VYBERTE SI REGION

Zdravější Vánoce: Na trhu se objeví kapr s příznivým vlivem na srdce

České Budějovice – Poprvé si letos mohou lidé před Vánocemi koupit kapra s větším podílem omega 3 mastných kyselin. Ryba, jejímuž chovu se věnuje Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, má příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Kapr se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin bude k dostání na prodejních místech v Praze, Českých Budějovicích, Vodňanech a Blatné. Novinářům to řekl ředitel vodňanského Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Pavel Kozák.

11.12.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

„Na trh se v letošní předvánoční premiéře dostane přes 100 metráků těchto ryb," uvedl. Vyšší podíl omega 3 mastných kyselin kapr získá ze speciální krmné směsi, která obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko. Ryba, jejímuž výzkumu a chovu se ve Vodňanech věnují pět let, bude v porovnání s běžným kaprem zhruba o 15 procent dražší. „Počítáme, že cena za jeden kilogram se bude pohybovat mezi 80 a 85 korunami," řekl Kozák.

Pozitivní vliv na zdraví kapra s omega 3 mastnými kyselinami prokázal v posledních dvou letech výzkum. Na něm Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity spolupracovala s pražským Institutem klinické a experimentální medicíny. Výzkum spočíval v tom, že dobrovolní pacienti, kteří se po operaci srdce zotavovali v Lázních Poděbrady, čtyři týdny konzumovali kapra s vyšším podílem omega tři mastných kyselin. „V porovnání s ostatními pacienty, kteří drželi klasickou dietu, u nich za tu dobu došlo k významnému zlepšení parametrů tukového spektra krve," řekl výzkumný pracovník Fakulty rybářství a ochrany vod Jan Mráz.

Podle něj však záleží i na správném postupu při zpracování kapra. „Nejlepší je připravovat jej na řepkovém oleji a při teplotě uvnitř ryby kolem 60 až 70 stupňů Celsia," uvedl Mráz.

Omega 3 esenciální nenasycené mastné kyseliny jsou vhodné na ochranu proti vzniku srdečních a cévních příhod a pro správnou funkci srdce. Snižují hladinu krevních tuků, zabraňují usazování cholesterolu, chrání před vznikem degenerativních onemocnění a snižují krevní tlak.

Autor: ČTK

11.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies