VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Biopotraviny nemusí být vždy dražší

Naše prababičky si v mládí jen stěží uměly představit, že by polévku uvařily za dvě minuty pouze s pomocí horké vody. Jídlo připravovaly s trpělivostí celé hodiny. Dnes si v kuchyni můžete vybrat, zda budete vařit z čerstvých surovin nebo z nedostatku času sáhnete po instantních polotovarech. Vybírat si můžete i mezi bioprodukty a surovinami pěstovanými běžným způsobem.

1.12.2008
SDÍLEJ:

Ilustrční fotoFoto: Deník/Vít Šimánek

Díky modernímu, avšak nešetrnému pěstování potravinových surovin a jejich průmyslovému zpracování je dnes pojem bio obecně považován za synonymum zdraví.

„Řada spotřebitelů uvádí, že biopotraviny mají lepší chuť, například biomléko, které není odtučněné. Existují studie, které prokazují, že biopotraviny mají vyšší obsah vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek,“ říká vedoucí oddělení ekologického zemědělství při ministerstvu zemědělství Martin Leibl.

Podle České společnosti pro výživu a vegetariánství, která porovnávala několik desítek studií o biopotravinách, obsahují bioprodukty v průměru o 27 procent více vitaminu C, o 29 procent více hořčíku a o 21 procent více železa. Vyšší hodnoty byly zjištěny také u fosforu, vápníku, mědi, manganu a draslíku. Bioprodukty obsahují až dvojnásobek minerálních látek a o polovinu vyšší obsah ochranných látek, například antioxidantů, které pohlcují škodlivé volné radikály.

Díky ekologickému zemědělství naopak neobsahují pesticidy, genově upravené rostliny a suroviny, škodlivá antibiotika. Všechny tyto látky mají vliv na zdraví člověka. Biopotraviny vyráběné z bioproduktů nesmějí obsahovat přídatné látky na prodloužení trvanlivosti, které mohou vyvolávat srdeční onemocnění, osteoporózu, migrény a hyperaktivitu.

Díky absenci škodlivých látek především xenobiotik mohou biopotraviny nejen lépe chutnat, ale i vypadat.

Člověk, který bude jíst biopotraviny a bioprodukty, má podle všeho šanci upevnit své zdraví a mít větší požitek z jídla. Koupí bioproduktů navíc podporuje zdravější a přirozenější způsob života.

Pozor na biojídleníček

To, že jsou biopotraviny vyráběny šetrnějším způsobem bez tělu škodlivých xenobiotik a konzervantů, však podle odborníků neznamená, že jsou zdravější. „Biopotraviny neřeší problém diet a skladby vyváženého jídelníčku. Jsou pouze alternativou běžných potravin,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová z Fóra zdravé výživy.

Pokud si tedy člověk koupí biobůček, nemůže spoléhat na to, že bude mít méně tuku nebo chtít po biovejcích, aby měla méně cholesterolu.

„Množství bílkovin, tuků a sacharidů se nemění v závislosti na tom, zda je daná potravina bio či není,“ doplňuje Věra Králová. Díky šetrné výrobě bez použití chemie tak může být biopotravina dokonce tučnější – například biomléko, biosýr, biojogurt a podobně.

Nešetrnou tepelnou úpravou bioproduktů však mohou být, stejně jako u všech ostatních surovin, znehodnoceny některé cenné látky, především vitaminy.

Kvalitu biopotravin může ovlivnit i nevhodné nebo dlouhodobé skladování. Takto znehodnocena může být například biozelenina, která zpočátku obsahovala více cenných látek než běžná zelenina.

Mají tedy bioprodukty či biopotraviny v našem jídelníčku šanci? Mohou nahradit běžné potraviny? Pokud má člověk pestrý a vyvážený jídelníček, odborníci nebrání obohatit jej i o biopotraviny.

„Neznamená to ale, že potraviny, které nejsou dostupné v biokvalitě, bude ze stravy omezovat,“ varuje Věra Králová. Pokud například člověk nemá možnost koupit biomrkev, je lepší, když si koupí jinou, místo toho, aby ji kvůli tomu přestal konzumovat.

Dražší neznamená více bio

V současné době kupuje biopotraviny zhruba pět procent obyvatel pravidelně a dalších asi 25 procent nepravidelně. Příznivci zdravé výživy přitom tvrdí, že by kupovali biopotraviny častěji, kdyby nebyly tak drahé.

Cena je pro většinu spotřebitelů jedním z nejdůležitějších kritérií. Ta ale podle odborníků nesouvisí s kvalitou, ale s dostupností suroviny na trhu.

Pokud se například biopotravina vyrábí ve větších objemech, je dostupná na trhu a snižují se i náklady na jednotku produkce.

„Zelenina se produkuje v malých objemech, proto je cenově dražší. Ceny jogurtů jsou naopak srovnatelné s konvenčně vyrobenými. V případě dovozových biopotravin nižší cena souvisí například s levnou pracovní sílou, proto může být například biokáva levnější než klasická káva,“ vysvětluje Martin Leibl.

Paradoxem zůstává, že přirozeně vyráběné biopotraviny jsou obecně dražší oproti průmyslově upravený. „Cenu konvenčních potravin zlevňují přídatné látky – éčka, jejichž použití je v biopotravinách minimalizováno,“ doplňuje Martin Leibl.

Autor: Lenka Vašková

1.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budoucí zubaři se v Olomouci připravují na praxi pomocí špičkové stomatologické techniky
12

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Lithium na Cínovci - průzkumné vrty
2 10

Sobotka řekl Japoncům, že budeme lithiové centrum Evropy

Krev v mobilech? Suroviny pro baterie se těží v drastických podmínkách

Věděli jste, odkud pochází suroviny pro mobily, notebooky, nebo televize? Přichází totiž nová doba železná. O kontrolu nad těžbou a obchodem s kovy, ze kterých se vyrábí plošné spoje do elektronických přístrojů, se vedou tvrdé boje, na jejímž počátku jsou zubožené děti v afrických dolech a na konci spokojení uživatelé se smartphony. Z celosvětového byznysu profituje Čína, zásoby ale nejsou nekonečné.

Zeman má dalšího soupeře. Pana Škodu Vratislava Kulhánka

Miloši Zemanovi přibývají silní soupeři. Vedle bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše je to Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské Škody Auto. Jako prezidentského kandidáta ho zítra představí Občanská demokratická aliance podnikatele Pavla Sehnala.

DOTYK.CZ

První světovou válku roznítil nedomrlý intelektuál, který dožil v Čechách

Jeho kulka rozpoutala válku, které podlehlo 40 milionů nešťastníků. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip byl bystrý chlapec, v Srbsku dodnes obdivovaný – jmenují se po něm ulice a náměstí. Ovšem mučedníkem se nestal, v době atentátu byl totiž nezletilý a tudíž nemohl dostat oprátku. Princip dožil v Čechách, v terezínské pevnosti, kde jeho tělo rozežírala tuberkulóza a duši sžírala samota i zlé zprávy o válečném osudu jeho milované země.

Karlovarský festival se blíží. Moderovat ho opět bude Marek Eben

S mezinárodním filmovým festivalem v Karlových Varech je tvář Marka Ebena spjata stejně silně jako Jiřího Bartošky, Evy Zaoralové nebo bratrů Cabanů. I letos bude oblíbený herec, skladatel a zpěvák na přehlídce plnit roli moderátora. Festival odstartuje už tento pátek. Která místa má Marek Eben ve Varech a v jejich okolí rád?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies