Odmítnutí slovinské expremiérky Alenky Bratušekové jako místopředsedkyně komise pro energetickou unii může 
v celé „evropské vládě" odstartovat rozsáhlé rošády. Rozhodnout se musí do 22. října, kdy bude celou komisi schvalovat europarlament.

List Luxemburger Wort však s odvoláním na kuloáry tvrdí, že komise nezačne fungovat dříve než v prosinci, či dokonce v lednu.
Šéf vznikající komise Jean-Claude Juncker sestřelení slovinské kandidátky zatím nekomentuje a vyčkává na „kompletní analýzu hodnocení všech kandidátů", řekla podle serveru European Voice politikova mluvčí.

Bratušeková, která je jedinou obětí „grilování" kandidátů před evropským parlamentem, byla od začátku vnímána jako slabý článek vznikající komise.

Tvrdá kritika výkonu

Slovinská expremiérka byla pod palbou tvrdé kritiky nejen kvůli slabému výkonu při veřejném slyšení, ale také kvůli svéráznému způsobu nominace. Po prohraných volbách se coby končící šéfka kabinetu do Bruselu navrhla prakticky sama a ostře proti ní vystupovali i slovinští europoslanci nynější vládní sociální demokracie.

Ještě ve středu dopoledne Bratušeková dementovala zprávy, že se kandidatury dobrovolně vzdává. Došlo tak na hlasování příslušných výborů v Bruselu, při kterém europoslanci slovinskou kandidátku smetli ze stolu drtivým skóre 112:13 hlasům. Šance političky tak byly pohřbené.

Definitivní potvrzení přišlo dnes, kdy na kandidaturu rezignovala. Nepřesvědčivost Bratušekové mohla ve výsledku pomoci právě Jourové. Slovinská a česká kandidátka byly totiž jedinými ženami, které europoslanci neschválili hned.

Na Junckera byl přitom od počátku velký tlak, aby měl 
v komisi alespoň devět žen. Nebylo proto až tak pravděpodobné, že by europarlament „ugriloval" hned dvě kandidátky.

Politický obchod

Bez šrámu neproklouzl ani maďarský kandidát Tibor Navracsics. Dosavadní člen silně euroskeptické vlády premiéra Viktora Orbána by měl mít v portfoliu vzdělání, kulturu, mládež a občanství. Poslední oblast však chtějí europoslanci z jeho pravomocí vyjmout.

Další kandidáti, kteří na schvalování čekali déle, nakonec prošli bez podmínek. Týká se to nejen Jourové, ale 
i Španěla Miguela Ariase Caňeteho, který má být komisařem pro energetiku a klimatické změny a byl kritizovaný kvůli napojení na ropné společnosti. Prošel francouzský exministr financí Pierre Moscovici jako komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a celní unii. Dokonce i britský kandidát Jonathan Hill, který jako jediný musel absolvovat opakované „grilování", se nakonec jako komisař pro finanční stabilitu, finanční služby a kapitálový trh dočkal schválení.

Šlo přitom často o výměnný obchod mezi největšími skupinami europarlamentu. Například německý europoslanec a hlasitý Hillův kritik Sven Giegold podle portálu zpravodajského portálu IPE přiznal, že sociálnědemokratická frakce musela schválit řadu „pochybných kandidátů", aby zajistila hladký průchod Moscoviciho.

Zástupci menších frakcí jsou ale s politickým obchodem nespokojeni. „Tváří v tvář pochybným kandidátům, nad kterými se vznášely vážné otazníky ohledně střetu zájmů či jejich kompetentnosti, zaujaly velké frakce europarlamentu metodu tří opic. Neslyšet zlo, nevidět zlo, neříkat zlo," citovala agentura Reuters šéfku skupiny Zelených Rebeccu Harmsovou.

První úkol, který nyní před Junckerem stojí, je najít náhradnici za Bratušekovou, která musí podstoupit „grilování" před schvalováním celé komise.

Juncker se zřejmě kvůli zachování dostatečného podílu žen bude snažit získat ze Slovinska další kandidátku, v kuloárech už se mluví o europoslankyni Tanje Fajonové či slovinské ministryni bez portfeje Violetě Bulcové.

Bez šancí však podle evropského tisku nemusí být ani dosavadní slovinský eurokomisař Janez Potočnik.