VYBERTE SI REGION

I děti mají vysokou hladinu cholesterolu

Nejčastějším důvodem smrti v České republice je ateroskleróza, která je přímým důsledkem vysokého cholesterolu. Vysokou hladinu cholesterolu mají už i malé děti. Může za to dědičnost, ale i špatné stravovací a pohybové návyky.

29.6.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Svou hladinu cholesterolu většina lidí nezná. Začne se o ni zajímat, až když se objeví problémy. Jako v případě Jaroslava Jecha. Dvě zabíjačky do roka byly v jeho rodině samozřejmostí právě tak jako zákon bohatě prostřeného stolu.

Stejně dobře se jedlo a pilo i v jeho vlastní rodině, vždyť svou manželku si před dvaceti lety bral i proto, že už tehdy byla vynikající kuchařka. Infarkt v pětačtyřiceti letech přišel jako blesk z čistého nebe. „Nic mě nebolelo a cítil jsem se výborně, jak jsem mohl tušit, že něco není v pořádku,“ nechápavě kroutí hlavou Jaroslav.

„Vysoký cholesterol je skutečně záludný tím, že nebolí,“ vysvětluje primářka Ústavu klinické biochemie a patobiochemie Fakultní nemocnice v Praze-Motole Jana Čepová. „Škody v lidském těle však může napáchat obrovské.“

Ohrožené je každé čtyřsté dítě

Nejčastějším důvodem smrti, a to nejen v České republice, ale ve všech vyspělých zemích, je ateroskleróza. To je nemoc, která je přímým důsledkem ukládání přebytečných tukových látek, zejména cholesterolu, do cévních stěn.

„Ateroskleróza nevzniká ze dne na den, ale je to dlouhodobý proces. Při něm se mění cévní stěny v důsledku toho, že se na ně ukládají přebytečné tuky,“ vysvětluje Jana Čepová.

„Cévní stěny tloustnou, vznikají na nich vyvýšeniny nazývané aterosklerotické pláty, což cévy zužuje a brání přirozenému průtoku krve,“ dodává lékařka.

Drama nastává v okamžiku, kdy aterosklerotický plát praskne a mění se v krevní sraženinu, která definitivně cévu uzavře a průtok krve zastaví úplně.

„Ateroskleróza představuje jeden z nejvýznamnějších zdravotních problémů západní civilizace,“ říká Jana Čepová.

Některé rizikové faktory, jako je například dědičnost nebo věk, ovlivnit nemůžete. Ty další, jako je například kouření, vysoký krevní tlak nebo poruchy tukového metabolismu, ano. Rizika spojená s vysokým cholesterolem ohrožují nejen dospělé, ale i děti.

Podle Josefa Hyánka z metabolické poradny při Oddělení klinické biochemie, hematologie a imunologie pražské Nemocnice Na Homolce zhruba jedno dítě ze čtyř set má zvýšenou nebo vysokou hladinu cholesterolu.

V posledním desetiletí se proto stále víc pozornosti věnuje vyhledávání dětí z rizikových rodin a jejich preventivní léčbě.

Hodný a zlý cholesterol

Cholesterol je základním stavebním kamenem buněk, ovlivňuje náš imunitní systém a je důležitý například i v boji proti rakovině. Je tedy pro lidský organismus nezbytný, ovšem v přiměřeném množství.

„Normální hladina cholesterolu nikoho neohrožuje, problém nastává tehdy, když je ho nadbytek. K tomu dochází v okamžiku, kdy cholesterol přijímáme a v těle tvoříme ve výrazně větším množství, než jsme schopni ho spotřebovat a odbourat,“ tvrdí Jana Čepová.

Laická veřejnost rozlišuje cholesterol na hodný a zlý. Jaký je mezi nimi rozdíl? Zjednodušeně řečeno „zlý“ LDL cholesterol způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, zatímco role „hodného“ HDL cholesterolu spočívá v tom, že dopravuje cholesterol z cév do jater.

Lidé, kteří mají hodnoty cholesterolu v normě, mají „hodného“ cholesterolu přibližně čtyřikrát méně než „zlého“. Lékaři doporučují udržovat hladinu celkového cholesterolu nižší než 5,6 milimolů v jednom litru (ideálně kolem 5,2 milimolů) a hladinu HDL tak vysokou, jak je to možné.

Francouzský paradox

Existuje hned několik způsobů, jak zvýšit hladinu HDL cholesterolu. „Prvním z nich je dieta,“ upřesňuje Jana Čepová.

„Tím však nemyslím chroupání mrkve a polykání okvětních lístků kopretiny, ale racionální stravu s vyváženým příjmem živin.“ Omezte potraviny bohaté na cholesterol a živočišné tuky a pokud máte nadváhu, zhubněte. V každém případě zvyšte fyzickou aktivitu s přihlédnutím k věku a zdravotnímu stavu člověka.

„Je prokázáno, že pokles tělesné hmotnosti vždycky provází vzestup HDL cholesterolu,“ tvrdí primářka. Navíc pokles hmotnosti snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Nutné je také vyloučit anebo výrazně omezit kouření.

Podle Jany Čepové kouření, a to i pasivní, prokazatelně snižuje HDL cholesterol. Již po roce od okamžiku, kdy přestanete kouřit, budete mít výši hodného cholesterolu stejnou jako nekuřáci.

V poslední době se často hovoří i o takzvaném francouzském paradoxu, který řadí Francouze, přestože milují tučné paštiky, sýry a další na cholesterol bohatá jídla, mezi národy s nejvyšším HDL cholesterolem.

Odborníci to přičítají mírnému popíjení vína k jídlu, které může mít blahodárné účinky na zdraví. „Alkohol skutečně může přispět k vyšší hladině HDL cholesterolu,“ přiznává Jana Čepová. „Jeho rizika, jako například vypěstování závislosti, jsou však obecně známá. Alkohol má navíc vysokou energetickou hodnotu,“ doplňuje na závěr.

Jak na zvýšený cholesterol

Vyřaďte potraviny bohaté na nasycené tuky (máslo, sádlo, živočišné tuky).

Vhodná je nízkotučná dieta bohatá na vlákninu (ananas, fazole, celer, cuketa, ořechy).

Jezte zeleninu, ovoce, olivový olej a ryby.

Sportujte anebo alespoň pravidelně choďte na procházky.

Nekuřte.
Vajíčka prý neškodí

Pověst vajíček byla v posledních letech neprávem očerněna, tvrdí britští vědci z Univerzity v Surrey. Lidé je mohou konzumovat denně bez velkého strachu, že u nich zvyšují hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi.

Podle vědců mohou téměř všichni lidé jíst tolik vajíček, kolik chtějí. Naopak výrazně omezit by měli nasycené živočišné tuky.

V posledních letech se objevovaly zprávy o tom, že konzumace vajec zdraví škodí a dosud se doporučovala dospělému člověku maximálně tři vajíčka týdně. Juliet Grayová a Bruce Griffin z Univerzity v Surrey ale tvrdí, že je naprostým mýtem tvrzení, že nadměrná konzumace vajíček zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi. V naprosté většině případů prý k tomu nedochází. Mnohem nebezpečnější jsou podle nich nasycené živočišné tuky z másla, sádla, vepřového masa, tučných mléčných výrobků, uzenin a smažených pokrmů.

Studii nedávno otiskl odborný bulletin Nutrition vydávaný Britskou nadací pro výživu. Profesora Griffina pak citoval také britský list Daily Telegraph: „Lidé by mohli být podporováni v konzumaci vajec jako součásti zdravého jídelníčku, jedná se o přírodní nutričně nejbohatší potravinu.“

ZDENA LÍKAŘOVÁ

Autor: Redakce

29.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies