit tím, že obsahuje tři druhy rýže z celého světa bílou dlouhozrnnou rýži z jižní Evropy, divokou rýži z Maďarska nebo USA a červenou rýži z Asie. Tmavá zrnka divoké rýže a zrnka červené rýže dodávají této rýži lahodnou oříškovou příchuť, která tak představuje výbornou alternativu bílé rýže pro zpestření jídelníčku. Je k dostání ve varných sáčcích v klasickém půlkilovém balení.

Jak jsme zvyklí u některých už známých druhů rýže, je i tato tříbarevná upravena procesem parbolizace. Co to znamená? Rýže se předem upraví horkou párou, neomílají se tmavé slupky broušením jako u běžných rýží, ale slupka se napaří horkou párou a pak stáhne. Díky tomu si rýže zachovává více vitaminů a minerálních látek (běžně odstraněné broušením), které jsou těsně pod slupkou. Zároveň tato technologie zabraňuje rozptýlení škrobů při vaření ve vodě, a proto nelepí.

Studený salát

pro 4 osoby, příprava 30 minut + chladnutí rýže 30 minut

- 3 varné sáčky tříbarevné rýže (tj. 375 g)

- 300 g růžičkové kapusty

- 4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru

- 2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry

- 1 malá nadrobno nasekaná cibulka (nejlépe šalotka)

- panenský olivový olej

- sůl

Rýži vaříme 20 minut v osolené vodě. Růžičkovou kapustu očistíme, dáme do vroucí vody a vaříme 5 minut. Poté scedíme, vhodíme do hrnce s ledovou vodou (nejlépe s kostkami ledu) a po pár minutách opět scedíme. Spolu s rýží necháme zcela vychladnout. Kapustičky překrojíme napůl, smícháme s rýží, zázvorem, pomerančovou kůrou a cibulkou. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí. Podáváme jako lehký salát, který můžete ozdobit hoblinkami pomerančové kůry, vytvořenými pomocí speciální škrabky na citrusovou kůru.

Renata Malá

Autor: Redakce

14.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Krajně pravicová Národní fronta (FN) získala podle dílčích výsledků sčítání v prvním kole francouzských regionálních voleb 28 procent hlasů.
14

Le Penová se odmítla zahalit, zrušila kvůli tomu schůzku s muftím

Kateřina Perknerová: Spor o Šumavu naznačí Zemanovu sílu v ČSSD

Prezident Miloš Zeman se o Národní park Šumava zajímá dlouho. Ještě v době, kdy byl důchodcem z Vysočiny, jezdil za starosty šumavských obcí a poslouchal jejich stížnosti na Bursíkova ředitele parku Krejčího, řádění kůrovce, uschlé stromy a „ekoteroristy". Když se pak nad nezelenou částí Šumavy, která byla nechána na pospas žravému broukovi, proletěl vrtulníkem, udělal si definitivní názor.

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

U francouzského pobřeží vraždil žralok

U pobřeží francouzského zámořského regionu Réunion zabil dnes žralok mladého surfaře. Oblast neštěstí je známá svou nebezpečností a zákaz koupání zde nařizovaly tabule, které ale někdo v posledních dnech nedovoleně odstranil, uvedla francouzská média s odvoláním na úřady tohoto ostrova v Indickém oceánu.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies