"Na sociálních sítích se v proanorektické aktivitě podporují. Velice často se i zrazují z léčby a radí si, jak se léčbě vyhnout," vysvětlila Papežová. "Mají různé skupiny, kde soutěží a posílají si fotky. Poruchy příjmu potravy jsou velice kompetitivní," dodala. Nejčastěji trpí dospívající dívky, asi v pěti procentech i mladší 12 let.

Problém se objevuje celosvětově. V posledních letech média informovala například o čínských dívkách, které se snaží být v pase štíhlejší než kratší strana papíru velikosti A4, mít zápěstí užší než bankovka nebo srovnání šířky stehen nad koleny s mobilním telefonem iPhone. Důkazem štíhlosti má být také schopnost dokázat udržet tento mobil za zády rukou podobně jako v pozici při modlení.

Ilustrační foto
Anorexie vyžaduje velké nasazení rodičů

Odborníci se proto snaží působit i na internetu. "V posledních deseti letech musíme i zasahovat, protože na internetu jsou některé závažné proanorektické rady. Snažíme se je aspoň trochu vyvážit informacemi k léčbě, o tom, jak to řešit a o následcích," dodala. Provozují proto web zaměřený na poruchy příjmu potravy Healthy and Free.

Asi jedno až 1,5 procenta populace trpí anorexií, tedy nezdravým hubnutím, kolem tří procent bulimií, tedy přejídáním spojeným často s nuceným zvracením. Stále častěji se lékaři setkávají také s takzvaným psychogenním přejídáním. "V poslední době léčíme také více anorektických pacientek, které byly obézní a přešly do opačného extrému," dodala Papežová. Pacientky se podle ní mohou schovávat za extrémně zdravou stravu nebo za různými domnělými alergiemi na potraviny.

Ilustrační foto
Podporování anorexie se ve Francii stalo trestným činem

V roce 2015, ze kterého má Ústav pro zdravotnické informace a statistiku (ÚZIS) zatím poslední data, byla některá z poruch příjmu potravy diagnostikovaná v Česku více než 3500 pacientům. Z toho 428 se léčilo v lůžkových psychiatrických zařízeních.

Průzkum zahraničních vědců mezi 3500 pacientkami prokázal, že gen zodpovědný za anorexii se nachází na stejném místě, které v minulosti spojili s diabetem prvního typu a vznikem autoimunitních nemocí.

Dětský psychiatr Michal Goetz.
Dětský psychiatr: Anorexie zdevastuje celé tělo

"Ukazuje se nejen to, že anorexie, obezita a obsedantně-kompulzivní porucha mají některé geny shodné, ale že shodné genetické riziko může mít anorexie také s metabolickými a autoimunitními chorobami. Je stále průkaznější, že anorexie vzniká vzájemným působením rizikových genetických faktorů a rizikového prostředí," vysvětlila Papežová.