VYBERTE SI REGION

Jak se v létě nenakazit salmonelou

Léto kromě slunce a tepla přináší také rychleji se kazící potraviny a ideální podmínky pro přemnožení různých bakterií, které dovedou člověka pořádně potrápit.

28.7.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Nejde jen o obyčejné střevní problémy, které zaženete jednou tabletkou „černého uhlí“, ale především o salmonelózu, listeriózu, campylobacterii, které způsobují vážné střevní problémy. Mnohdy je nutná i hospitalizace.

Jak se takovým nemocem vyhnete? Riziko nevyloučíte nikdy, ale poradíme vám, jak ho co nejvíce snížíte.

Následující rady jsme převzali od Sdružení ochrany spotřebitelů.

Nakupujte vždy jen tolik potravin, kolik jste schopni ihned zkonzumovat, případně pro které máte vhodné místo na uskladnění.

Údaje na výrobku, které informují o způsobu skladování, neplatí pouze pro prodávající, ale stejnou měrou i pro kupující.

S nákupem jděte domů co nejrychleji. Vyberte si pro něj také vhodnou denní dobu, například ráno či večer, kdy teplota není tak vysoká. Jen tak můžete omezit negativní vliv vysokých teplot na potraviny.

Rozhodně nekupujte výrobky, které nebyly uloženy tak, jak je napsáno na obale.

Často se to stává například u mléčných výrobků, které jsou uloženy mimo chladicí boxy. Ani výrobky s porušeným obalem by neměly skončit ve vašem nákupním vozíku.

Pokud nakupujete „přes pult“ tak si velmi pozorně všímejte, zda prodávající dodržuje základní hygienická pravidla. Například, že používá kleště či rukavice při přenášení potravin.

Výrobek s prošlou dobou použitelnosti se nesmí prodávat! Oproti tomu zboží s prošlou minimální trvanlivostí se prodávat smí, ale musí být od ostatního zboží odděleno a jako takové označeno.

Masné a mléčné výrobky podléhají v létě nejrychleji zkáze. Proto vždy kupujte jen masné výrobky, které vypadají na pohled dobře (nejsou oslizlé, nemají netypické barvy, vůně, chuti).

Snažte se také zkontrolovat, zda byly dobře skladovány. Nenakupujte tento sortiment na tržišti, kde jsou výrobky volně položené a po celý den na ně svítí sluníčko.

V případě vakuově balených potravin si zkontrolujte, zda obal není porušen a případná tekutina okolo je čirá. Pokud tomu tak není, výrobek se již začal kazit. V žádném případě jej nekupujte!

Lahůdky také patří mezi rizikové potraviny. Velmi často se u nich v letním období inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce setkávají s kvasinkami a bakteriemi salmonely. Pokuste se proto jejich nákup v letních měsících omezit na minimum.

Kupovat byste je měli jen v případě, že vypadají na pohled čerstvě a jsou vhodně skladovány. Mnohdy vám může napovědět i nečistota v prodejně.

A hlavně lahůdky nekupujte do zásoby. V případě, že výrobek budete kupovat balený, tak se vždy držte doby použitelnosti, poté jej rozhodně nekonzumujte.

U dortů a koláčů s máslovými krémy musí být náplně zpracovány do 24 hodin od jejich výroby a po tuto dobu musí být skladovány za teploty do pěti stupňů Celsia. I po zpracování do hotového výrobku, například máslového dortu, musejí být tyto nebalené cukrářské výrobky skladovány při teplotě maximálně osm stupňů Celsia.

Proto se vyhněte nákupu dortů a podobných pamlsků u prodejců, kteří je mají mimo chladicí vitríny či prodávají výrobky napůl rozteklé, rozdrobené, nepoužívají nabírací kleště a podobně.

Snězte je buď ihned po nákupu, nebo je uložte na chladné místo. I v takovém případě je konzumujte co nejdřív.

Při nákupu ovoce a zeleniny dávejte pozor na to, abyste vybírali plody celistvé, nenapadené plísní či hnilobou. Všímejte si také čistoty nabízeného ovoce a zeleniny, jejich znehodnocení škůdci nebo chorobami, nebo vlivem neodborného zacházení a nevhodných skladovacích podmínek.

Například při extrémně vysokých teplotách dochází k zapaření. Typickou takovou potravinou jsou houby. Ty rozhodně nekupujte někde u silnice. Při koupi porcovaného melounu si vybírejte obchody, kde jsou zajištěna alespoň základní hygienická pravidla, tedy opět ne tržiště. Na řezu by měl meloun vypadat čerstvě.

Pokud máte pocit, že je výrobek závadný, upozorněte na to prodejce. Pokud neuspějete, obraťte se na inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Ta, pokud ji o to požádáte, vás bude informovat o tom, jak šetření ukončila (lhůta je 30 dnů).

Podnět SZPI můžete podat telefonicky, písemně či osobně. Musíte přitom uvést název závadného výrobku, údaje o dovozci a to, kde jste výrobek zakoupili, případně popsat hygienické závady v prodejně.

Ale pozor, SZPI stejně jako Česká obchodní inspekce (ČOI) není oprávněna zasáhnout do soukromoprávního vztahu mezi kupujícím a prodávajícím, tedy SZPI vám nepomůže v navrácení peněz od prodejce.

Autor: Kateřina Erbsová (Stárková)

28.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policie intenzivně pátrá po pohřešované Míše Patricii Muzikářové.
21

Kriminalisté vyhodnocují stovky hodin záznamů. Míšu ale stále nenašli

Ilustrační foto
19

Ovlivní Trump byznys s českým chmelem v USA?

AKTUALIZOVÁNO

Trump podepsal příkaz o odstoupení USA od transpacifické smlouvy

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes podepsal exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP). Obchodní dohodu 12 tichomořských zemí vláda Baracka Obamy uzavřela před rokem, Kongres USA dokument ale ještě neratifikoval.

Ruské ženy oživují pohanské tradice

Moskva - "Koňská hlava značí muže," říká Jekatěrina Kostrikinová sledující teplý vosk, jak tuhne ve sklenici studené vody. V jejím moskevském bytě se několik kamarádek snaží poznat svou budoucnost za pomoci pohanských tradic, píše agentura AFP.

AKTUALIZOVÁNO

Revoluce v F1 dle nového vlastníka. Boss Ecclestone po 40 letech končí

Formule 1 a Bernie Ecclectone? Spojení, které k sobě neodmyslitelně patřilo posledních 40 let. Teď je ale konec. Šestaosmdesátiletý Brit, jenž z královské motoristické třídy vytvořil miliardový byznys, potvrdil spekulace britských médií a v čele formule 1 opravdu skončil. Nový vlastník seriálu F1 Liberty Media uvedl, že Ecclestonea nahradil Chase Carey.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies