VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Biopotraviny nemusí být vždy dražší

Naše prababičky si v mládí jen stěží uměly představit, že by polévku uvařily za dvě minuty pouze s pomocí horké vody. Jídlo připravovaly s trpělivostí celé hodiny. Dnes si v kuchyni můžete vybrat, zda budete vařit z čerstvých surovin nebo z nedostatku času sáhnete po instantních polotovarech. Vybírat si můžete i mezi bioprodukty a surovinami pěstovanými běžným způsobem.

1.12.2008
SDÍLEJ:

Ilustrční fotoFoto: Deník/Vít Šimánek

Díky modernímu, avšak nešetrnému pěstování potravinových surovin a jejich průmyslovému zpracování je dnes pojem bio obecně považován za synonymum zdraví.

„Řada spotřebitelů uvádí, že biopotraviny mají lepší chuť, například biomléko, které není odtučněné. Existují studie, které prokazují, že biopotraviny mají vyšší obsah vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek,“ říká vedoucí oddělení ekologického zemědělství při ministerstvu zemědělství Martin Leibl.

Podle České společnosti pro výživu a vegetariánství, která porovnávala několik desítek studií o biopotravinách, obsahují bioprodukty v průměru o 27 procent více vitaminu C, o 29 procent více hořčíku a o 21 procent více železa. Vyšší hodnoty byly zjištěny také u fosforu, vápníku, mědi, manganu a draslíku. Bioprodukty obsahují až dvojnásobek minerálních látek a o polovinu vyšší obsah ochranných látek, například antioxidantů, které pohlcují škodlivé volné radikály.

Díky ekologickému zemědělství naopak neobsahují pesticidy, genově upravené rostliny a suroviny, škodlivá antibiotika. Všechny tyto látky mají vliv na zdraví člověka. Biopotraviny vyráběné z bioproduktů nesmějí obsahovat přídatné látky na prodloužení trvanlivosti, které mohou vyvolávat srdeční onemocnění, osteoporózu, migrény a hyperaktivitu.

Díky absenci škodlivých látek především xenobiotik mohou biopotraviny nejen lépe chutnat, ale i vypadat.

Člověk, který bude jíst biopotraviny a bioprodukty, má podle všeho šanci upevnit své zdraví a mít větší požitek z jídla. Koupí bioproduktů navíc podporuje zdravější a přirozenější způsob života.

Pozor na biojídleníček

To, že jsou biopotraviny vyráběny šetrnějším způsobem bez tělu škodlivých xenobiotik a konzervantů, však podle odborníků neznamená, že jsou zdravější. „Biopotraviny neřeší problém diet a skladby vyváženého jídelníčku. Jsou pouze alternativou běžných potravin,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová z Fóra zdravé výživy.

Pokud si tedy člověk koupí biobůček, nemůže spoléhat na to, že bude mít méně tuku nebo chtít po biovejcích, aby měla méně cholesterolu.

„Množství bílkovin, tuků a sacharidů se nemění v závislosti na tom, zda je daná potravina bio či není,“ doplňuje Věra Králová. Díky šetrné výrobě bez použití chemie tak může být biopotravina dokonce tučnější – například biomléko, biosýr, biojogurt a podobně.

Nešetrnou tepelnou úpravou bioproduktů však mohou být, stejně jako u všech ostatních surovin, znehodnoceny některé cenné látky, především vitaminy.

Kvalitu biopotravin může ovlivnit i nevhodné nebo dlouhodobé skladování. Takto znehodnocena může být například biozelenina, která zpočátku obsahovala více cenných látek než běžná zelenina.

Mají tedy bioprodukty či biopotraviny v našem jídelníčku šanci? Mohou nahradit běžné potraviny? Pokud má člověk pestrý a vyvážený jídelníček, odborníci nebrání obohatit jej i o biopotraviny.

„Neznamená to ale, že potraviny, které nejsou dostupné v biokvalitě, bude ze stravy omezovat,“ varuje Věra Králová. Pokud například člověk nemá možnost koupit biomrkev, je lepší, když si koupí jinou, místo toho, aby ji kvůli tomu přestal konzumovat.

Dražší neznamená více bio

V současné době kupuje biopotraviny zhruba pět procent obyvatel pravidelně a dalších asi 25 procent nepravidelně. Příznivci zdravé výživy přitom tvrdí, že by kupovali biopotraviny častěji, kdyby nebyly tak drahé.

Cena je pro většinu spotřebitelů jedním z nejdůležitějších kritérií. Ta ale podle odborníků nesouvisí s kvalitou, ale s dostupností suroviny na trhu.

Pokud se například biopotravina vyrábí ve větších objemech, je dostupná na trhu a snižují se i náklady na jednotku produkce.

„Zelenina se produkuje v malých objemech, proto je cenově dražší. Ceny jogurtů jsou naopak srovnatelné s konvenčně vyrobenými. V případě dovozových biopotravin nižší cena souvisí například s levnou pracovní sílou, proto může být například biokáva levnější než klasická káva,“ vysvětluje Martin Leibl.

Paradoxem zůstává, že přirozeně vyráběné biopotraviny jsou obecně dražší oproti průmyslově upravený. „Cenu konvenčních potravin zlevňují přídatné látky – éčka, jejichž použití je v biopotravinách minimalizováno,“ doplňuje Martin Leibl.

Autor: Lenka Vašková

1.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Donald Trump
1 4

USA rozšířily možnosti pro deportace migrantů

Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Lidé často v elektronické komunikaci podceňují pravidla slušného chování. Ať se jedná o emaily, esemesky nebo internetové diskuse. Jak na úřední mail?

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

ODS půjde do sněmovních voleb s podporou Strany soukromníků

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co dnes odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies