VYBERTE SI REGION

Zdravá může být i káva, dokonce bez pražení

Nejen lahodná, ale také zdraví prospěšná může být dobře uvařena káva. K její přípravě se všechna zrna nemusí ani pražit. Tvrdí to výrobci nového druhu kávy, která využívá účinků nepražených zelených zrn. Díky antioxidantům, jež mají schopnost chránit tělo před volnými radikály, má podle odborníků blahodárný vliv na lidské tělo.

2.9.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

„V kávě může být prospěšný jak její hlavní alkaloid kofein, tak další látky, kterých je tam kolem 200. Mají antioxidační schopnosti, jsou tam minerály nebo vláknina,“ říká docent Pavel Kohout z Centra výživy pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Právě díky zeleným nepraženým zrnům se podle výrobců nového druhu kávy daří zachovat co nejvíce prospěšných látek. Podle odborníků zelená nepražená kávová zrna obsahují jednu z podskupin antioxidantů, tzv. polyfenoly, které lidské tělo dobře vstřebává. Známým zdrojem polyfenolů je také zelený čaj.

Na úrovni zeleného čaje

„Kofein způsobuje prokrvení těla a zvyšuje množství tvorby kyseliny solné. U lidí, kteří trpí zažívacími potížemi, se může podílet na zlepšení zažívání. Může také působit na roztažení průdušek a používá se k léčbě astmatu. Antioxidanty pak mohou kladně působit jako záštita volných radikálů,“ uvedl Kohout.

Rozpustná káva, jejíž třetinu tvoří zelená zrna, je podle výrobců bohatá na přírodní antioxidanty. „Pražená zrna, která tvoří dvě třetiny směsi, pak dodávají delikátní kávovou chuť a charakteristickou neodolatelnou vůni,“ tvrdí o novém výrobku Hana Chybová ze společnosti Nestlé.

„Lidé pijí zelený čaj s tím, že věří v jeho prospěšnost. Podobné látky jsou ale také v kávě, pouze se o nich mnohdy neví,“ říká odborník na přípravu kávy Michal Křižka. Podle něj je ovšem při výrobě i vaření kávy důležité dodržet časy, postupy, technologie. Instantní káva by se tak měla zalévat pouze horkou, nikoli vařící vodou.

Při dlouhodobém podávání kávy se podle Kohouta zjistilo, že u pravidelných pijáků kávy vzniká menší riziko cukrovky druhého typu, Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby. „Mýty, které kolovaly, že se káva nesmí užívat u pacientu s vysokým krevním tlakem a srdečním onemocněním, nejsou pravdivé. Dlouhodobé studie ukázaly, že pití čtyř až šesti šálků kávy denně nemá zdravotní riziko,“ uvedl. Uvedl zároveň, že pro české konzumenty kávy je to příliš velké množství a průměrná spotřeba je pouze kolem jednoho šálku denně.

Existují i rizika

Pití kávy ovšem v určitých případech nese i rizika. „Alkaloid kofein zrychluje srdeční akci. Při vypití silné kávy se zrychlí srdeční činnost. Pozor by si měli dát pacienti po infarktu myokardu nebo nekontrolované angíně pectoris. Také lidé s nekontrolovaným vysokým krevním tlakem se vystavují určitému riziku,“ uvedl Kohout. Omezit tento nápoj by měli i lidé s žaludečními vředy čí chorobou jícnu, varoval.

Podle Křižky záleží chuť kávy na jejím složení i zpracování. „Arabica je charakteristická tím, že je sladká a kyselá. Pro určitý podíl hořkosti, kořenitosti nebo zemitosti se do směsi přidává robusta. Ta je zvláštní tím, že obsahuje víc kofeinu,“ uvedl. Zdůraznil, že je mylná představa, že robusta je méně kvalitní. „Záleží na farmáři, jakou péči a lásku rostlině dopřává, jakou odrůdu zpracovává,“ uvedl. I rozdíl v instantní a zrnkové kávě je pak prý hlavně v tom, z jaké suroviny pochází.

2.9.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
2 8

Miliardy za bahno. Opravdu lidem pomáhá?

Europoslanec Pavel Telička.
1 9

Telička se stal místopředsedou Evropského parlamentu

Obří aligátor vyděsil turisty na Floridě, připomínal pravěkého ještěra

Turistům v národním parku poblíž Tampy na Floridě zkřížil v neděli cestu obří aligátor. Zvíře připomínající pravěkého ještěra měřilo odhadem přes čtyři metry a vážilo 360 kilogramů, informovala americká média.

Obama. Prezident, který Evropě možná nerozuměl

Když 20. ledna 2009 vstupoval Barack Obama do Bílého domu, bylo ve Spojených státech 861 664 prázdných domů. Jejich majitelé je museli opustit kvůli nesplácení hypoték. Po osmi letech je jeho země sice názorově rozdělená, ale po ekonomické stránce úspěšná.

Odškodnění za ptačí chřipku pokryje sotva třetinu ztrát, stěžuje si chovatel

Jižní Morava - Lidé, kteří přišli o drůbež kvůli ptačí chřipce, mohou požádat o odškodnění. Podle chovatelů je ale nižší než ztráty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies