Akční plán se orientuje na čtyři cílové skupiny, a to seniory, zdravotně postižené, osoby v krizi a na rodiny. Všichni poskytovatelé registrovaných sociálních i doprovodných služeb měli příležitost aktualizovat data a dát své připomínky k celému dokumentu," připomněla starostka Eva Vanžurová.

Nedostatečný přehled o počtu potenciálních klientů

Určitou slabinou při plnění komunitních plánů, které Písek dlouhodobě zpracovává, je rozšiřování pečovatelské služby na venkov. Hlavním důvodem je zatím nedostatečný přehled o počtu potenciálních klientů, jejich potřeb a ekonomických možností.

Ne nevýznamnou roli tady hraje podpora ze strany jednotlivých obcí. V poslední době se ale daří řešit především bydlení seniorů. O sociální a zdravotnické služby se starají většinou písecké neziskové organizace.

„V obci máme seniorský dům s pětadvaceti malometrážními byty, kde v současné době bydlí šestadvacet místních občanů," uvedl starosta Záhoří Petr Kápl a pokračoval: „V naprosté většině případů jsou schopni se o sebe postarat, přesto mají k dispozici pracovnici, která jim například nakoupí." Speciální služby zde poskytují pečovatelky ze Seniorského domu a Diakonie Blanka Písek.

V Dobevi seniorský dům nemají, ale pokud obyvatelé obce a připojených osad sociální služby potřebují, řeší se s organizacemi v Písku. „Nejčastěji naši občané využívají služeb Diakonie Blanka a Seniorského domu, případně obdobného zařízení ve Strakonicích," vysvětlila Jaroslava Strnadová, starostka obce Dobev.