VYBERTE SI REGION

Zpestření stravy pro školáky? Raw food

Zatímco dříve jsme jedli jednoduše a připravovali si jídla hlavně z podomácku vypěstovaného ovoce a zeleniny, dnes už pomalu ani nevíme, jak tyto suroviny chutnají ve své přirozené podobě. Chuťově otupělé jsou i naše děti. Se změnou prázdninového režimu ve školní zkuste svým ratolestem zpestřit jídelníček tak, aby jim chutnal a dodal potřebnou energii.

11.9.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Thinkstock.com

Jak toho ale dosáhnout, aby naše děti měly zdravý a plnohodnotný život, když nechtějí o zdravých jídlech ani slyšet, natož je sníst? Zkuste jim naservírovat chuťovky podle principů raw food. Takové jídlo se připravuje při teplotě 42 až 45 °C, neprochází chemickou úpravou a díky tomu obsahuje maximum vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek v té nejpřirozenější podobě.

Sladký začátek

Dobrá imunita, lepší trávení a dostatek energie – to je jen zlomek benefitů, které živá strava přináší. Chce to jen trochu trpělivosti, pochopení a špetku hravého přístupu. Zkuste do dětského jídelníčku postupně a citlivě zařazovat ingredience, které jsou zdravé a chutnají i těm nejmenším.

Pokud děti poznají přirozené chutě syrové zeleniny, ovoce, naklíčených obilovin, máčených ořechů, semínek a naklíčených luštěnin už v raném věku, všechny tyto suroviny se pro ně stanou přirozeným jídlem. Na první dobrou uspějete s nakrájenou sladkou zeleninou – dávejte jim mrkvičku, okurku, hrášek či jinou sezonní zeleninu.

Máte-li doma milovníka vařených polévek, podávejte mu je s talířkem naklíčené čočky nebo munga. Polévku můžete také vyšperkovat hrstkou namočených slunečnicových semínek a hrstkou vlašských ořechů.

Veselé ovoce

Ke svačině nabízejte každý den ovoce. Děti si rychle zvyknou na vesele nakrájené kousky ve tvaru kytiček nebo dalších obrazců, které si mohou vytvořit i samy s pomocí vykrajovátek na cukroví. Zkoušejte své děti zapojit do přípravy jídla. Snáze si k němu najdou vztah a spojí si ho s příjemným rodinným rituálem.

Mnoho dětí má rádo ovoce rozmixované v podobě pyré nebo pudinků. Přihoďte do nich pár zelených listů (listový salát, špenát, kozlíček polníček, nať petržele), které patří k výživově nejhodnotnější zelenině a s ovocem tvoří vhodnou kombinaci.

Zdravé křupání

Některé děti si prostě nedokážou odepřít „křupání". Naučte je, že i tohle může být zdravé. Budete koukat, jak rychle si zamilují raw krekry nebo snacky z kvalitní zeleniny, oříšků a semínek, které vyrábí například česká firma Lifefood. Křupavé krekry, které jsou vyrobené z mixu lněného semínka, zeleniny, bylinek a koření, jsou vhodné jako výživná zdravá svačinka. Lněné semínko je bohaté na Omega-3 mastné kyseliny a vlákninu, a díky tomu napomáhá v prevenci před vysokou hladinou škodlivého LDL cholesterolu, arterioskleróze a srdeční arytmii. Krekry jsou přirozeně bezlepkové s nízkým glykemickým indexem.

Věděli jste, že?.....
…z pestré živé stravy získají děti maximum vitaminů, minerálů, bílkovin, sacharidů, tuků a enzymů – klíčením obilovin, pohanky, semen a luštěnin se hodnoty některých výživných látek dokonce zvyšují a jsou lépe stravitelné?

…zatímco 100 g kuřecího masa obsahuje 22 g bílkovin a 100 g sýru eidam 24 g bílkovin, je ve stejném množství dýňových či lněných semínek ukryto 24 g bílkovin, a v případě 100 g sladkovodní řasy Chlorella dokonce 58 g bílkovin?

…rawfood je bohaté na železo? Oproti hovězímu plátku (na 100 g obsah železa 3,3 mg) je ve stejném množství dýňových semínek obsah železa více než trojnásobný (na 100 g obsah železa 11,2 mg)?

…vápník se vyskytuje ve většině ovoce, zeleniny, semínek a oříšků? Konvenčně nejdoporučovanějším zdrojem vápníku je mléko. Ve 100 g mléka je obsaženo 115 – 150 mg vápníku, totéž množství sezamových semínek obsahuje 1100 – 1500 mg vápníku a v případě 100 g máku jde o 1400 mg vápníku.

…velké množství chlorofylu, který se podílí na tvorbě červených krvinek, je obsaženo v listové zelenině (hlávkový salát, nať petržele, špenát, kopřivy)?

Filip Lukeš, Zdroj Lifefood.cz

Autor: Redakce

11.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies