VYBERTE SI REGION

Zákaz kouření: rozhodnutí nelitují

Vyškovsko - Téměř rok mají kuřáci zakázané dát si cigaretu ve vyškovské Chalupě u městské brány. Elektronické tam ale povolené jsou, na rozdíl od jiných nekuřáckých podniků na Vyškovsku.

30.11.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Dimír Šťastný

Nečekali na novelu zákona a hned od začátku roku zakázali v restauraci kouřit. Zpočátku to prý vypadalo, že někteří zákazníci začnou odcházet, nakonec ale zůstali. Po necelém roce od zavedení opatření hodnotí Chalupa u městské brány ve Vyškově tento krok pozitivně. „Nešlo v podstatě ani tak o naše rozhodnutí jako o přání hostů," sdělila za podnik Božena Blumensteinová.

Není nad nekuřácké prostředí v restauraci

Někteří zákazníci podle jejích slov zpočátku byli udivení, ale časem se jim nekuřácké prostředí zalíbilo. „Navíc máme před restaurací stůl s popelníkem, a pokud prší, klidně trochu pustíme dolů markýzu, ať nejsou na dešti. Kromě místních k nám míří i hosté z Anglie, Německa nebo Nizozemí. Pro ty je zcela přirozené, že se v restauracích nekouří," podotkla Blumensteinová s tím, že na rozdíl od klasických cigaret respektují alespoň elektronické.

Krok podniku oceňuje Vyškovan Petr Musílek. Sám je kuřák. „Sice mi chybí možnost zapálit si u piva, ale nikdo nám nebrání jít si zakouřit ven. Navíc restaurace lidé navštěvují hlavně kvůli jídlu a k tomu cigarety nepatří. Doma v kuchyni si zapálí málokdo," zmínil.

Bez cigaretového kouře to jde

Dát si cigaretu, ani tu elektronickou, naopak nemůžou hosté v restauraci a hotelu Allvet u Vyškova. Opatření funguje od začátku, co podnik otevřel, tedy několik let. Jedině v létě si můžou zakouřit před restaurací, kde mají k dispozici stoly s popelníky. „Jednak se tak snažíme chránit zdraví zaměstnanců a hostů nekuřáků a mimo to si myslíme, že kuřáci mají venku dost prostoru a není nutné, aby dýmem obtěžovali ostatní," je přesvědčený provozní restaurace Libor Zollmann.

Tři roky pak platí zákaz kouření v hotelu s restaurací U Zlaté rybky v Tučapech. Jak poukázal jeho vedoucí Petr Machálek, podnik je zaměřený primárně na wellness. „Navíc myslíme hlavně na rodiny s malými dětmi. Máme pro ně řadu vyžití," řekl Machálek.

Právě takový přístup se líbí třeba Taťáně Plchové, která jezdí do tučapského hotelu s rodinou. „Oceňuji, že nás, děti ani nikoho z přítomných neobtěžuje zápach kouře, když se tam rozhodneme zajet na jídlo," chválila Plchová. Podle provozního mají stejný názor i kuřáci. „Když k nám třeba přijdou na polední menu, jsou rádi, že zpátky do práce neodcházejí nasáklí kouřem," zmínil s tím, že ani u nich nerespektují elektronické cigarety.

Autor: Veronika Laura Boháčková

30.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Jan Železný: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují

Praha /ROZHOVOR/- Jaký je rozdíl mezi oštěpaři a oštěpařkami? Česká legenda Jan Železný (50) trénuje čtyři ambiciózní reprezentanty: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies