Středoškoláků se nařízení netýká. Zato v základních školách v regionu a víceletých gymnáziích už omezení začali řešit, ačkoli mají ještě tři měsíce na to, aby se sortiment v bufetech a automatech přizpůsobil novým požadavkům. Vyhlášku budou muset školy dodržovat od 1. ledna 2017.

„Doprodáme zbytky, které jsme měli na skladě a v zásadě se zkusíme přizpůsobit tomu, co nám vyhláška diktuje. Toho sortimentu je výrazně míň a je dražší," řekl ředitel brušperské základní školy Aleš Vyvial. Ve škole funguje bufet, další je ještě u sousedního bazénu, na ten se ale vyhláška nevztahuje. „Je otázka, jak dlouho bude školní bufet fungovat, nebo ne, na školách je spíše zavírají. Už se jim to nevyplatí. Nevidíme vyhlášku jako šťastné řešení," podotkl Aleš Vyvial.

Takzvanou pamlskovou vyhlášku si prostudovali i v ZŠ Dany a Emila Zátopkových v Třinci. „V naší škole jsme automaty zrušili v roce 2010. Školní bufet, který byl vedený soukromníkem, jsme zrušili před třemi lety a začali jsme provozovat vlastní bufet. Naše paní kuchařky chystají dětem školní svačinky, například pečivo se sýrem, pomazánkou, zeleninou a nápoj. Kromě toho provozujeme vlastní školní bufet, kde jsme už od prvopočátku neměli žádné nezdravé potraviny chipsy, bonbony, gumové hady, sladké nápoje a podobně. Podle vyhlášky budeme muset pravděpodobně sortiment omezit ještě více," řekla redakci Magda Nogová, která je řízením školy pověřena. „Zatím doprodáváme zásoby a jednáme s dietní poradkyní o konkrétních výrobcích. Provoz školního bufetu s takovým omezeným sortimentem je pro školu zcela určitě neziskový," konstatovala Nogová. V souvislosti s vyhláškou si myslí, že „politici opět vylili s vaničkou i dítě". Míní, že v případě ztrátovosti bufetů budou školy bufety rušit a děti přijdou o možnost si koupit ve škole bezpečně svačinu a pití, kde je navíc sortiment určitě zdravější než v supermarketu. Magda Nogová přidala i perličku na závěr. „V rámci dotovaného programu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy distribuujeme ve škole doslazované mléko do škol s příchutí, ale tady ten cukr ministerským úředníkům nevadí, ještě na něj dají dotaci," konstatovala.

Naopak ředitel Jubilejní Masarykovy ZŠ a MŠ Sedliště Pavel Olšovský míní, že vyhláška jde správným směrem.

„My jsme tady měli školní bufet, ten ale od září 2015 nefunguje. Provozovatel to ukončil. Co jsem slyšel, tak řada bufetů asi ukončí činnost, protože to nebude až zase takový kšeft a byznys. Já se ale zdravou výživou zabývám od devadesátých let a s vyhláškou souhlasím. Žáci si na to zvyknou. Měla by být regulace, protože není v pořádku, když školy mají ve svých prostorách nevhodnou nabídku potravin. Škola má vychovávat, měla by být vzorem, takže je dobré děti nasměrovat i v tom, co je a co není zdravé. Vždyť výchova ke zdraví se dokonce i vyučuje," řekl včera Deníku Pavel Olšovský. Dodal, že žáci, kteří si chtějí kupovat například žvýkačky či lupínky, si je budou muset kupovat mimo školní areály, ve večerkách a podobně.

Nový předpis podle všeho nepřidělá komplikace ani 2. základní škole ve Frýdku-Místku. „My jsme s tím nikdy neměli problém, vyřadili jsme z prodeje jediný produkt, a to byla ledová káva. Jinak tady nemáme žádné automaty na slazené nápoje. Nemuseli jsme nic rušit," přiblížil ředitel školy Milan Gengela s tím, že ve škole je malý bufet, v jehož sortimentu se ale nová vyhláška neprojeví.