VYBERTE SI REGION

Zdravé svačiny mohou být i z automatu

Tajemství školních svačin se v loňském roce snažil rozluštit rozsáhlý výzkum. Bohužel odhalil, že přesnídávky dětí obsahovaly příliš mnoho sladkostí, paštik či trvanlivých salámů.

18.3.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Institut rozvoje podnikání Vysoké školy ekonomické v Praze pořádá soutěž Milionový nápad. Vloni v ní uspěl i školní svačinový projekt Snacker.

Dětem nabízel každý den třicet druhů sladkých, slaných a zdravých svačin v ceně od 18 do 45 korun, a to i v kvalitě bio – například chléb s lučinou anebo kornbagetu s mozzarellou. Rodiče měli možnost objednávat svačiny prostřednictvím webu, firma je rozvážela brzy ráno do jednotlivých škol. Už to nedělá, zájem nebyl tak velký, jak očekávala, projekt proto ukončila.

Společnost Zdravé svačiny, s. r. o, udělala podobnou zkušenost, ale myšlenky prosadit se s čerstvým a zdravým občerstvením ve školách se nevzdala. Jogurty, obložené pečivo a saláty, jejichž ceny se pohybují od deseti do padesáti korun, momentálně distribuuje na několika místech na východě Čech.

Automaty se šíří šmahem

Ve školách to vyhrál Happy Snack. Projekt, který odborně zastřešilo poradenské centrum Výživa dětí, navázal na dotovanou akci mléko do škol. Vloni pak byly do sto devadesáti škol umístěny automaty s širším sortimentem – s mléčnými výrobky (například stoprocentní Kubík mrkev-jablko-pomeranč za 12 korun), s cereálními tyčinkami (kus za deset korun) a amarantovými výrobky.

„Rostlina amarant, nebo také laskavec, pochází z Mexika a andské oblasti Jižní Ameriky. Amarantová zrnka jsou bohatým zdrojem vlákniny a oleje s vysokým podílem prospěšných nenasycených mastných kyselin a velmi kvalitních bílkovin. Zařazení amarantových výrobků, navíc v tak lákavé podobě, jakou jsou křupky nebo lupínky, do dětského jídelníčku je proto velmi přínosné,“ vysvětluje nutriční terapeutka Jitka Rusková z poradenského centra Výživa dětí.

Automaty, v nichž jsou nabízené výrobky udržovány v konstantní teplotě a pravidelně obměňovány, jsou momentálně k dispozici již ve 476 školách. Za pouhý rok jde tedy o nárůst více než dvojnásobný.

„Školám přispíváme na umístění automatu a na spotřebu elektrické energie,“ říká koordinátorka projektu Happy Snack Renáta Prekopová.

Než je ten který výrobek do projektu Happy Snack zařazen, odborníci prověří, zda jeho složení a nutriční hodnoty odpovídají zásadám zdravé výživy dětí.

Sortiment rozšíří i ovoce a zelenina

„Do škol, které se projektu Happy Snack účastní, budou v nejbližší době dodávány i ovoce a zelenina, jež jsou dotované státem,“ doplňuje Renáta Prekopová. Hlavní tíha nekončícího souboje s nezdravými lákadly rychlých občerstvení přesto stále zůstává hlavně na rodičích. Pokud děti nejedí pravidelně, hrozí jim nedostatek energie. Ten může provázet i únava, ústící při vyučování ve špatné soustředění.

Svačiny v jídelníčku dětí proto mají nezastupitelnou roli. A když už dospělí připravují vydatné svačiny dětem, neměli by zapomínat ani na sebe. Příklady opravdu táhnou, navíc snídaně ve spěchu, anebo žádná, tučné burgery, brambůrky a čokoládové tyčinky, konzumované v poklusu, rozhodně nesvědčí nikomu. Ostatně rada jíst menší porce pětkrát až šestkrát denně patří k hlavním doporučením většiny dietologů a odborníků na zdravou výživu.

Lehké a rychlé sendviče

- Na rozkrojenou bulku položíte plátky oloupaného lilku, plátek sýra, pokrájené rajské jablíčko a vše zapečete v troubě.

- Na celozrnný anebo bílý toustový chléb dáte plátky mozzarelly a plátky rajčat a vše krátce zapečete v troubě.

- Plátek bílého anebo celozrnného toustového chleba namažete tuňákem z konzervy a pokryjete plátky natvrdo uvařeného a na kolečka nakrájeného vajíčka, nakonec přiklopíte druhým plátkem chleba.



- Bagetu rozkrojíte, vložíte do ní plátky mozzarelly ochucené špetkou čerstvé rozdrcené bazalky a rozpůlená cherry rajčátka, pak bagetu přiklopíte.

- Bagetu rozkrojíte, namažte lučinou, na ní položíte list čerstvého salátu a plátky uzeného lososa, kterého zakápnete citronovou šťávou, pak bagetu přiklopíte.

- Mezi dva plátky bílého nebo celozrnného toustového chleba položíte opláchnutý čerstvý list salátu, plátek uzeného lososa, který můžete zakápnout citronem, a další list čerstvého salátu.
Recepty na vydatné svačiny (rozpisy jsou na čtyři porce)

HOVĚZÍ SENDVIČ

Ingredience: 4 ciabatty určené k dopečení, každá o váze zhruba 150 gramů, 12 tenkých plátků hovězího o celkové váze 350 gramů, 4 rajčata, 50 gramů rukoly, šťáva z půlky citronu, 2 lžičky extra panenského olivového oleje, špetka pepře a soli

Postup:
Troubu předehřejete na 200 stupňů Celsia a osm až deset minut v ní opékejte ciabattu. Mezitím na pánvi, v níž jste rozehřáli olej, orestujete plátky hovězího masa, které jste ochutili špetkou soli a pepře. Pak ciabattu rozříznete, malinko pokapete olivovým olejem, položíte na ni plátky rajčat, na ně vložíte orestované maso, na které navršíte rukolu, kterou jste zalili citronovou šťávou. Pak přiklopíte horní polovinu ciabatty. Pokud je to možné, před konzumací si sendvič krátce ohřejte v mikrovlnné troubě.

ŽEMLE S KRŮTÍM MASEM


Ingredience: 4 žemle, 250 gramů upečeného krůtího masa bez kůže, 100 gramů sýru Niva, 120 gramů listového salátu, 30 gramů másla, 2 pomeranče nakrájené na čtvrtky

Postup: Rozpůlené žemle z obou stran ogrilujete, jejich povrch potřete máslem, obložíte plátky krůtího masa, které posypete nastrouhaným sýrem Niva. Obložené žemle vrátíte na dvě minuty pod gril, aby se sýr rozpustil. Nakonec je dozdobíte listovým salátem, který jste zakapali šťávou z pomeranče. Před jídlem je dobré krátce ohřát v mikrovlnné troubě.



INDICKÁ PLACKA S KUŘETEM A BROKOLICÍ

Ingredience: 4 placky čapátí, 200 gramů vařeného kuřecího masa, 250 gramů brokolice, 45 gramů oříšků kešu (nesolených), 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, stroužek česneku

Postup: Kuřecí maso nakrájíte na kostičky. Do pánve, v níž jste rozhřáli olej, vložte najemno nasekané růžičky brokolice, rozdrcený česnek, nastrouhaný zázvor a kešu oříšky. Restujte pět minut za stálého míchání, na další dvě minuty pak na pánev přidáte kuřecí maso. Na grilu či roštu v troubě lehce ogrilujte placky čapátí z obou stran. Položíte na ně kuřecí směs a stočíte je. Před konzumací si je krátce ohřejte v mikrovlnné troubě.

ZAPEČENÉ TORTILLY

Ingredience: 6 pšeničných tortill o průmětu 20 cm, 1 velké rajské jablíčko, 1 hrnek nastrouhaného sýra (eidam, ementál), 1 lžíce nasekané natě čerstvého koriandru, 60 gramů chilli papriček z konzervy, špetka soli a pepře, kvalitní olej

Postup: Tři tortilly pokladete najemno nakrájeným oloupaným rajčetem, nastrouhaným sýrem, jemně nasekanými chilli papričkami a koriandrem. Obložené placky dochutíte solí a pepřem, každou zakryjete další tortillou, kterou jemně přimáčknete. Pánev lehce potřete olejem a každou tortillu v ní opékáte dvě minuty na každé straně. Upečené tortilly rozkrájíte na čtvrtky.

KOLÁČ S MRKVÍ A CUKETOU

Ingredience: 1 větší cuketa, pokrájena na kostičky, 3 středně velké mrkve, 1 cibule, 2 vejce, 1/2 hrnku mléka, 1 hrnek nastrouhaného čedaru, 1 lžíce nasekaného kopru, 1 lžíce olivového oleje, špetka soli

Postup: Oloupanou cibuli nakrájíte najemno a vložíte do velké zapékací mísy, kterou jste lehce potřeli olejem. Troubu předehřejete na 190 stupňů Celsia a cibuli v ní smažíte tři minuty. Poté do zapékací mísy přidáte cuketu nakrájenou na kostičky a pečete sedm – deset minut.
Mezitím rozšleháte vejce s mlékem a solí. Do zapékací mísy rozprostřete očištěnou a nastrouhanou mrkev, sýr čedar a kopr vše zalijete rozšlehaným mlékem s vejci. Pečete asi 45 minut. Po vychladnutí koláč nakrájíte na čtverce.

Autor: Jitka Stuchlíková

18.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ČSSD bude chtít od začátku roku 2018 zvýšit minimální mzdu

Praha - ČSSD bude chtít od ledna 2018 zvýšit minimální mzdu a na rok 2018 zajistit důstojný růst platů ve veřejné sféře. Na tiskové konferenci po jednání širšího vedení strany to řekl předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ústřední výkonný výbor dnes za zavřenými dveřmi projednával přípravu na březnový sjezd ČSSD i obrysy nového programu.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Jan Železný: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují

Praha /ROZHOVOR/- Jaký je rozdíl mezi oštěpaři a oštěpařkami? Česká legenda Jan Železný (50) trénuje čtyři ambiciózní reprezentanty: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies