Podle koaliční rady má o zákoně doplněném o některé pozměňovacími návrhy schválené Sněmovnou jednat v pondělí vláda. Norma by mohla platit od ledna 2017. Krok poslanců ANO by tak zákaz kouření v restauracích oddálil jen o zhruba půl roku.

Ochrana zdraví musí být na prvním místě

"Odmítnutí zákona ze strany poslanců považujeme za mimořádně závažné ve vztahu k ochraně zdraví a za unikátní vítězství tabákové lobby v Poslanecké sněmovně," uvádí se v dopise. Zástupci pacientů připomínají, že kouření má v ČR na svědomí desítky tisíc zhoubných nádorů ročně, tisíce životů a miliardy korun vydaných na léčení zdravotních komplikací způsobených negativními účinky kouření.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který má do pondělka připravit pro vládu výsledný text zákona, sdělil, že se rozhořčení svazu nediví. "Svaz pacientů zastupuje v tuto chvíli přesně ty, kteří na neschválení protikuřáckého zákona kvůli poslancům ANO doplatí nejvíce. Pacienti a občané naší země nebudou chráněni před škodlivými účinky kouření v restauracích, na sportovištích a dětských hřištích, nebo při kulturních a zábavních akcích," uvedl.

Kouření prokazatelně zbůsobuje nemoci

Více než 65.000 nových zhoubných nádorů kvůli kouření ročně je podle Němečka dostatečný důvod pro schválení protikuřáckého zákona. "Tabáková lobby nepochybně slaví a je velkou otázkou, kdo s ní," prohlásil Němeček.

Při projednávání zákona bylo ve středu ve Sněmovně předloženo 220 pozměňovacích návrhů, poslanci jich schválili jen část, včetně změny Marka Bendy (ODS), která zaváděla kuřárny v restauracích. Podrobnosti výsledného návrhu, který pro vládu chystá Němeček.

"Návrh nebude zohledňovat návrh poslance Bendy, který nebyl součástí původního vládního návrhu," uvedl po dnešním jednání koaliční rady premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka posbírá Němeček ty dobré pozměňovací návrhy. "Náš požadavek, aby restaurace byly absolutně nekuřácké, bude naplněn. Věřím, že ve Sněmovně koalice návrh přijme v co nejkratší době," řekl.