Je mi 56 let a celý život aktivně sportuji. Poslední dva roky mám ale stále častější bolesti pravého kolene a v posledních týdnech se kvůli nim budívám i v noci. Užívám doplňky stravy na výživu kloubů a omezil jsem lyžování i běhaní. Lékař mi doporučil, abych podstoupil výměnu kolenního kloubu. Existuje nějaké jiné řešení? Pavel Kamarýt, Šumperk

Pokud veškerá dostupná vyšetření prokáží vysoký stupeň degenerace kolenního kloubu a konzervativní terapie již nedostačuje, bude pro vás nejvhodnější řešení operace. Léky a doplňky stravy opotřebení kloubu nevyléčí, mohou jen zmírnit bolesti a prodloužit váš aktuální stav o týdny až měsíce. Čím dříve, pokud to bude skutečně potřeba, podstoupíte výměnu kolenního kloubu, tím dříve se vrátíte k aktivnímu způsobu života. Díky moderním materiálům a technologiím dnes můžete prožít s umělým kloubem 15 let a přitom se neomezovat v ničem, co jste doposud dělal.

Řada pracovišť, včetně ortopedického oddělení nemocnice v Šumperku, používá při operacích počítačovou navigaci OrthoPilot. Tato technologie lékařům umožní naprosto přesné umístění kloubní náhrady na místo, kde jste měl původní kloub, a po  rekonvalescenci a následné rehabilitaci tak jediným rozdílem oproti stavu před operací bude skutečnost, že nepocítíte bolest. Většina operovaných může počítat s návratem k téměř všem normálním denním aktivitám, zhruba během šesti až 12 týdnů po operaci. Vaše nové koleno se bude regenerovat asi dva roky po operaci, tak jak se budou obnovovat svaly cvičením.

Odpověděl MUDr. Alan Munteanu, www.lepsipece.cz