V prohlášení vydaném policií v sobotu se uvádí, že Basha vyzval "občany k násilné reakci vůči státním institucím". Za tento trestný čin mu hrozí v případě jeho prokázání až tříleté vězení.

V centru albánského hlavního města už týden blokují stovky stoupenců opozice hlavní třídu. Dožadují se odstoupení nynější socialistické vlády, protože jí nevěří, že zemi dovede k čestným volbám, jež se mají konat 18. června. Volby by podle protestujících měl připravit "nestranný" úřednický kabinet.

"Chcete boj? Bude boj. Propíchávejte pneumatiky, rozbíjejte okna. Přijde čas přitáhnout funkcionáře na toto náměstí," citovala policie výroky, které Basha v pátek pronesl k davu stoupenců.

Čtěte také: Zbytky smrtící chemikálie se na letišti v Kuala Lumpur nenašly

Předseda Demokratické strany teď ale tvrdí, že nebyl správně pochopen. Protest vedený jeho stranou byl podle něj "grandiózní, lidový, zcela demokratický a klidný", nikoli "výzvou k válce", jak naznačuje policie. Basha nicméně jedním dechem pohrozil, že budou-li členové DS provokováni, "nebudou nečinně stát jako ovce, nýbrž provedou silný odvetný úder".

Hlavní odpor albánská opozice je ale v současné době namířen proti justiční reformě podporované Evropskou unií. Aby zabránila jejímu schválení, rozhodla se bojkotovat práci parlamentu. Reforma je přitom zásadní podmínkou pro zahájení přístupových rozhovorů EU s Albánií.

Opoziční bojkot zákonodárného sboru účinně blokuje vytvoření orgánů, které by měly prověřovat odbornou způsobilost a bezúhonnost soudců a prokurátorů. Jde o základní kámen pro vytvoření nezávislé a čisté justice schopné bojovat s korupcí, která je v zemi značně rozšířená.

Podle socialistického premiér Ediho Ramy výzvy opozice ke svobodným volbám pouze zakrývají skutečný záměr demokratů, jímž je bránit zkorumpované justiční činitele.

Nepřehlédněte: Polák chce zpět kamion, s nímž terorista najel na trh v Berlíně