VYBERTE SI REGION

Salátové bary, mátové limonády, zdravé svačiny. Školní jídelny dneška

Za sedmadvacet korun se vaše ratolest nasytí obědem o třech chodech. Pochutná si třeba na cibulové polévce se sýrem, králíkovi po staročesku a jogurtovém závinu s jablky.

1.9.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/David Taneček

Ten králík byl úžasný, opravdu kulinářský zážitek. Alena Strosserová, která se školním stravováním zabývá na městském úřadě Prahy 3, chválí menu, jež právě ochutnala. A kde takhle dobře vaří? Ve školní jídelně základní školy na Radničním náměstí v moravském Šenově.

Soutěživých přibývá

Nápaditost a um kuchařek z šenovské školní jídelny přitom vůbec nejsou ojedinělé. Důkazem, že se ve školních jídelnách už dávno zablýsklo na lepší časy, je soutěž O nejlepší školní oběd.

V celostátním měřítku proběhla loni poprvé a přihlásilo se do ní pětačtyřicet školních jídelen, které měly odvahu představit zajímavé recepty na úpravu ryb a luštěnin.

Téma druhého, letošního ročníku – totiž česká kuchyně v moderní úpravě – už přilákalo sedmdesátku školních jídelen ze všech koutů Česka. Jenže celkem je u nás školních stravovacích zařízení na osm tisíc… „Většina z nich má co nabídnout, jen se stále ještě bojí svoji práci předvést,“ ujišťuje Alena Strosserová.

Právě ona – a také Anna Packová z magistrátu brněnského – dostaly nápad uspořádat gastronomickou soutěž i pro školní jídelny, a tak je na veřejnosti daleko více zviditelnit. Podařilo se – soutěž zastřešila Společnost pro výživu, podpořila ji i VZP ČR a do práce poroty, v níž nechyběli ani reprezentanti strávníků čili žáků, se aktivně zapojil Zdeněk Hladík z Asociace kuchařů ČR.

Chytré nápady

„Správná výživa velmi významně ovlivňuje zdravotní stav člověka,“ připomíná lékař Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu.

„Pokud žáci chodí jen na oběd, pak školní stravování představuje pouze část, tak třicet až pětatřicet procent příjmu jídla, ostatní zůstává na rodině,“ upřesňuje doktor Tláskal. Jenže se ukazuje, že dobré jídelny už dnes dokážou udělat pro správné stravovací návyky dětí více než mnozí rodiče.

K jakým pokrmům mají vlažný vztah třeba děti ve školní jídelně v Šenově? „K rybám a k luštěninám. Problémem je, že na ně nejsou zvyklé z rodiny. Protože když něco nejí rodič, nevaří to ani dítěti. Luštěniny zase vyžadují delší dobu přípravy a doma se dnes vaří především to, co je rychle hotové,“ konstatuje Marie Kučerová, vedoucí šenovské školní jídelny.

„Děti mají rády jídla, která dají spoustu práce, například buchtičky se šodó, s nimiž se doma příliš často nesetkávají,“ potvrzuje Zuzana Tíkalová, jež vede jídelnu ekoškoly Chmelnice v Praze 3. „Už jsme je ale naučili pochutnat si na lasagních, musace i na gratinovaném lososovi,“ dodává. Právě tento rybí pokrm vynesl kolektivu jídelny stříbrnou medaili v loňské soutěži o nejlepší školní oběd.

Letos se opět probojovala do finále a bude se v něm snažit uspět s rajskou omáčkou s hovězím masem, vařenou přes noc. V čem spočívá kouzlo tohoto receptu? Kdo má doma pomalý hrnec, ví, že vaření v něm reprezentuje jednu z nejzdravějších ú­prav.

Školní jídelna by pochopitelně s jedním pomalým hrncem nevystačila, při loňské modernizaci ale byla vybavena velkou multifunkční pánví, která pracuje na podobném principu. Jde o moderní technologii, takže jedna z kuchařek musela na tomto zařízení absolvovat speciální školení. „Také se snažíme naučit pít děti nesladké nápoje, takže jim připravujeme chlazenou vodu s citrónem a mátou. Již třetím rokem máme salátový bar a s potěšením jsme zjistili, že když si děti mohou saláty nandavat samy, tak na ně mají daleko větší chuť,“ dodává Zuzana Tíkalová.

Role peněz

Vedoucí školních jídelen a jejich kuchařky jsou kouzelnice. Při sestavování jídelníčku se musejí nejen řídit spotřebním košem, který dbá na to, aby strava byla opravdu zdravá, a k tomu i pestrá, ale navíc se vejít do sedmadvaceti korun a padesáti haléřů. To je totiž maximální limit, za který mohou pořídit suroviny na polévku, hlavní chod a moučník (případně salát) pro věkovou kategorii 11 až 14 let. (Pro děti mladší je maximální limit o jednu korunu a padesát haléřů nižší).

Náklady na provoz školní kuchyně včetně energií a na platy zaměstnanců hradí stát. Neměl by se ale zmíněný limit na nákup potravin přece jen o něco málo zvýšit? Odborná komise, kterou zřídilo ministerstvo školství, o tom právě diskutuje.

Jak by na případné zvýšení ceny školních obědů reagovali rodiče? Čerstvou zkušenost nabízí Zuzana Tíkalová: „Obědy pro děti ve věku od sedmi do deseti let u nás dosud stály 21 Kč, pro věkovou kategorii 11 až 14 let třiadvacet korun. Abychom dětem zachovali kvalitu, museli jsme vzhledem k nárůstu cen potravin zdražit o tři koruny. Rodiče to vzali v klidu.“

V Šenově na Moravě rodiče pro změnu přesvědčili školní jídelnu, aby rozšířila nabídku svačin. „Rozhodli jsme se připravovat dětem také svačiny, i když je to pro nás práce navíc. Zájem byl daleko větší, než jsme mohli sto padesáti svačinami denně pokrýt, takže jsme je museli omezit pro děti po šestou třídu. Svačinka stojí osm korun, děti dostávají nápoj, jednou za týden něco sladkého, pečeme jim záviny, občas i pizzu, dáváme jim celozrnné pečivo, připravujeme pomazánky, k tomu zeleninu, samozřejmě nechybí ani jogurty a pribináčky,“ vypočítává vedoucí školní jídelny Marie Kučerová.

Od letošního září zde budou větší (a proto i o dvě koruny dražší) svačiny nabízet i zájemcům z vyšších ročníků.

Ohrožený druh

Zatímco v restauracích se to hemží kuchaři, kuchyně školních jídelen v naprosté většině opanovaly ženy.

„Co se formování životního stylu týče, tak by školní jídelna měla být praktickou složkou výuky školy. Proto bychom byli rádi, aby se škola se školní jídelnou propojila, což je trošku problém vzhledem ke stavu odměňování nepedagogických pracovníků. Tito lidé mají hodně práce, vyžaduje se od nich plno věcí, takže my za Společnost pro výživu neustále apelujeme

na ministerstvo školství, aby školní stravování co nejvíce podporovalo,“ říká Petr Tláskal.

Čistá mzda kuchařek školních jídelen je skutečně velmi malá. Pokud se to nezmění, může se stát, že zejména ty kvalifikované odejdou. Zvlášť, když jim soukromí podnikatelé nabídnou více peněz. A školní jídelny, jež už mají tak pěkně nakročeno, budou zase na rozcestí. 

Finalisté 2011

O nejlepší školní oběd roku 2011 soutěží:

školní jídelna ZŠ Radniční náměstí Šenov

školní jídelna ZŠ Budečská Rožnov pod Radhoštěm

školní jídelna náměstí Svornosti Brno

školní jídelna ZŠ Mánesova Otrokovice

Domov mládeže a školní jídelna Písek

školní jídelna Hotelová škola Poděbrady

školní restaurant – Eurest, Višňová

školní jídelna SŠ a JŠ Volyně

školní jídelna Dobiášova Liberec

školní jídelna Chmelnice Praha

Příklady menu

pohanková polévka s játrovými knedlíčky, kuřecí plátek v mandlové krustě se smetanovou omáčkou, jogurtem a brusinkami, servírovaný s otavskými špalíčky, tvarohový dezert s jahodami, zahradnická polévka,, masové kuličky ve švestkové omáčce, šumavské knedlíky se zeleninou, pudink s tvarohem, zdobený ovocem, fazolový krém s mrkví a hráškem,, kuřecí prsa s bylinkovou krustou a pasírovanými brambory s pórkem, zelný salát s jablky a hroznovým vínem, hovězí vývar s celestýnskými nudlemi,česneková polévka s pohankou a sýrem, vepřová kotleta pečená na kysaném zelí, bramborový knedlík,, mrkvový koláč s ořechy rybí polévka, kapr v sýrovém těstíčku s bramborem, zeleninový salát se sýrem

Dalších šest desítek zajímavých menu, která jsou servírována ve školních jídelnách Česka, naleznete na www.yesneyes.cz. Tomu, jež vás zaujme, můžete prostřednictvím webu udělit svůj hlas. Z hlasování vzejde Cena laické veřejnosti, jež bude vítězi předána 27. října v Praze na velkém finále soutěže O nejlepší školní oběd 2011.

JITKA STUCHLÍKOVÁ

1.9.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies