VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Syrová strava je pro mnohé vyznavače životním stylem

Třebíčsko - Pokud se řekne raw strava, ne každý ví, co si pod tímto názvem představit. Studenou syrovou stravu jako jablko a mrkev? To nezní zrovna vábivě.

14.11.2016
SDÍLEJ:

Vegetariánské bistro Soni Dvořákové v Třebíči.Foto: archiv Soni Dvořákové

Syrová strava, živá strava, raw strava, přirozená strava, vitariánství, raw food všechny tyto pojmy souvisí se stravováním, kdy se konzument snaží jíst potravu v co nejpřirozenější formě. Konkrétně se v tomto případě jedná o změnu stravování, kdy jsou z jídelníčku vyřazené všechny potraviny a produkty, které prošly teplotou nad 45 °C. Dalším kritériem, aby jídlo mohlo nést označení raw, je, že takový pokrm musí být zároveň veganský. Člověk by si pod tím mohl představit hlávkové zelí s mrkví a paprikou. Opak je ale pravdou. Dokladem toho můžou být třeba domácí vánoční čokoládové bonbóny nebo vitariánské mrkvové špagety se žampionovou omáčkou.

„Syrová strava se od té tepelně upravené odlišuje především v tom, že obsahuje tolik potřebné vitaminy a minerály a enzymy, ale přesto si uchovává původní strukturu. Pokud se rozhodnete konzumovat tepelně upravenou „mrtvou" stravu, vyčerpáváte své tělo nutnou produkcí enzymů při trávení potravy, protože enzymy v potravě se ničí při teplotě nad 45 °C. Pro příklad, syrová zelenina je trávena asi hodinu, zatímco u tepelně upravené zeleniny tělo potřebuje tři hodiny na to, aby ji strávilo," komentuje Sylva Petrová, provozovatelka serveru syrova-strava.cz.

Ač se to zdá jako paradox, právě i v tradičně knedlo-zelo-vepřovském Česku, se začínají raw jedlíci a vitariáni objevovat jako houby po dešti. „K raw stravování mě dovedla kamarádka, obeznámila mě s tím, jak funguje a co obnáší. Díky přirozené stravě získávám z potravin více živin, ale také se mi díky změně stravování zlepšila pleť, méně se mi mastí vlasy, zaznamenala jsem úbytek na váze a celkově mám více energie, nepociťuji únavu a po stránce psychiky jsem mnohem vyrovnanější. Dalším bodem, proč jsem začala s raw stravováním, je také enzymatická aktivita stravy a zrychlení metabolických procesů v mém těle," říká o svém přechodu na raw stravu studentka Zuzana.

Komunita sílí

A jaký má úspěch raw stravování v okolí Třebíče? „Komunita na Třebíčsku je relativně velká, mladé slečny se k tomuto stravování přiklání daleko častěji a postupně se tak komunita raw strávníků rozrůstá. Konkrétně v Třebíči máme několik obchůdků se zdravou výživou, je z čeho vybírat. Raw stravování je životním stylem," dodává Zuzka.

Jediná vegetariánská restaurace v Třebíči, Lucky´s Vege Bistro, nabízí stálou nabídku pokrmů i týdenní menu, které se mění. Ačkoliv se jedná o vegetariánskou a veganskou restauraci, i zde nalezneme pokrmy jako těstoviny, lasagne, karbanátky nebo dokonce guláš. Vyberou si zde ale také bezlepkáři a diabetici. „Průměrně nám přijde okolo 120 lidí denně. Vegetariánů se sem chodí stravovat asi deset, vyznavači raw stravy příliš nechodí, maximálně když si chtějí přilepšit. Jinak chodí normální lidé, každý má rád něco jiného. Věkově bych řekla tak od 20 až zhruba do 50 let. Chodí sem i muži, což nás zpočátku trochu překvapilo, protože jsme počítali především s ženskou klientelou. Chutě zákazníků se postupem času mění, začínali jsme na hutných smetanových a sýrových, teď postupně zjemňujeme a zaměřujeme se spíš ještě na ty zdravější a netradičnější varianty," říká majitelka podniku Soňa Dvořáková a dodává, že by nebylo na škodu otevřít v Třebíči více podobných podniků. Ji samotnou totiž k otevření restaurace vedlo právě to, že se neměla kde pořádně najíst, protože v restauracích nebylo téměř nic vegetariánského kromě salátu a smaženého sýru.

IVANA ŘÍHOVÁ

Autor: Redakce

14.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dálnice D8, ministr dopravy Ťok, premiér Sobotka
20

Buďte trpěliví, prosí řidiče Ťok

Afričtí uprchlíci na ostrově Lampedusa. Prostředky na jejich život si pro sebe inkasovala italská mafie.
1

Libyjští pašeráci lidí cpou do lodí rekordní počty uprchlíků

Krev v mobilech? Suroviny pro baterie se těží v drastických podmínkách

Věděli jste, odkud pochází suroviny pro mobily, notebooky, nebo televize? Přichází totiž nová doba železná. O kontrolu nad těžbou a obchodem s kovy, ze kterých se vyrábí plošné spoje do elektronických přístrojů, se vedou tvrdé boje, na jejímž počátku jsou zubožené děti v afrických dolech a na konci spokojení uživatelé se smartphony. Z celosvětového byznysu profituje Čína, zásoby ale nejsou nekonečné.

Zeman má dalšího soupeře. Pana Škodu Vratislava Kulhánka

Miloši Zemanovi přibývají silní soupeři. Vedle bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše je to Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto. Jako prezidentského kandidáta ho zítra představí Občanská demokratická aliance podnikatele Pavla Sehnala.

DOTYK.CZ

První světovou válku roznítil nedomrlý intelektuál, který dožil v Čechách

Jeho kulka rozpoutala válku, které podlehlo 40 milionů nešťastníků. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip byl bystrý chlapec, v Srbsku dodnes obdivovaný – jmenují se po něm ulice a náměstí. Ovšem mučedníkem se nestal, v době atentátu byl totiž nezletilý a tudíž nemohl dostat oprátku. Princip dožil v Čechách, v terezínské pevnosti, kde jeho tělo rozežírala tuberkulóza a duši sžírala samota i zlé zprávy o válečném osudu jeho milované země.

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Jsme zahlceni stížnostmi od pacientů, hlásí Česká stomatologická komora. Každý měsíc jich prý dostanou několik. Stížnosti směřují hlavně na kolegy z cizích zemí. Důvody: zubaři nerozumí dobře česky, další lidem nutí příliš drahé výkony. U některých lékařů se navíc provalilo, že nemají specializaci, kterou uvádějí na vizitce. To by mělo skončit, slibují stomatologové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies