"Tragédie z 25. prosince vzala našim přátelům život. Vzpomínáme na ně a máme je rádi. Navždy zůstanou v srdcích souboru. Ale život jde dál a naší povinností je zachovat jedinečný soubor," řekl na úvod koncertu náměstek ministra obrany Nikolaj Pankov a připomněl, že Alexandrovci už slyšeli aplaus ve více než 70 zemích světa.

Na pořadu dnešního koncertu byly podle agentury Interfax tradiční hity, včetně legendární Kalinky.

Do konkursu na uvolněná místa v souboru se přihlásilo více než 2000 uchazečů. "Od dětství jsem snil o tom, že budu v tomto souboru," svěřil se agentuře AFP mladý sborista Alexej Martirosjan. "Pro mě je to velká čest a odpovědnost," prohlásil další z úspěšných uchazečů Maxim Maklokov. "Jsme nováčci, ale pomáhají nám, abychom zachovali tradice," dodal.

Soubor je podle generála Viktora Baldina "součástí ruské duše" a jedním ze "symbolů Ruska". Nikdo jiný podle něj nedokáže takovým způsobem zpívat vojenské písně či opěvovat roli ruských vojáků v první a druhé světové válce.

Čtěte také: Trump ohlásil nový migrační dekret a odmítl nekalé spojení s Rusy

Následovat má koncert v Kremlu na armádní svátek 23. února, o den později má soubor zpívat na zahájení soutěží armádních sportovců v Soči. V březnu má soubor naplánované turné ve Francii.

Orchestr, založený v roce 1928, zasáhla koncem loňského roku letecká katastrofa. Letoun ruského ministerstva obrany s 92 lidmi na palubě, včetně 64 členů slavného Alexandrovova souboru, se zřítil 25. prosince časně ráno do Černého moře krátce po startu z letoviska Soči. Nikdo katastrofu nepřežil.

Letadlo Tu-154 mělo na letišti Adler u Soči mezipřistání kvůli dotankování. Letělo z Moskvy za ruskými vojáky v Sýrii. Na palubě byli takřka všichni členové pěvecké části Alexandrovova souboru.

Alexandrovci měli ještě před katastrofou naplánováno turné v deseti krajských městech České republiky, a to v termínech od 11. do 22. května.

Nenechte si ujít: Senátor Kubera: Chci se věnovat rodině, 25 let jsem na ni kašlal