Důvodem je podle ní skutečnost, že vlády nynější osmadvacítky neposkytly dostatečné důkazy o tom, že se tyto skupiny podílejí na teroristických útocích. Rozhodnutí Sharpstonové není závazné, soudní dvůr se ale jejími doporučeními většinou řídí.

Generální advokátka ve svém prohlášení uvedla, že zmrazení účtů Tamilských tygrů a Hamasu, o kterém rozhodla Evropská unie, není v souladu s právem. Toto rozhodnutí totiž podle ní bylo přijato pouze na základě zpráv médií a nikoli po rozsáhlejším vyšetřování příslušných úřadů.

Konflikty v Pásmu Gazy

Izrael vedl s Hamasem, který ovládá palestinské Pásmo Gazy, několik ozbrojených konfliktů. Poslední trval před dvěma lety 50 dní. O život při něm podle palestinských úřadů přišlo více než 2100 Palestinců, většinou civilistů. Na izraelské straně zahynulo 67 vojáků a šest civilistů.

Srílanský konflikt mezi většinovými, buddhismus vyznávajícími Sinhálci a hinduistickými Tamily trval skoro tři desítky let. Za Tamily bojovala právě mimo jiné povstalecká organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), která svůj boj za samostatný stát oficiálně ukončila v květnu 2009. LTTE v 90. letech desítky zemí zařadily na seznam teroristických organizací; skupina útočila na civilisty.