„Více než 80 procent lidí, kteří k nám chodí na konzultace, přichází kvůli tomu, že jsou nakaženi malárií. Normálně to bývá v tomto ročním období tak 30 až 40 procent lidí," uvedla Pieningová, která pracuje pro Lékaře bez hranic. „Je to nyní nejčastější choroba, kterou na naší klinice diagnostikujeme," dodala.

Asi čtvrtina všech úmrtí v Čadu je spojena s malárií a toto onemocnění je tam rovněž nejčastější příčinou smrti u dětí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo v roce 2010 v celém světě na malárii 650.000 lidí, velká většina byly děti v Africe.

Tragické následky

Přestože malárie je v Čadu tak častá a má nezřídka tragické následky, například v oblasti Salamat lidé stále nemají přístup k potřebným lékům či ochranným sítím proti komárům. „Nejlepší způsob, jak se chránit proti malárii, je spát pod moskytiérou. Tito lidé jsou ale kočovníci a sítě nemají. Spí pod širým nebem či v malých chatrčích, takže jsou velmi zranitelní," vysvětlila Pieningová.

Proč došlo k nynějšímu nárůstu počtu onemocnění, zůstává nejasné. Podle experta na parazitologii Colina Sutherlanda je na vině možná extrémně špatné počasí a mnohem více dešťů, což vedlo ke zvýšení počtu komárů, kteří malárii přenášejí.

K symptomům malárie patří horečka, svalový třes, bolesti kloubů, dávení nebo křeče. Pokud není tato nemoc dostatečně léčena, mohou pacienti upadnout do kómatu a v nejhorším případě i zemřít. Ve světě se každoročně malárií nakazí na 500 milionů lidí, převážně v subsaharské Africe.