Je ale samozřejmé, že tento zvyk nelze uplatňovat u novorozenců a malých dětí, neboť hrozí, že je některý z rodičů zalehne.

Vědci poprvé analyzovali chování malých a větších dětí s příchodem večera. Cílem projektu Radostné spaní je prevence a korigování chybných životních návyků již od narození, neboť ty mohou ovlivňovat spánkovou hygienu v dospělosti. Kdo špatně spal jako dítě, spí špatně i jako dospělý, říkají lékaři z italské společnosti preventivní a sociální pediatrie (SIPPS) a z pediatrické společnosti SICUPP.

Matky a otcové vyplňovali s pomocí lékařů svých dětí on-line dotazníky. Celkem odpovídalo 2030 rodin z celé Itálie. "Sotva 68 procent našich dětí spí tak dlouho, jak to doporučují mezinárodní společnosti. Sotva polovina dospívající mládeže končící základní vzdělání a nastupující na střední školu spí doporučených devět hodin," poznamenala prezidentka SICUPP Marina Piccová.

"Spánek není žádný ztracený čas, prospívá našemu zdraví. Mezi posledním chatem a uložením ke spánku by měla uplynout více než hodina," zdůrazňuje předsedkyně parlamentního výboru pro děti a mládež Michela Vittoria Brambillová.

Ve věku od jednoho do dvou let usínají čtyři děti z deseti v manželské posteli, ve věku od tří do čtyř let podíl takto usínajících dětí klesá o 12 procent a od pěti do šesti let se této výsadě těší téměř tři děti z deseti. Od sedmi do devíti let je takových dětí 20 procent a teprve se zahájením středoškolského studia se tento podíl výrazně snižuje.

Noční přesuny

"Během noci se 13 procent dětí stěhuje, většinou z vlastní postele k rodičům, některé ale i naopak. Nejde jen o nejmladší děti. Zvláště pokud má rodina více dětí, lze v domě v noci pozorovat velký provoz," říká prezident SIPPS Giuseppe Di Mauro.

Tyto noční přesuny samy o sobě kvalitu nočního spánku neovlivňují. "Život se dnes změnil. Otcové a matky se často vracejí domů pozdě a mít děti při sobě v noci je jakási kompenzace. Je to radost pro všechny. Dříve nebo později se dítě samo rozhodne spát ve svém pokoji a zůstat tam. Je to známka toho, že je připraveno na vlastní život. A my matky to prožíváme jako známku toho, že nás děti opouštějí," zdůrazňuje Laura Realiová z Kulturní asociace pediatrů.

Pravými nepřáteli spánku dětí jsou videohry, televize či chytré telefony, pokud se používají ještě krátce předtím, než zhasneme a jdeme spát. Pak spánek negativně ovlivňuje výživa: 27,5 procenta nejmenších pije mléko či ovocnou šťávu, když je čas jít na lože. I to je spojováno s kratší dobou spánku. A také pět procent dětí ve věku od pěti do šesti let vyžaduje dudlík, který je pro ně zklidňujícím předmětem, avšak není dobrý pro spánkovou hygienu.