V životě mu pomohl takzvaný funkční trénink, který má naučit lidi pohybovat se a trénovat tím nejpřirozenějším způsobem. A kromě sebe trénuje přibližně desítku lidí. „Můj trénink se zakládá hlavně na přístupu k jednotlivcům. Když mám zákazníka, starám se hlavně o něj, nic jiného," popisuje.

První těžké operace musel Kroker prodělat už po šesti dnech na světě, aby se zbavil nádoru. Lékaři mu ale narušili míchu a řekli, že nikdy nebude schopný normálně chodit. „Za minulého režimu děti jako já dávali do ústavu. Já jsem nebyl výjimka," vysvětluje.

Během pěti let v nemocnici, kde podstupoval další a další operace, si postupně na svůj život zvykl „V pěti letech jsem měl slovní zásobu jako dvouletý. Slova jako rentgen nebo erární byly jediné, které jsem znal," vzpomíná. Chodit dokázal jen po patách, v hlubokém předklonu a nanejvýš pár metrů. Vystřídal dvě pěstounské rodiny, kam nikdy pořádně nezapadl.

Podporoval ho jen první pěstounský otec. „Každý den jsme poslouchali Hlas Ameriky a společně debatovali o vojenství i filozofii," vypráví muž.

Občas v okolí bydliště prolézal nezamčené sklepy a hrál si na dobrodruha. Ve třinácti letech objevil nejen činky, ale i plakát herce Schwarzeneggera. Ten je pro něj dodnes každodenní motivace k posilování. „Činky se pro mě staly správnou výzvou. Věděl jsem, že vždycky budou vážit stejně a můžu je jednou překonat. Ne jako zbytek mého života," vysvětluje. Dodává, že začal naslouchat tělu a více přemýšlet o tom, jak správně cvičit.

Ne vždy ale měl pevnou vůli a poté, co přišel o domov, byl pár měsíců drogově závislý. Nyní trénuje ostatní, ať již kulturisty, tak i lidi, kteří mají k cvičení daleko. „Chápe každého, kdo nikdy necvičil, a neklade na něj přehnané nároky. Spíše ví, co potřebuji," popisuje cvičení s Krokerem dlouholetý zákazník Pavel Masařák.

MATĚJ ŘÍHA