VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Salátové bary, mátové limonády, zdravé svačiny. Školní jídelny dneška

Za sedmadvacet korun se vaše ratolest nasytí obědem o třech chodech. Pochutná si třeba na cibulové polévce se sýrem, králíkovi po staročesku a jogurtovém závinu s jablky.

1.9.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/David Taneček

Ten králík byl úžasný, opravdu kulinářský zážitek. Alena Strosserová, která se školním stravováním zabývá na městském úřadě Prahy 3, chválí menu, jež právě ochutnala. A kde takhle dobře vaří? Ve školní jídelně základní školy na Radničním náměstí v moravském Šenově.

Soutěživých přibývá

Nápaditost a um kuchařek z šenovské školní jídelny přitom vůbec nejsou ojedinělé. Důkazem, že se ve školních jídelnách už dávno zablýsklo na lepší časy, je soutěž O nejlepší školní oběd.

V celostátním měřítku proběhla loni poprvé a přihlásilo se do ní pětačtyřicet školních jídelen, které měly odvahu představit zajímavé recepty na úpravu ryb a luštěnin.

Téma druhého, letošního ročníku – totiž česká kuchyně v moderní úpravě – už přilákalo sedmdesátku školních jídelen ze všech koutů Česka. Jenže celkem je u nás školních stravovacích zařízení na osm tisíc… „Většina z nich má co nabídnout, jen se stále ještě bojí svoji práci předvést,“ ujišťuje Alena Strosserová.

Právě ona – a také Anna Packová z magistrátu brněnského – dostaly nápad uspořádat gastronomickou soutěž i pro školní jídelny, a tak je na veřejnosti daleko více zviditelnit. Podařilo se – soutěž zastřešila Společnost pro výživu, podpořila ji i VZP ČR a do práce poroty, v níž nechyběli ani reprezentanti strávníků čili žáků, se aktivně zapojil Zdeněk Hladík z Asociace kuchařů ČR.

Chytré nápady

„Správná výživa velmi významně ovlivňuje zdravotní stav člověka,“ připomíná lékař Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu.

„Pokud žáci chodí jen na oběd, pak školní stravování představuje pouze část, tak třicet až pětatřicet procent příjmu jídla, ostatní zůstává na rodině,“ upřesňuje doktor Tláskal. Jenže se ukazuje, že dobré jídelny už dnes dokážou udělat pro správné stravovací návyky dětí více než mnozí rodiče.

K jakým pokrmům mají vlažný vztah třeba děti ve školní jídelně v Šenově? „K rybám a k luštěninám. Problémem je, že na ně nejsou zvyklé z rodiny. Protože když něco nejí rodič, nevaří to ani dítěti. Luštěniny zase vyžadují delší dobu přípravy a doma se dnes vaří především to, co je rychle hotové,“ konstatuje Marie Kučerová, vedoucí šenovské školní jídelny.

„Děti mají rády jídla, která dají spoustu práce, například buchtičky se šodó, s nimiž se doma příliš často nesetkávají,“ potvrzuje Zuzana Tíkalová, jež vede jídelnu ekoškoly Chmelnice v Praze 3. „Už jsme je ale naučili pochutnat si na lasagních, musace i na gratinovaném lososovi,“ dodává. Právě tento rybí pokrm vynesl kolektivu jídelny stříbrnou medaili v loňské soutěži o nejlepší školní oběd.

Letos se opět probojovala do finále a bude se v něm snažit uspět s rajskou omáčkou s hovězím masem, vařenou přes noc. V čem spočívá kouzlo tohoto receptu? Kdo má doma pomalý hrnec, ví, že vaření v něm reprezentuje jednu z nejzdravějších ú­prav.

Školní jídelna by pochopitelně s jedním pomalým hrncem nevystačila, při loňské modernizaci ale byla vybavena velkou multifunkční pánví, která pracuje na podobném principu. Jde o moderní technologii, takže jedna z kuchařek musela na tomto zařízení absolvovat speciální školení. „Také se snažíme naučit pít děti nesladké nápoje, takže jim připravujeme chlazenou vodu s citrónem a mátou. Již třetím rokem máme salátový bar a s potěšením jsme zjistili, že když si děti mohou saláty nandavat samy, tak na ně mají daleko větší chuť,“ dodává Zuzana Tíkalová.

Role peněz

Vedoucí školních jídelen a jejich kuchařky jsou kouzelnice. Při sestavování jídelníčku se musejí nejen řídit spotřebním košem, který dbá na to, aby strava byla opravdu zdravá, a k tomu i pestrá, ale navíc se vejít do sedmadvaceti korun a padesáti haléřů. To je totiž maximální limit, za který mohou pořídit suroviny na polévku, hlavní chod a moučník (případně salát) pro věkovou kategorii 11 až 14 let. (Pro děti mladší je maximální limit o jednu korunu a padesát haléřů nižší).

Náklady na provoz školní kuchyně včetně energií a na platy zaměstnanců hradí stát. Neměl by se ale zmíněný limit na nákup potravin přece jen o něco málo zvýšit? Odborná komise, kterou zřídilo ministerstvo školství, o tom právě diskutuje.

Jak by na případné zvýšení ceny školních obědů reagovali rodiče? Čerstvou zkušenost nabízí Zuzana Tíkalová: „Obědy pro děti ve věku od sedmi do deseti let u nás dosud stály 21 Kč, pro věkovou kategorii 11 až 14 let třiadvacet korun. Abychom dětem zachovali kvalitu, museli jsme vzhledem k nárůstu cen potravin zdražit o tři koruny. Rodiče to vzali v klidu.“

V Šenově na Moravě rodiče pro změnu přesvědčili školní jídelnu, aby rozšířila nabídku svačin. „Rozhodli jsme se připravovat dětem také svačiny, i když je to pro nás práce navíc. Zájem byl daleko větší, než jsme mohli sto padesáti svačinami denně pokrýt, takže jsme je museli omezit pro děti po šestou třídu. Svačinka stojí osm korun, děti dostávají nápoj, jednou za týden něco sladkého, pečeme jim záviny, občas i pizzu, dáváme jim celozrnné pečivo, připravujeme pomazánky, k tomu zeleninu, samozřejmě nechybí ani jogurty a pribináčky,“ vypočítává vedoucí školní jídelny Marie Kučerová.

Od letošního září zde budou větší (a proto i o dvě koruny dražší) svačiny nabízet i zájemcům z vyšších ročníků.

Ohrožený druh

Zatímco v restauracích se to hemží kuchaři, kuchyně školních jídelen v naprosté většině opanovaly ženy.

„Co se formování životního stylu týče, tak by školní jídelna měla být praktickou složkou výuky školy. Proto bychom byli rádi, aby se škola se školní jídelnou propojila, což je trošku problém vzhledem ke stavu odměňování nepedagogických pracovníků. Tito lidé mají hodně práce, vyžaduje se od nich plno věcí, takže my za Společnost pro výživu neustále apelujeme

na ministerstvo školství, aby školní stravování co nejvíce podporovalo,“ říká Petr Tláskal.

Čistá mzda kuchařek školních jídelen je skutečně velmi malá. Pokud se to nezmění, může se stát, že zejména ty kvalifikované odejdou. Zvlášť, když jim soukromí podnikatelé nabídnou více peněz. A školní jídelny, jež už mají tak pěkně nakročeno, budou zase na rozcestí. 

Finalisté 2011

O nejlepší školní oběd roku 2011 soutěží:

školní jídelna ZŠ Radniční náměstí Šenov

školní jídelna ZŠ Budečská Rožnov pod Radhoštěm

školní jídelna náměstí Svornosti Brno

školní jídelna ZŠ Mánesova Otrokovice

Domov mládeže a školní jídelna Písek

školní jídelna Hotelová škola Poděbrady

školní restaurant – Eurest, Višňová

školní jídelna SŠ a JŠ Volyně

školní jídelna Dobiášova Liberec

školní jídelna Chmelnice Praha

Příklady menu

pohanková polévka s játrovými knedlíčky, kuřecí plátek v mandlové krustě se smetanovou omáčkou, jogurtem a brusinkami, servírovaný s otavskými špalíčky, tvarohový dezert s jahodami, zahradnická polévka,, masové kuličky ve švestkové omáčce, šumavské knedlíky se zeleninou, pudink s tvarohem, zdobený ovocem, fazolový krém s mrkví a hráškem,, kuřecí prsa s bylinkovou krustou a pasírovanými brambory s pórkem, zelný salát s jablky a hroznovým vínem, hovězí vývar s celestýnskými nudlemi,česneková polévka s pohankou a sýrem, vepřová kotleta pečená na kysaném zelí, bramborový knedlík,, mrkvový koláč s ořechy rybí polévka, kapr v sýrovém těstíčku s bramborem, zeleninový salát se sýrem

Dalších šest desítek zajímavých menu, která jsou servírována ve školních jídelnách Česka, naleznete na www.yesneyes.cz. Tomu, jež vás zaujme, můžete prostřednictvím webu udělit svůj hlas. Z hlasování vzejde Cena laické veřejnosti, jež bude vítězi předána 27. října v Praze na velkém finále soutěže O nejlepší školní oběd 2011.

JITKA STUCHLÍKOVÁ

1.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Chystá se bič na soukromé lékaře

Politolog Jan Kubáček.
3

Politolog Kubáček: Voličům hromadění postů vadí čím dál méně

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

AKTUALIZUJEME

U Říčan našli mrtvého muže, nález zkomplikoval dopravu

U frekventované Říčanské ulice byl dnes ráno nalezen mrtvý muž. Podle předběžných informací nešlo o cizí zavinění, řekl policejní mluvčí Zdeněk Chalupa. Vyšetřovatelé na místě postavili plentu a policisté řídili kyvadlově provoz. Kolony se rychle vytvořily i na objízdných trasách.

Trump vs. média. Podle novináře americký prezident překročil hranici

Prezident Spojených států Donald Trump označením médií za nepřítele lidu podle komentátora a moderátora americké zpravodajské televize Fox News Chrise Wallaceho zašel v kritice tisku příliš daleko. Wallace poznamenal, že s novináři se potýkali všichni američtí prezidenti, ale nový šéf Bílého domu překročil hranici.

AUTOMIX.CZ

Nejhezčí moderní Škoda ohromila před 15 lety svět. Do výroby se přesto nedostala

Před 15 lety se české automobilce Škoda podařilo dokonale ohromit svět. Na březnovém autosalonu v Ženevě totiž tehdy představila koncept Tudor, velké kupé, které mnozí považují za nejpohlednější auto, jaké v moderní éře značky vzniklo. Ani úspěch studie ale nestačil k zahájení sériové výroby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies