Jdu do kanceláře a budu držet dietu. To není žert, ale výsledek nové tendence, kdy má stále více úřadů, firem a továren zájem na dobrém zdravotním stavu a dobré kondici zaměstnanců. Tato pozornost vůči pracovníkům vyplývá z nové kultury zdraví, ale také z toho, že zdravý zaměstnanec přispívá k prosperitě podniku.

Ve Spojených státech spočítali, že pouhé cvičení zaměstnanců na běžeckých pásech zvyšuje produktivitu podniku o osm procent. Americká nevládní organizace National Group Report odhaduje, že zdravý zaměstnanec v průměru zůstává doma z důvodu nachlazení nebo infekce tři dny v roce, zatímco zaměstnanec s nadváhou bývá nemocen pět až 13 dní v roce.

Svůj význam má rovněž zdravé stravování. Zdravou výživu podporují Larry Page a Sergey Brin, zakladatelé Googlu. Google Food Program byl vždy prioritou a společnost najala dříve kuchaře než pracovníka zodpovědného za lidské zdroje. Nejméně pět vedoucích pracovníků se zabývá tím, jak uzpůsobit stravování filozofii Googlu: aby strava byla zdravá, aby respektovala životní prostředí a aby pocházela z místních zdrojů. Polovina potravin je v bio kvalitě a 30 procent produktů pochází ze vzdálenosti do 250 kilometrů od místa jejich konzumace.

Majitel nizozemské společnosti Koppert Cress Rob Baan jde ještě dále. Nedávno prohlásil, že do tří měsíců on a jeho zaměstnanci zhubnou celkem o 500 kilogramů. "Se zdravou výživou nabízíme pomoc všem," prohlásil. Společnost zdůrazňuje, že zaměstnancům jsou podávány pokrmy tvořené z 80 procent zeleninou a z 20 procent masem a rybami.

Tato tendence se projevuje i v Itálii. Společnost Electrolux v severoitalském městě Porcia naordinovala zaměstnancům dietu. Klade důraz na uvědomění, prevenci, výchovu ke zdravé výživě a pohyb. Navíc Electrolux pořádá kurzy a semináře zdravotní výchovy, bio kuchyně a prevence proti obezitě.

Rovněž společnost Nova Coop za podpory firmy Eudaimon prosazuje zdravou výživu pomocí interní informační kampaně. Manažer firmy Matteo Canato vysvětluje: "Zaměstnanci dostali informativní brožuru o riziku obezity a cukrovky a dostává se jim ponaučení o vztahu mezi jídlem a zdravím. Zajišťujeme jim zdarma lékařské prohlídky."

Pracuji, jím a cvičím

Ve společnosti Technogym nechybí tělocvična. Je zde opravdové centrum wellness o 3500 metrech čtverečních, kde mají zaměstnanci k dispozici osobní trenéry a mohou se například účastnit lekcí taiči (tchaj-ťi). O pokrmech závodní jídelny rozhoduje vědecké oddělení firmy a jídlo je tu vyvážené a připravené ze sezonních surovin, s nízkým obsahem soli a nasycených tuků, a s využitím sezonní zeleniny a ovoce.

Dlouhodobé sezení škodí páteři. Nadnárodní společnost SAS ve své milánské pobočce zavedla projekt nazvaný "Pracuji, jím a cvičím". V tělocvičně o 200 metrech čtverečních se zaměstnanci mimo jiné učí správnému držení těla. A protože bolesti páteře chodí ruku v ruce s obezitou, mohou zaměstnanci za 60 eur ročně (asi 1600 Kč) využívat služeb nutričních poradců. Vlastní tělocvičnu i se saunou má také farmaceutická firma Eli Lilly.

A Niccolo Branca, šéf podniku Fernet Branca a velký obdivovatel jógy, vymyslel pro zaměstnance kurzy tohoto cvičení. Programy jógy zahrnují individuální cvičení doma i v zaměstnání. Dýchací cviky, správné držení těla, mantra a vizuální i duchovní soustředění vedou k tomu, že zaměstnanci méně trpí stresem, mají více energie a více motivace.