Ceny umělých kloubů a dalších implantátů zdraží. České zkušebny zdravotnických prostředků, které implantáty testují před uvedením na trh, totiž propadly v auditu Evropské komise. Nedostatky jsou tak velké, že by se měly zkušebny okamžitě zavřít.

Ilustrační foto
Česko řeší skandál. Umělé kloubní a prsní náhrady nemusí být bezpečné

Výrobky, kterým daly zelenou, doporučuje komise znovu přezkoumat jinde. Výzva se týká několika set výrobků, které do těla pacientům vkládají lékaři z celé Evropské unie.

O problému se vědělo

To ovšem zvedne cenu těchto implantátů. Podraží i ty výrobky, které na klinické testy a certifikát čekají – budou se totiž muset přezkoušet v zahraničí. Takže zatímco dnes přijde jedna kloubní náhrada na 15 až 60 tisíc, do budoucna se ceny znásobí. „Což může českému zdravotnictví přinést skoro  kolaps. Je to obrovský problém, který by se měl okamžitě řešit,“ varuje senátorka a lékařka Alena Dernerová.

Bionická ruka.
Umělou ruku ovládá síla vůle

Česko se tak daleko dostat vůbec nemuselo. Audit, který se konal loni v říjnu, byl totiž jen poslední kapkou. Ve skutečnosti se české zkušebny potýkají s problémy už roky – špatné výsledky přinesly i kontroly v letech 2013, 2014 a 2016. Jejich závěry byly přitom vždy podobné: zkušebny nemají dost odborných pracovníků pro klinické hodnocení a jejich testy jsou nepřesvědčivé.

České úřady o tom navíc celou dobu věděly. „O neutěšené situaci byly opakovaně informovány,“ potvrzuje velvyslanec v Bruselu Jaroslav Zajíček, který už se kvůli tomu dopisem obrátil na ministerstva zdravotnictvíi průmyslu. Dostatečnou nápravu, díky které by mohlo klinické zkoušení v tuzemsku pokračovat, ale úřady nezjednaly.

Úřady zaspaly

Zákonodárci už proto řeší, co s tím. Třeba poslanec zdravotního výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) chce, aby se testování implantátů převedlo pod české univerzity. „Problém je v tom, že takové řešení chce určitou přípravu a toto už opravdu hoří.

Ministerstvo tady zaspalo,“ řekl Kaňkovský, který plánuje téma otevřít na nejbližším zdravotním výboru.„Univerzity jsou určitou variantou. Další by mohl být Státní ústav pro kontrolu léčiv,“ přidal se poslanec za ANO Rostislav Vyzula.

Ilustrační foto
První pacient v Česku dostal náhradu menisku, která se vhojí do těla

Děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Martin Bareš souhlasí. „Určitě bychom se tomu nebránili. Tato problematika patří do portfolia činností, na kterých by se chtěly akademické týmy podílet. Samozřejmě by to vyžadovalo mezioborovou spolupráci lékařských fakult a technických univerzit a muselo by se to nejprve legislativně upravit,“ uvedl Bareš.

Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch ale stále věří, že se mu podaří Komisi přesvědčit k odkladu.

„Stále doufám, že nám alespoň jedna ze stávajících zkušeben zůstane. Jednání s Evropskou komisí pokračují,“ uvedl. Pokud by se to nepovedlo, pokusí se podle něj Česko vytvořit zcela novou instituci, která by se o klinické testování implantátů starala.

Kryštof Čeřovský z ministerstva průmyslu a obchodu jen uvedl, že se situace řeší.

Evropská komise zahájila kontroly zkušeben zdravotnických prostředků v roce 2013 poté, co Evropou otřáslo několik skandálů. Pacienty nejprve vyděsily francouzské prsní implantáty s falešným gelem vlastní výroby, potom se objevily umělé klouby z jedovatého materiálu.

Europoslanci proto rozhodli, že se musí testování zpřísnit. Každý výrobek navíc dostal speciální kód, díky kterému se bude moci dohledat i zpětně.

Ilustrační fotografie.
Vir-zabiják má slabinu. Vědci se přiblížili léčbě klíšťové encefalitidy