Několikadenní fronty, pošlapaní lidé a jeden mrtvý, to je stav Ukrajiny poté, co bylo zahájeno vyplácení dluhu sovětské banky Sběrbank.

Situaci vyprovokovala nová premiérka Julije Tymošenková, která se rozhodla potěšit Ukrajince a vrátit jim peníze, o které je připravil rozpad Sovětského svazu a ekonomická retardace na začátku devadesátých let kvůli přechodu z rublu na národní měnu.

Peníze budou vráceny všem ukrajinským občanům, kteří v sovětské bance ukládali své peníze. Vyplácení se ujala ukrajinská Ošadbanka. Na ruku lidé dostávají dvě stě dolarů.

Převyšuje–li výše účtu některého občana tuto částku, zbytek peněz dostane od státu v podobě komunálních služeb nebo příspěvků na studium.

Nadšení Ukrajinci, kteří museli po rozpadu totality čelit finanční krizi a hladomoru, doslova obléhají pobočky Ošadbanky. Situace připomíná sovětské fronty, které se tehdy stály téměř na všechno.

Hysterie z vyplácení peněz přinesla smrt osmašedesátiletému důchodci, který kvůli „Julijiným penězům“ zemřel na infarkt poté, co pět hodin stál ve frontě. Zraněna byla i jedna žena, po které se prohnal rozrušený dav.„Plynařská princezna“ promluvila v této souvislosti z vládní tribuny a požádala důchodce nespěchat, dostane se prý na každého. Zároveň nařídila roznášet peníze občanům přímo domů.

Nakolik jsou slova ukrajinské premiérky pravdivé, ukáže čas. Lidé z jejího okolí totiž přiznali, že z potřebných 1,2 miliardy dolarů má vláda k dispozici pouze 70 procent.