"Pokud je počasí slunečné jako dnes, určitě by si lidé, kteří i několik hodin chodí po ulicích, měli obličej chránit krémem s faktorem 15. K moři by si pro první dny měli vzít krém s faktorem 50+, po týdnu, když si kůže zvykne, stačí třicítka, pod ni by ale určitě neměli jít," řekl.

Chránit by se podle profesora měli zejména lidé se světlou pletí a větším množstvím pigmentových znamének. Vlivem osvěty už rodiče před sluncem děti chrání, většinou na ni myslí i mladí lidé, problém bývá u starších lidí. Vyrůstali v době, kdy ještě sluneční záření nebylo tak agresivní, navíc tehdy nebyly tak účinné ochranné krémy.

Podle zdravotnických statistiků je vyšší výskyt melanomu u žen i mužů nad 55 let, s rostoucím věkem převažují muži. Nad 85 let v přepočtu na 100.000 osob je výskyt melanomu u mužů oproti ženám trojnásobný.

„Po padesátce, v průměru věk 54 a vyšší, se setkáváme s nejagresivnějšími nádory. Je to dáno tím, že muži je nechávají bez povšimnutí delší dobu. Obvykle bývají na zádech a pánové velice rádi na zahrádce nebo při kutilských aktivitách sundají košili a dělají celý den venku," vysvětlil Arenberger. Záda za celý den na slunci dostanou pořádnou dávku záření, navíc je to místo, kam si člověk tak dobře nevidí. I proto přicházejí pacienti mnohdy s nádory, které už se rozpadají. Jsou tlusté přes čtyři milimetry, v pokročilém stádiu s rizikem metastáz.

Pokud člověk přijde na vyšetření s nádorem do čtyř milimetrů, má podle profesora relativně dobré šance. Ještě lepší ale je, když je nádor jen milimetr vysoký, tam je prognóza relativně dobrá.

Profesor doporučil preventivní prohlídku u kožního lékaře jednou ročně lidem ve zvýšeném riziku, tedy těm, kdo mají vyšší počet pigmentových znamének, rakovinu v rodině a opakovaně se spálili. Kapacity kožních ordinací nejsou takové, aby se jednou za rok dali vyšetřit všichni lidé. Problém lze včas odhalit i samovyšetřením, na webu jsou také ukázky, jak melanom vypadá.