Pacientům trpícím inkontinencí nabízí velkou naději neuromodulace. Svět ji zná dlouho, u nás je však novinkou. V Motole operovali první pacientku.

Pro naději na nový život vlastně na život jako kdysi si před měsícem zajela do nemocnice v pražském Motole 41letá Lucie z Berounska. Netají, že měla trochu obavy, ale dnes je nadšená: opravdu se cítí jako dřív. Už nemá obavu vydat se mezi lidi. Lucii, která má nyní radost také ze své čerstvé role babičky, se změnil život před dvěma roky, kdy se objevily potíže s močením. Nemilé a nepříjemné.

IKEM. Ilustrační foto.
Lékaři v IKEM transplantovali játra čtyřměsíčnímu kojenci

Vyčurat se prostě nemohla a moč odcházela sama; bez možnosti tuhle chvílí nějak ovlivnit. Přišlo to kdykoli a kdekoli: jednou doma při vaření, jindy mezi lidmi. Nezbylo než nechat práce prodavačky a zůstat doma; v částečném invalidním důchodu. Lucie také přestala chodit do společnosti. „Není možné například v kavárně odběhnout na záchod a tam se cévkovat," svěřila se.

První v republice

Právě cévkování vyprazdňování močového měchýře pomocí hadičky bylo jediné řešení, které Lucii mohla medicína nabídnout. Na inkontinenci, jak se únik moči nazývá, sice existuje spousta medikamentů, které dobře zabírají to však nebyl její případ. Přesto se našla pomoc: neurostimulátor. Přístroj, který Lucii jako první pacientce v republice zašili v Motole nad hýždě, lze připodobnit ke kardio- stimulátoru ovšem pracuje s metodou sakrální neuromodulace. Stimulace patřičných nervů pomáhá obnovit funkci močového měchýře a močových cest. A funguje to i u pacientů, jimž předchozí léčba nepomohla. U žen i u mužů.

Budoucí zubaři se v Olomouci připravují na praxi pomocí špičkové stomatologické techniky
Stížností na zubaře přibývá. Čekají je tvrdší pravidla

Lékař Michal Rejchrt, který operaci prováděl, odhaduje, že ročně by tento zákrok mohly u nás podstoupit asi čtyři stovky pacientů. Zatím to není na pořadu dne; neuromodulaci české zdravotní pojišťovny nehradí. Jednání s ministerstvem zdravotnictví i zdravotními pojišťovnami nicméně dávají naději na změnu. „Myslím, že je to na velmi dobré cestě, potvrdil přednosta Urologické kliniky 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Marek Babjuk. Přístroj pro Lucii podle jeho slov věnoval výrobce. Cena dosahuje 60 tisíc korun za zavedení elektrody plus 300 tisíc za přístroj.

Letité zkušenosti

Ve světě je tato metoda používaná a zdokonalovaná už 23 let; provedeno bylo již přes čtvrt milionu zákroků. Pomoci může stimulace nervů při různých typech inkontinence a to jak v případě úniku moči, tak i stolice. Ve dvou případech však nic nezmůže: pokud je příčinou problému poranění páteře s poškozením míchy a při neurologickém onemocnění, jakým je třeba roztroušená skleróza. Lucie si přístroj pochvaluje a už se rozhlíží po nové práci. Co by to mělo být? Nejraději prý něco se zvířaty.

Dobrý zubař se pozná podle pověsti, říká šéf České stomatologické komory.
Namísto návštěvy ordinace rada přes email? Jen pokud má lékař chráněný software