„Pacienti budou za chvilku jezdit i kvůli banálním problémům do nemocnice, protože jiná možnost nebude. Řada ambulancí, které teď fungují v malých městech a vesnicích, svou činnost ukončí,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.

EET A DALŠÍ ÚKOLY

Stát totiž podle něj zvýhodňuje nemocnice, a to hlavně ty velké. V rámci úhradové vyhlášky jim přiznává mnohem vyšší platby, než jaké dostanou menší zařízení. Velké nemocnice tak podle Šonky zbytečně zadržují pacienty, kteří by se mohli bez problémů a levněji léčit v ambulancích. Za výhodnějších podmínek prý léčí i nemocniční ambulance, jejichž nabídka se proto stále více rozšiřuje.

Bohuslav Sobotka
Sobotka: Zdravotnictví nemá peníze na investice, příští vláda je musí zajistit

To ale není všechno. Soukromým lékařům se nelíbí ani to, že na ně stát přenáší stále více administrativních povinností. V poslední době je to například chystaná elektronická evidence tržeb a povinný elektronický recept. „Lékař se tak stává otrokem počítače, místo aby se věnoval pacientovi,“ přidává další stížnost předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Stojí ho to také nemalé investice do vybavení ambulancí. I v tomto ohledu prý mají nemocnice výhodu.

Koalice soukromých lékařů už se proto kvůli tomu obrátila i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A ten uznal, že tu určité podezření na nedovolenou podporu je. „Nicméně přítomnost (ne)existence veřejné podpory přísluší pouze Evropské komisi nebo národním soudům,“ sdělil Deníku mluvčí úřadu Martin Švanda. Lékaři se nápravy chtějí domoci v Bruselu. „Již to připravujeme,“ dodal Jojko.

Ilustrační foto.
Jen 13 minut na pacienta nestačí. Síť psychiatrů bude hustší

DO DVOU LET O 1200 LÉKAŘŮ MÉNĚ

Ministerstvo zdravotnictví má ale opačný názor. Soukromých ambulancí je podle něj naopak až příliš mnoho. „Zbytečně prodražují výdaje pojišťoven,“ řekl už dříve náměstek ministra Roman Prymula. Očaři nebo ortopedové totiž podle něj často pracují dvoukolejně – kromě své soukromé praxe mají i úvazek v nemocnici, odkud si vyzobávají ty nejlukrativnější pacienty.

V Česku působí kolem 19,5 tisíce soukromých ambulantních lékařů. Podle Jojka jich ale do dvou let ubude 800. Největší problémy to způsobí v malých městech a na vesnicích. „Když lékař skončí v některých méně atraktivních lokalitách Česka, není ho kým nahradit. Obávám se, že se tento problém bude i nadále prohlubovat,“ uvedl.

Dárce kostní dřeně. Ilustrační foto.
Přibylo dárců kostní dřeně v IKEM, i díky změně věkové hranice