Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Skořice – kdysi vůně a chuť vyšší třídy

Ve středověku se bohatství dávalo na odiv pro nás mnohdy kuriózním způsobem. Tak například, pokud někdo pořádal slavnostní večeři, bylo hostu nabídnuto velmi kořeněné jídlo, ani ne tak pro pozvednutí chuti, ale proto, aby hostitel dokázal, že je bohatý a daří se mu dobře. A mezi nejdražší a nejžádanější koření patřila skořice.

5.9.2017
SDÍLEJ:

V 19. století, kdy se již koření dostávalo do Evropy mnohem snáze a jeho cena tedy rapidně klesla, byl o koření takřka nulový zájem, jíst kořeněná jídla bylo absolutně nemoderní - je tedy vidět, že i chutě a vkus jídla se vyvíjejí a podléhají módě.

Skořice vždy patřila mezi vzácná koření. Pochází ze Srí Lanky, kterou nejprve ovládli Portugalci a poté Nizozemci - skořice byla velmi drahá, a zisky z jejího prodeje v Evropě enormní, bohužel to vše na úkor místního obyvatelstva, které muselo pro evropský přepych nesmírně trpět. Boje o monopol na dovoz koření byly zcela logické - kdo měl monopol, určoval cenu koření pro celou Evropu.

Kůra ze stromu
Jde vlastně o aromatickou kůru stromů skořicovníků, která se po sklizni nechá sušit na slunci, a tím se zkroutí do známých fotogenických ruliček, které patří mezi vděčné záběry fotografů z exotických tržišť. Ač skořicovníků existuje obrovské množství druhů, ke konzumaci se používá zhruba druhů pět. Čím více je kousek skořice slabší, tím je chuť jemnější.

Při nákupu celé skořice je třeba být opatrný a zásadně nekupovat měkké či černé kousky. U nás se lehce dá sehnat jak prášek, tak celá skořice. Po nákupu (a to platí pro jakékoliv koření) je dobré jej ihned přendat do tmavé a vzduchotěsné nádoby a uchovávat v suchu - takto nejdéle uchová svoji vůni a chuť.

Na východě naslano
Skořice patří k nejuniverzálnějším kořením - hodí se jak do slaných jídel, tak do sladkých. Zajímavé je, že ve východní kuchyni je spíše používána do slaných jídel (pilaf, curry, kuskus, ryby, maso), v západní spíše do sladkostí - ať už mezi sladkosti řadíme svařené víno, nebo perník, sušenky, čokoládu. Bývá také součástí limonád, či žvýkaček. Hodí se téměř ke každému ovoci, například švestky, třešně, hrušky, jablka; takže až příště budete zavařovat, nezapomeňte přidat kousek skořice.

Pomocí skořice a ostatních druhů koření je úplně snadné si v domácích podmínkách vyrobit ovoněný čaj - téměř v každém supermarketu je k dostání sypaný cejonský čaj - stačí 1 lžíce tohoto čaje, 2 hřebíčky, 1 malá celá skořice, 3 lusky kardamomu a vše společně povaříme s litrem vody cca 5 minut, před servírováním přecedíte a dosladíte dle chuti. Podobně je možné vyrobit slavnostní verzi grogu: při vaření vody přidáme 3 hřebíčky a malou skořici a již bez koření nalijeme na rum či whisky a dosladíme medem.

Recept:

Skořicové sušenky s brusinkami

Suroviny: 80 g ovesných vloček, 90 g sušených brusinek, 125 g hladké mouky, 8 g prášku do pečiva, 2 g soli, 115 g změklého másla, 130 g cukru, 1 vajíčko, 100 g bílé čokolády, ½ lžičky skořice

Postup: Smíchejte ovesné vločky, brusinky, mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse míchejte cukr a máslo, dokud se nespojí v hladkou hmotu. Vmíchejte vejce, poté sypkou směs a na kousky nakrájenou čokoládu. Pomocí lžičky vytvořte kuličky, které položte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 12 minut. Sušenky by měly mít lehce nazlátlou barvu.

Renata Dvořáková

Autor: Redakce

5.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Procházka
9

Komentář Tomáše Procházky: Klíčové volby. Německo hot, Česko čehý

Ilustrační foto
1 8

Číně dochází trpělivost. Omezí vývoz ropných produktů do KLDR

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů pořízené během uplynulého týdne.

DOTYK.CZ

Před 79 lety vláda vyhlásila mobilizaci. Lid absolutně pevný, chválil Beneš

Přesně ve 22.20 byla rozhlasem vyhlášena všeobecná mobilizace Československé republiky. Onoho 23. září 1938 bylo řádně horko nejen za hranicemi, kde chřestil zbraněmi Hitler, ale i uvnitř vlasti, v Sudetech. Dobrá polovina sudeťáků mobilizace neuposlechla. A do osudného Mnichovského diktátu zbýval pouhý týden.

Když nemáte máslo, tak tam dejte sádlo. Deník srovnal ceny alternativ k máslu

/INFOGRAFIKA/ Při pohledu na titulní strany deníků či strkanice v obchodech by se mohlo zdát, že Česko zasáhla máslová apokalypsa. Čtvrtkilová kostka se prodává v průměru za 52 korun, za poslední dva roky cena narostla skoro o 15 korun. Výrazně prý proto zdraží i vánoční cukroví.

Soud se zastal „zakleknuté firmy“. Bude Česko platit milionové odškodné?

Daňoví poplatníci by se v blízké budoucnosti mohli „prohnout“ a nechtěně zaplatit stovky milionů korun jako odškodné soukromé firmě za přílišnou horlivost úředníků a celníků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení