Jistě jste už někdy slyšeli moudro „pokud chceš zhubnout, vynechej přílohu. Hlavně knedlíky." Nutriční terapeutka Mgr. Martina Daňková ovšem tento všeobecný mýtus vyvrací, mnohem podstatnější je totiž hlavní jídlo, ne příloha.

„Opravdu se jedná o mýtus, pokud si vezmete, že například knedlíky, ale i ostatní přílohy jsou zejména sacharidové potraviny, tedy na 1 gram mají 17 kilojoulů, pak tuky mají více než dvojnásobek. Logické je tedy důležitější, co si v naší české kotlině k takovým knedlíků, ale i těstovinám dáte," řekla pro internetovou televizi Net Channel. 

Podívejte se na pořad o vyvážené stravě:

Zdroj: Youtube

Bát se sacharidů je tedy zbytečné, taková sója, brambory, jáhly, ale i ovoce a zelenina jsou sacharidů plné. Přesto jsou považovány za obecně uznávané dietní potraviny. Vynechávat přílohy a bát se například již zmiňovaných knedlíků, proto není řešením, naopak. Sacharidové přílohy jsou pro naše tělo velmi důležité a naopak by měly tvořit největší složku naší energie, obsahují totiž vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty.

Čtěte také: Co by měly děti jíst, aby byly zdravé

Důležitý je pestrý jídelníček a pohyb. Pokud se celý den neválíte v posteli, ale máte aspoň minimální dávku pohybu, bez obav si můžete dopřát klobásu, bůček či tatranku. I dieta totiž znamená příjem potravin a energie, pokud ovšem energii jen přijímáte a nevydáváte, vaše snaha o hubnutí půjde vniveč nebo ještě hůře, začnete na váze přibírat.

Vždy narazíte na novou, lepší dietu, není to ale nic jiného než vylepšená dieta, která je ovšem dietou stále stejnou, jako byla před mnoha lety. Pamatujte tedy na jedno, nemějte strach se najíst, každá dieta se totiž v ten moment stane nebezpečnou. Kombinujte proto pestrá jídla a nezapomeňte na stejnoměrnou dávku pohybu. A výsledek se dostaví sám.

Přečtěte si: Kam zmizelo pravé podmáslí?