Nákaza meningokokem se může projevit jako zápal mozkových blan, infekce míchy či jako krevní infekce. Vyvolává ji bakterie Neisseria meningitidis. Bez příznaků ji má v nose či krku jeden člověk z deseti. Nemoc se rozvine u méně než jednoho procenta, přenašečem ale je každý, kdo bakterii má.

Nákaza se šíří kašláním, kýcháním a přímým kontaktem s přenašečem. Riziko zvyšuje hektický životní styl, zvýšená zátěž, stres, pohyb ve větším kolektivu či v zakouřeném prostředí.

Mezi příznaky mohou patřit bolesti hlavy, zvracení, horečka, porucha vědomí či krvácivé projevy na kůži. U těch, kteří přežili, může nemoc zanechat trvalé následky, jako jsou amputace prstů nebo celých končetin, ztráta sluchu či mentální retardace.

Meningokokové onemocnění je těžké rozpoznat včas pro zaměnitelnost s virózou. Pokud se ale k chřipkovým příznakům přidají další alarmující jevy, jako je prudce stoupající teplota, ztuhlost šíje, skvrny po celém těle, případně upadání do bezvědomí, je třeba okamžitě kontaktovat lékaře. Úspěch léčby závisí na včasném rozpoznání nemoci.

Nejlepším způsobem prevence podle předsedy České vakcinologické společnosti profesora Romany Prymuly je očkování. V Česku jsou dostupné vakcíny proti všem séroskupinám meningokoku, tedy A, C, W, Y a od roku 2014 i proti nejrozšířenějšímu typu, séroskupině B.