VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Salmonelózou na severu Moravy častěji onemocněly děti

Severomoravský kraj - V průběhu června a července bylo hlášeno v kraji 303 případů salmonelóz, 45,5 procenta onemocnění se vyskytla ve skupině dětí a juniorů do 14 let.

16.8.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

„Všechna onemocnění skončila uzdravením. Nemocní se nejčastěji nakazili nedostatečně tepelně upravenými vejci a kuřecím masem. Zaznamenali jsme rodinný výskyt salmonelózy po konzumací dezertu tiramisu vlastní výroby, kde se používají syrová vejce," říká mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Radim Mudra. Jídlem se celkem v kraji otrávilo dvanáct lidí. „Jednalo se o alimentární intoxikace, při kterých se uplatnil bakteriální toxin," uvedl mluvčí.

KDE HLEDAT PŘÍČINU?

Nejčastější příčinou onemocnění salmonelózou bývá nesprávné zacházení se syrovým masem a vejci, kdy může dojít k přenosu nežádoucích mikroorganismů na hotové pokrmy rukama nebo prostřednictvím nářadí a pracovních ploch. Důležitou roli hraje rovněž nesprávná teplota skladování potravin, zejména salátů a cukrářských výrobků nebo nedůsledné propečení větších kusů masa, případně zapékaných jídel, která jsou zalévána syrovými vejci.

„Je nutné si uvědomit, že při některých teplotách dochází k rychlému množení mikroorganismů, proto i Světová zdravotnická organizace doporučuje pro potraviny dodržovat teplotní interval nad 60 stupni nebo pod deset stupňů Celsia. Není vyloučen ani přenos patogenů od nemocného člověka, který se podílí na přípravě pokrmů," vysvětlil Radim Mudra.

Deset pravidel prevence onemocnění
1. Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou nezávadné (vzhled, kvalita, vhodné skladování, garanční lhůta).
2. Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin.
3. Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
4. Uchovávat potraviny buď v teplém stavu (nad 60 ° C), nebo studené při teplotě nižší než 10 ° C.
5. Důkladně ohřívat již uvařené potraviny před opětovnou konzumací.
6. Zabránit styku syrových a již uvařených potravin.
7. Umývat si ruce před přípravou potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC.
8. Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě.
9. Ochraňovat potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
10. Používat k přípravě potravin pouze pitnou vodu.



Autor: Hana Porebská

16.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies