Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Biopotraviny nemusí být vždy dražší

Naše prababičky si v mládí jen stěží uměly představit, že by polévku uvařily za dvě minuty pouze s pomocí horké vody. Jídlo připravovaly s trpělivostí celé hodiny. Dnes si v kuchyni můžete vybrat, zda budete vařit z čerstvých surovin nebo z nedostatku času sáhnete po instantních polotovarech. Vybírat si můžete i mezi bioprodukty a surovinami pěstovanými běžným způsobem.

1.12.2008
SDÍLEJ:

Ilustrční fotoFoto: Deník/Vít Šimánek

Díky modernímu, avšak nešetrnému pěstování potravinových surovin a jejich průmyslovému zpracování je dnes pojem bio obecně považován za synonymum zdraví.

„Řada spotřebitelů uvádí, že biopotraviny mají lepší chuť, například biomléko, které není odtučněné. Existují studie, které prokazují, že biopotraviny mají vyšší obsah vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek,“ říká vedoucí oddělení ekologického zemědělství při ministerstvu zemědělství Martin Leibl.

Podle České společnosti pro výživu a vegetariánství, která porovnávala několik desítek studií o biopotravinách, obsahují bioprodukty v průměru o 27 procent více vitaminu C, o 29 procent více hořčíku a o 21 procent více železa. Vyšší hodnoty byly zjištěny také u fosforu, vápníku, mědi, manganu a draslíku. Bioprodukty obsahují až dvojnásobek minerálních látek a o polovinu vyšší obsah ochranných látek, například antioxidantů, které pohlcují škodlivé volné radikály.

Díky ekologickému zemědělství naopak neobsahují pesticidy, genově upravené rostliny a suroviny, škodlivá antibiotika. Všechny tyto látky mají vliv na zdraví člověka. Biopotraviny vyráběné z bioproduktů nesmějí obsahovat přídatné látky na prodloužení trvanlivosti, které mohou vyvolávat srdeční onemocnění, osteoporózu, migrény a hyperaktivitu.

Díky absenci škodlivých látek především xenobiotik mohou biopotraviny nejen lépe chutnat, ale i vypadat.

Člověk, který bude jíst biopotraviny a bioprodukty, má podle všeho šanci upevnit své zdraví a mít větší požitek z jídla. Koupí bioproduktů navíc podporuje zdravější a přirozenější způsob života.

Pozor na biojídleníček

To, že jsou biopotraviny vyráběny šetrnějším způsobem bez tělu škodlivých xenobiotik a konzervantů, však podle odborníků neznamená, že jsou zdravější. „Biopotraviny neřeší problém diet a skladby vyváženého jídelníčku. Jsou pouze alternativou běžných potravin,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová z Fóra zdravé výživy.

Pokud si tedy člověk koupí biobůček, nemůže spoléhat na to, že bude mít méně tuku nebo chtít po biovejcích, aby měla méně cholesterolu.

„Množství bílkovin, tuků a sacharidů se nemění v závislosti na tom, zda je daná potravina bio či není,“ doplňuje Věra Králová. Díky šetrné výrobě bez použití chemie tak může být biopotravina dokonce tučnější – například biomléko, biosýr, biojogurt a podobně.

Nešetrnou tepelnou úpravou bioproduktů však mohou být, stejně jako u všech ostatních surovin, znehodnoceny některé cenné látky, především vitaminy.

Kvalitu biopotravin může ovlivnit i nevhodné nebo dlouhodobé skladování. Takto znehodnocena může být například biozelenina, která zpočátku obsahovala více cenných látek než běžná zelenina.

Mají tedy bioprodukty či biopotraviny v našem jídelníčku šanci? Mohou nahradit běžné potraviny? Pokud má člověk pestrý a vyvážený jídelníček, odborníci nebrání obohatit jej i o biopotraviny.

„Neznamená to ale, že potraviny, které nejsou dostupné v biokvalitě, bude ze stravy omezovat,“ varuje Věra Králová. Pokud například člověk nemá možnost koupit biomrkev, je lepší, když si koupí jinou, místo toho, aby ji kvůli tomu přestal konzumovat.

Dražší neznamená více bio

V současné době kupuje biopotraviny zhruba pět procent obyvatel pravidelně a dalších asi 25 procent nepravidelně. Příznivci zdravé výživy přitom tvrdí, že by kupovali biopotraviny častěji, kdyby nebyly tak drahé.

Cena je pro většinu spotřebitelů jedním z nejdůležitějších kritérií. Ta ale podle odborníků nesouvisí s kvalitou, ale s dostupností suroviny na trhu.

Pokud se například biopotravina vyrábí ve větších objemech, je dostupná na trhu a snižují se i náklady na jednotku produkce.

„Zelenina se produkuje v malých objemech, proto je cenově dražší. Ceny jogurtů jsou naopak srovnatelné s konvenčně vyrobenými. V případě dovozových biopotravin nižší cena souvisí například s levnou pracovní sílou, proto může být například biokáva levnější než klasická káva,“ vysvětluje Martin Leibl.

Paradoxem zůstává, že přirozeně vyráběné biopotraviny jsou obecně dražší oproti průmyslově upravený. „Cenu konvenčních potravin zlevňují přídatné látky – éčka, jejichž použití je v biopotravinách minimalizováno,“ doplňuje Martin Leibl.

Autor: Lenka Vašková

1.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman
AKTUALIZOVÁNO
4

Prezident Zeman je ve velmi dobrém zdravotním stavu, hlásí konzilium

z filmu Jana Svěráka Po strništi bos
2 9

RECENZE: Retro pro tátu. Strniště pro Jana Svěráka

Nepřekračujte červenou linii, varuje Jižní Korea severního souseda

Pokud Severní Korea vypustí mezikontinentální raketu s jadernou hlavicí, překročí "červenou hranici", prohlásil ve čtvrtek jihokorejský prezident Mun Če-in. Spojené státy jsou připraveny zasáhnout, ale slíbily, že jakoukoli vojenskou akci si dají schválit jihokorejskou vládou.

V Barceloně i v dalších městech sílí protesty proti turistům

Stálí obyvatelé evropských center turistického ruchu jsou otrávení z masové turistiky a hledají různé způsoby, jak turistům destinaci znechutit. ve Španělsku se protesty rozšířily z Barcelony do dalších měst, nespokojenost se ozývá i z jiných evropských zemí.

Portugalská policie letos zatkla kvůli požárům 61 lidí, podezřívá je ze žhářství

Portugalská policie oznámila, že letos zatkla kvůli podezření z úmyslného zakládání požárů celkem 61 lidí. Lesní požáry zabily v letošním roce v této zemi víc než 60 lidí a zničily víc než 141 tisíc hektarů půdy, což představuje nejhorší škody od roku 2003.

OBRAZEM: Missky v Táboře běhají kolem Jordánu

Deset finalistek charitativní soutěže krásy Miss Face Taťany Makarenko se v táborském hotelu Palcát připravuje na svůj galavečer, v němž se 30. září rozhodne, které čtyři dívky si odnesou korunku krásy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení