„Národní onkologický registr zahrnuje pod pojem rakoviny hlavy a krku nádorové postižení rtů, dutiny ústní, hrtanu, hltanu, nosohltanu, dutiny nosní i dutin paranazálních a postižení slinných žláz," vysvětlila MUDr. Lucie Benešová z ORL oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

Z dat zadávaných do Národního onkologického registru lze vyčíst, že ročně je rakovina hlavy a krku diagnostikována u 1500 mužů a 430 žen, a je tak 10. nejčastěji nově diagnostikovaným typem rakoviny.

„Počet nově diagnostikovaných případů rakoviny hlavy a krku se mezi lety 2000 a 2010 zvýšil u mužů o více než 11 %, u žen dokonce téměř o 37 %. A bohužel u žen ani úmrtnost neklesá (18 %)," doplnila MUDr. Benešová.

Kouření a vysoká konzumace alkoholu rakovinovému bujení svědčí

Vznik tohoto nádorového onemocnění jednoznačně podporuje zejména kouření, nadměrná konzumace alkoholu (především tvrdého, potažmo kombinace kouření a alkoholu) a v posledních přibližně 20 letech se jako třetí nejdůležitější rizikový faktor uvádí infekce lidským papilomavirem HPV, který většina z nás zná spíše především jako původce rakoviny děložního čípku.

„Statistiky ukazují, že asi 70 % některých nádorů ústní části hltanu (orofaryngu) je způsobeno právě infekcí HPV, a výskyt nově zachycených nádorů s prokázanou infekcí HPV strmě stoupá po celém světě. Nádory orofaryngu tvoří v České republice téměř čtvrtinu všech nádorů spadajících do ORL oblasti. V poslední dekádě došlo v jejich výskytu k suverénně nejvýraznějšímu nárůstu. Mezi lety 2000 2010 se počet nově diagnostikovaných karcinomů orofaryngu skoro zdvojnásobil," uvedla lékařka ORL oddělení benešovské nemocnice.

Příprava nových očkování

Infekce virem HPV se často spojuje s rizikovým sexuálním chováním (orální sex) a obecně s postupným uvolňováním sexuálních tabu v několika posledních dekádách.

V některých vyspělých zemích se proto již přistoupilo k plošnému očkování nejen děvčat ve věku 11-14 let, ale také chlapců. I u nás je možné si toto očkování proti HPV u chlapců zajistit, avšak bez příspěvku či úhrady ze všeobecného zdravotního pojištění.

„V ordinacích lékařů se díky vzrůstající promořenosti populace virem HPV stále častěji objevují lidé mladšího věku, vyššího dosaženého vzdělání a socio-ekonomického postavení a v dobrém zdravotním stavu. Ačkoli typický většinový pacient s rakovinou v oblasti hlavy/krku odpovídá spíše profilu muže ve věku 60 65 let s pramalým zájmem o vlastní zdraví, který je silným kuřákem a kouření kombinuje s vyšší konzumací alkoholu," popsala MUDr. Benešová.

Je až pozoruhodné, nakolik naše česká legislativa odolává protikuřáckým tendencím a tzv. protikuřácký zákon nemá dostatečnou podporu u námi volených politiků. Zatím spíše nesmělou iniciativou je povinné umístění odstrašujících fotografií důsledků kouření na 65 % povrchu krabiček cigaret (od září 2016), ale i to lze chytře zakrýt elegantními pouzdry a efekt se tím ztrácí. V zemích, kde se kampaně proti kouření těší vysoké politické podpoře, jako je USA, dochází k výraznému poklesu výskytu onkologických onemocnění způsobených kouřením, jako je rakovina plic či právě rakovina hlavy a krku.

Rakovina hlavy a krku je diagnostikována a léčena až v pozdních stádiích

„Dalším smutným faktem je, že rakovina hlavy a krku je diagnostikována a léčena až v pozdních stádiích, neboť pacienti přicházejí k lékaři pozdě. Bohužel se v České republice tento trend nedaří nijak obracet a zastoupení nejzávažnějšího stádia (stadium 4) stále prudce roste. Přitom včasná návštěva lékaře, stanovení správné diagnózy a brzké doporučení ke specialistovi by mohlo výrazně zlepšit šance pacientů na přežití," zdůraznila MUDr. Lucie Benešová.

Vzhledem k výše uvedeným negativním českým statistikám, a nejen proto, se letos Česká republika už po 5. připojila k celoevropské iniciativě nazvané MAKE SENSE, v rámci které se ve dnech 19. až 23. září 2016 uskutečnil Týden osvěty rakoviny hlavy a krku. Cílem kampaně bylo především zvýšení informovanosti veřejnosti o tomto závažném onkologickém onemocnění a vyburcování k vyšší zodpovědnosti za vlastní zdraví. Lékaři kladli hlavně důraz na vzdělávání o prevenci, na pochopení vážnosti příznaků onemocnění ze strany pacientů i praktických lékařů, které by mělo vést k včasné diagnostice nádorů.

Prevence na vyšetřovnách ORL

Veřejnost tak mohla díky zapojení několika předních českých ORL pracovišť navštívit například speciálně zřízené ambulance pro včasnou diagnózu v Brně, Benešově… Motolská klinika pod vedením pana prof. Jana Klozara se navíc rozhodla pro netradiční vyšetřování přímo v terénu, v nejmenovaných pražských restauračních zařízeních nižších cenových skupin.

K týdnu osvěty rakoviny hlavy a krku se připojilo i ORL oddělení benešovské nemocnice, a to akcí Den včasné diagnózy, která se uskutečnila ve dnech 22. a 23. září 2016 a jejímž cílem bylo upozornit na nebezpečí zvyšujícího se výskytu rakoviny v oblasti hlavy a krku a apelovat na důslednou prevenci, která je hlavně spjata s rizikovými faktory především s kouřením jakožto jedním z hlavních rizikových faktorů, ale také i s dalšími faktory jako jsou alkohol a HPV infekce.

V rámci Dne včasné diagnózy se mohli lidé v Benešově nechat zdarma vyšetřit od odborného lékařského týmu ORL a to rovnou ve dvou dnech a na dvou místech: ve čtvrtek 22. září od 8.30 do 15.30 během Dne otevřených dveří na oddělení ORL benešovské nemocnice a v pátek 23. září od 11 do 15 hodin na Masarykově náměstí, kde byl k dispozici stánek prevence.

„Preventivní vyšetření jsme prováděli také v terénu, kdy jsme navštívili Nízkoprahové denní centrum pro osoby bez přístřešku a Domov seniorů Benešov," doplnila MUDr. Lucie Benešová z ORL oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

Vyšetření by měli podstoupit především kuřáci a osoby, u kterých se objevuje jeden z následujících příznaků trvající více než tři týdny: bolestivost jazyka a nehojící se vřed v ústech, bolest krku, dlouhodobě trvající chrapot, bolest při polykání, bulka na krku a jednostranná nosní neprůchodnost s hlenovým výtokem.