Společně s nimi ve středu zvedne poučující prst i náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Lékaři Nemocnice Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL, využívají při operacích nový moderní operační stůl. Vybavení v hodnotě 1,8 milionu korun je určené pro veškeré operace napříč lékařskými odbornostmi.
Dlouhé čekání na operace? Stovky Čechů míří za lékařem za hranice

To, že syfilis je v posledních letech daleko živější než v uplynulých desetiletích, Deníku v pátek potvrdila i vedoucí oddělení sexuálně přenosných nemocí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Hana Zákoucká. Příčiny? „Rizikové sexuální kontakty, střídání partnerů a sex bez ochrany,“ shrnula problém Zákoucká, jež také stojí v čele Národní referenční laboratoře pro diagnostiku syfilis.

Deníku potvrdila, že jde o shodné rizikové chování jako před více než třemi desetiletími, kdy se příjice rozšířila v některých domovech mládeže. Dnešní padesátníci nebo lidé, jimž na padesátku táhne, si nejspíš ještě vzpomenou na historky, které se vyprávěly v době, kdy byli studenty…

Hrozba onemocnění AIDS sice v minulosti přinesla jisté změny sexuálního chování – postupně se však opatrnost vytratila a nad nebezpečím dnes mnozí jen mávnou rukou. Zkušenosti lékařů ukazují, že leckdo si nepřipouští, že by mu něco mohlo hrozit. A pokud snad přece, nic se vlastně neděje. Vždyť medicína pokročila a lékaři dokážou pacientům pomoci. Tak proč se držet zpátky?

Lékaři Nemocnice Valašské Meziříčí, která je členem skupiny AGEL, využívají při operacích nový moderní operační stůl. Vybavení v hodnotě 1,8 milionu korun je určené pro veškeré operace napříč lékařskými odbornostmi.
Nebezpečné šetření. Desetina nemocnic používala prošlé léky

Jako přes kopírák

Nárůst onemocnění syfilis zaznamenává SZÚ zhruba od roku 2008 – přičemž téměř výhradně se pacienti nakazili při sexuálním kontaktu. „Vrozená syfilis, tedy přenos z matky na dítě, je sporadická; opravdu je to velmi ojedinělé,“ konstatovala Zákoucká. Zpravidla má tedy onemocnění souvislost s rizikovým chováním.

Od testovaných pacientů pak pracovníci laboratoře slyší, jak lehkomyslně si počínali. Bývá to vždy podobné: časté střádání partnerů, náhodné známosti, kdy aktéři vášnivé noci někdy ani neznají jméno protějšku. A s tím vším spojené nepoužívání kondomu, jehož uplatnění představuje prakticky jediný způsob, jak se bránit bakteriální infekci.

Různé léčebné metody 

Spousta lidí také nemá tušení, že syfilis (stejně jako kapavku nebo chlamydie), lze „chytit“ i při orálním sexu. Pamatují si poučky, že virus HIV způsobující AIDS se tímto způsobem většinou nepřenáší. Což je pravda – ovšem v případě „tradičních“ pohlavních chorob, známých už po staletí, je situace jiná.

Z historie jsou známy různé léčebné metody, jimiž se dávní lékaři snažili mírnit příznaky choroby, dobově často pojmenovávané jako „francouzská“ či „uherská“ nemoc. Nezřídka dosti dryáčnické – třeba s použitím rtuti (skutečně zmírňující kožní projevy) – takže léčba znamenala leště větší zátěž než samotná nemoc. Onemocnění, které je dnes známo také pod označením příjice nebo lues, se nicméně nepodařilo vymýtit ani s využíváním moderních medicínských poznatků.

Syfilis. Infografika. Zdroj: Redakce

Ilustrační foto.
Největší epidemie za 20 let: Žloutence se s teplem vrací síly