„Rýže je sacharidová potravina, to znamená, že většinu její energie tvoří sacharidy (hlavně škroby) a je vhodná pro běžné, ale i dietní stravování. Neobsahuje totiž žádný cholesterol, má pouze stopové množství tuku a díky absenci lepku se skvěle hodí pro osoby s celiakií, které musejí dodržovat zásady bezplepkové diety," říká nutriční terapeutka Věra Boháčová. „Rýže natural navíc obsahuje větší množství vlákniny, v celozrnné rýži je zase více tuku, z 65 % složeného ze zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Rýže, zejména natural nebo parboiled, je však zdrojem i dalších důležitých látek některých vitaminů skupiny B, vitaminu E, železa, draslíku nebo hořčíku," doplňuje Věra Boháčová. Nespornou výhodou rýže je také její obrovská variabilita v kuchyni. Protože má neutrální chuť, může být základem slaných i sladkých pokrmů. Hodí se skvěle jako příloha k hlavním pokrmům, na přípravu salátů, nádivek, ale také moučníků.

Důraz na kvalitu

Měli bychom si vybírat jen tu nejlepší rýži. Takovou, jejíž příprava je snadná, po uvaření zůstává nelepivá a krásně bílá, jednotlivá zrníčka nejsou polámaná, mají vynikající chuť a jsou velmi dobře stravitelná. Tam, kde výrobci záleží na kvalitě, podléhá proces výroby rýže rozsáhlému procesu kontroly. Každé zrníčko je 215x kontrolované v několika fázích od sběru až k zákazníkovi, a to například na přítomnost cizích elementů nebo polámaných zrn. Výrobce zároveň klade důraz i na výběr kvalitních odrůd, které jsou sice dražší, ale zato výrazně chutnější.

Současnou novinkou je nyní tříbarevná rýže. Může se pochlubit tím, že obsahuje tři druhy rýže z celého světa bílou dlouhozrnnou rýži z jižní Evropy, divokou rýži z Maďarska nebo USA a červenou rýži z Asie. Tmavá zrnka divoké rýže a zrnka červené rýže dodávají této rýži lahodnou oříškovou příchuť, která tak představuje výbornou alternativu bílé rýže pro zpestření jídelníčku. Je k dostání ve varných sáčcích v klasickém půlkilovém balení.

Jak jsme zvyklí u některých už známých druhů rýže, je i tato tříbarevná upravena procesem parbolizace. Co to znamená? Rýže se předem upraví horkou párou, neomílají se tmavé slupky broušením jako u běžných rýží, ale slupka se napaří horkou párou a pak stáhne. Díky tomu si rýže zachovává více vitaminů a minerálních látek (běžně odstraněné broušením), které jsou těsně pod slupkou. Zároveň tato technologie zabraňuje rozptýlení škrobů při vaření ve vodě, a proto nelepí.

Studený salát

pro 4 osoby, příprava 30 minut + chladnutí rýže 30 minut

- 3 varné sáčky tříbarevné rýže (tj. 375 g)

- 300 g růžičkové kapusty

- 4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru

- 2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry

- 1 malá nadrobno nasekaná cibulka (nejlépe šalotka)

- panenský olivový olej

- sůl

Rýži vaříme 20 minut v osolené vodě. Růžičkovou kapustu očistíme, dáme do vroucí vody a vaříme 5 minut. Poté scedíme, vhodíme do hrnce s ledovou vodou (nejlépe s kostkami ledu) a po pár minutách opět scedíme. Spolu s rýží necháme zcela vychladnout. Kapustičky překrojíme napůl, smícháme s rýží, zázvorem, pomerančovou kůrou a cibulkou. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí. Podáváme jako lehký salát, který můžete ozdobit hoblinkami pomerančové kůry, vytvořenými pomocí speciální škrabky na citrusovou kůru.

Renata Malá