Podle předsedy komise pro vyšetřování „fake news“ Damiana Collinse společnost Cambridge Analytica rozsáhlou analýzou datových souborů a úzce zacílenou reklamou výrazně ovlivnila volební výsledky současného prezidenta Spojených států.

Stejným způsobem údajně napomohla i zastáncům brexitu. Na záznamech pořízených skrytou kamerou reportérem britské televize Channel 4 prohlašuje bývalý šéf této firmy Alexander Nix, že SCL Group, pod kterou Cambridge Analytica spadá, působila také v Česku.

Jak uvádí agentura AFP, ředitelka ICO Elizabeth Denhamová požádala vrchní soud o povolení, aby úřad směl prohledat servery kontroverzní analytické společnosti Cambridge Analytica a „provést kontrolu údajů“.

Majitel a jeden ze zakladatelů Facebooku Mark Zuckerberg
Udělali jsme chybu, připustil zakladatel Facebooku ohledně úniku dat

Vyšetřování se týká i profesora cambridgeské univerzity Aleksandra Kogana, díky jehož aplikaci firma získala přístup k milionům profilů na Facebooku.

Facebook kvůli údajnému porušení interních pravidel o sběru a přechovávání dat se společnostmi Cambridge Analytica a SCL Group okamžitě přerušil spolupráci.

Britský parlament požádal zakladatele a šéfa sociální sítě Facebook Marka Zuckerberga, aby se dostavil před výbor pověřený problematikou falešných zpráv.

Zuckerberg připustil, že se stala chyba, a do budoucna přislíbil lepší ochranu dat. Současně čelí kritice, že o problému snadného přístupu k údajům uživatelů dlouho věděl a nic nepodnikl. Hodnota Facebooku klesla o 40 miliard dolarů. Dokonce sílí hlasy, že by celá síť měla být smazána.

Majitel a jeden ze zakladatelů Facebooku Mark Zuckerberg
Smažme Facebook, vyzval zakladatel WhatsAppu. Zuckerberg slíbil lepší ochranu