VYBERTE SI REGION

Syrová strava je pro mnohé vyznavače životním stylem

Třebíčsko - Pokud se řekne raw strava, ne každý ví, co si pod tímto názvem představit. Studenou syrovou stravu jako jablko a mrkev? To nezní zrovna vábivě.

14.11.2016
SDÍLEJ:

Vegetariánské bistro Soni Dvořákové v Třebíči.Foto: archiv Soni Dvořákové

Syrová strava, živá strava, raw strava, přirozená strava, vitariánství, raw food všechny tyto pojmy souvisí se stravováním, kdy se konzument snaží jíst potravu v co nejpřirozenější formě. Konkrétně se v tomto případě jedná o změnu stravování, kdy jsou z jídelníčku vyřazené všechny potraviny a produkty, které prošly teplotou nad 45 °C. Dalším kritériem, aby jídlo mohlo nést označení raw, je, že takový pokrm musí být zároveň veganský. Člověk by si pod tím mohl představit hlávkové zelí s mrkví a paprikou. Opak je ale pravdou. Dokladem toho můžou být třeba domácí vánoční čokoládové bonbóny nebo vitariánské mrkvové špagety se žampionovou omáčkou.

„Syrová strava se od té tepelně upravené odlišuje především v tom, že obsahuje tolik potřebné vitaminy a minerály a enzymy, ale přesto si uchovává původní strukturu. Pokud se rozhodnete konzumovat tepelně upravenou „mrtvou" stravu, vyčerpáváte své tělo nutnou produkcí enzymů při trávení potravy, protože enzymy v potravě se ničí při teplotě nad 45 °C. Pro příklad, syrová zelenina je trávena asi hodinu, zatímco u tepelně upravené zeleniny tělo potřebuje tři hodiny na to, aby ji strávilo," komentuje Sylva Petrová, provozovatelka serveru syrova-strava.cz.

Ač se to zdá jako paradox, právě i v tradičně knedlo-zelo-vepřovském Česku, se začínají raw jedlíci a vitariáni objevovat jako houby po dešti. „K raw stravování mě dovedla kamarádka, obeznámila mě s tím, jak funguje a co obnáší. Díky přirozené stravě získávám z potravin více živin, ale také se mi díky změně stravování zlepšila pleť, méně se mi mastí vlasy, zaznamenala jsem úbytek na váze a celkově mám více energie, nepociťuji únavu a po stránce psychiky jsem mnohem vyrovnanější. Dalším bodem, proč jsem začala s raw stravováním, je také enzymatická aktivita stravy a zrychlení metabolických procesů v mém těle," říká o svém přechodu na raw stravu studentka Zuzana.

Komunita sílí

A jaký má úspěch raw stravování v okolí Třebíče? „Komunita na Třebíčsku je relativně velká, mladé slečny se k tomuto stravování přiklání daleko častěji a postupně se tak komunita raw strávníků rozrůstá. Konkrétně v Třebíči máme několik obchůdků se zdravou výživou, je z čeho vybírat. Raw stravování je životním stylem," dodává Zuzka.

Jediná vegetariánská restaurace v Třebíči, Lucky´s Vege Bistro, nabízí stálou nabídku pokrmů i týdenní menu, které se mění. Ačkoliv se jedná o vegetariánskou a veganskou restauraci, i zde nalezneme pokrmy jako těstoviny, lasagne, karbanátky nebo dokonce guláš. Vyberou si zde ale také bezlepkáři a diabetici. „Průměrně nám přijde okolo 120 lidí denně. Vegetariánů se sem chodí stravovat asi deset, vyznavači raw stravy příliš nechodí, maximálně když si chtějí přilepšit. Jinak chodí normální lidé, každý má rád něco jiného. Věkově bych řekla tak od 20 až zhruba do 50 let. Chodí sem i muži, což nás zpočátku trochu překvapilo, protože jsme počítali především s ženskou klientelou. Chutě zákazníků se postupem času mění, začínali jsme na hutných smetanových a sýrových, teď postupně zjemňujeme a zaměřujeme se spíš ještě na ty zdravější a netradičnější varianty," říká majitelka podniku Soňa Dvořáková a dodává, že by nebylo na škodu otevřít v Třebíči více podobných podniků. Ji samotnou totiž k otevření restaurace vedlo právě to, že se neměla kde pořádně najíst, protože v restauracích nebylo téměř nic vegetariánského kromě salátu a smaženého sýru.

IVANA ŘÍHOVÁ

Autor: Redakce

14.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Na pohádky se o Vánocích dívá 83 procent Čechů

Praha - Na pohádky se během Vánoc dívá v televizi 83 procent Čechů. Třetina lidí kvůli návštěvám ale televizní program nestíhá. Vyplývá to z průzkumu agentury ipsos pro O2. Zážitek ze sledování pohádek až 95 procentům diváků kazí reklamní přestávky. Kolem 70 procent lidí by chtělo sledovat program v televizi bez reklam nejen o Vánocích.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies