VYBERTE SI REGION

Věčný problém cholesterol: Škodí stres, živočišné tuky i kouření!

Když si lidé vyměňují zkušenosti o svých nemocech a porovnávají hladiny cholesterolu, uvádějí většinou jednu hodnotu, takzvaný celkový cholesterol. Jeho množství se vyjadřuje v milimolech na jeden litr, nebo dříve v miligramech na decilitr. Doporučená a běžně přijatá hodnota by neměla překračovat 5,2 mmol/l nebo 200 mg/dl. Není ovšem cholesterol jako cholesterol.

31.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

Nelze bez něj žít

Především je dobré si uvědomit, že cholesterol není za všech okolností škodlivý. V řadě případů představuje jeho zvýšení velké riziko, na druhou stranu bez něj nelze žít. Všichni jistě vědí, že jeho vysoká hladina s sebou přináší vznik arteriosklerózy, infarkty, cévní mozkové příhody, ale málokdo ví, proč je v životě nutný.

Asi dvě třetiny cholesterolu, který koluje v těle, produkují sama játra. Nachází se ve všech buňkách, slouží k jejich výživě i tvorbě buněčných membrán. Vyskytuje se také v kůži, kde se vlivem slunečního záření přeměňuje na vitamin D. Pomáhá při metabolizmu sacharidů, proto čím více jich přijímáme, tím více cholesterolu se tvoří.

Rozdíly v jeho působení závisí na druhu bílkoviny (proteinu), na kterou je vázán. Tato sloučenina se pak jmenuje lipoprotein a v této formě je transportován, na místo svého určení.

Rozlišujeme tedy takzvaný LDL lipoprotein, který transportuje asi 60 procent všeho cholesterolu do cévních stěn (právě ten je zodpovědný za vznik zdravotních komplikací), a HDL lipoprotein, působící naopak jako záchranná látka rozpouštějící usazené cholesterolové pláty v cévách.

Za problémy spojené se zvýšenou tvorbou cholesterolu je ve velké míře zodpovědná nadměrná konzumace živočišných tuků, které jsou zdrojem nasycených mastných kyselin.

Vajíčkový mýtus

Udržujeme-li ale denní příjem tuku nejvýše na třiceti nebo ještě lépe dvaceti procentech celkové kalorické spotřeby, hladinu cholesterolu významně nezvyšujeme.

Zajímavostí je, že vajíčka, která jsou mnohými stále považována za rizikovou potravinu, jí nejsou. Naopak strava bez vajec se stává rovněž rizikem.

Škůdci a pomocníci

Víte, co zvyšuje vaši hladinu cholesterolu? Kromě zmiňované nadměrné konzumace živočišných tuků je to například stres, kouření, kofein, antikoncepční pilulky, rafinovaný cukr a různé umělé přídavky do potravin.

Zkrátka ten, kdo pečlivě nekontroluje svůj životní styl, se může dostat do problémů. Na závěr vám proto přinášíme několik typů na potraviny, které naopak pomáhají hladinu cholesterolu snižovat. Nelze se ale domnívat, že níže vyjmenované produkty neutralizují zvýšenou konzumaci tuků.

Přírodní látky snižující hladinu cholesterolu: ječmen, kukuřičné otruby, brokolice, květák, lilek, česnek, zázvor, olivový a řepkový olej, luštěniny, cibule, jablka, mrkev, červená paprika, jogurt.

Nezapomeňte, že pokud vás trápí cholesterol, jsou netučná dieta a zvýšená pohybová aktivita naprosto nutné předpoklady k úspěšné léčbě, bez nich mají léky a různé potravinové doplňky jen malou naději na dobrý výsledek.

31.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na sídliště lanovkou? Brnu se komplikuje stavba tramvajové tratě

Brno /INFOGRAFIKA/- Dopravu na sídliště Kamechy může v budoucnu obstarat lanová dráha. Lanovky v Brně už vedení města ale několikrát navrhlo a zatím nikdy nedokončilo.

Kriminalita byla loni ve všech krajích nejnižší za posledních deset let

Policii se dařilo objasňovat trestné činy. Bezpečnost pozitivně ovlivnila také ostražitost lidí – i když občas přehnaná.

Trump dráždí Němce možným zavedení cla na jejich automobily

Berlín (Německo) - Budoucí americký prezident Donald Trump pohrozil německým výrobcům automobilů zavedením vysokého cla na dovoz do Spojených států. "Můžete vyrábět auta pro Spojené státy. Za každé auto, které přijde do USA (ze zahraničí), ale zaplatíte 35procentní daň," řekl Trump na adresu německých automobilek v rozhovoru, který poskytl německému listu Bild. Vysokým dovozním clem už dřív pohrozil i některým automobilkám z USA a Japonska, které vyrábějí v Mexiku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies