Vrak zmizelého letounu se našel u hranice s Burkina Faso. „Stroj byl jasně identifikován, přestože je zcela rozpadlý. Francouzská vojenská jednotka byla vyslána, aby zajistila místo a shromáždila první informace," uvedl podle agentur AFP a Reuters Elysejský palác prezidenta Françoise Hollandea. K osudu cestujících se nevyjádřil.

Trosky se objevily u vesnice Boulikessi asi 50 kilometrů od hranice Mali s Burkina Faso. „Vyslali jsme na místo se souhlasem maliské vlády své muže, kteří tam našli s pomocí místních obyvatel vrak letounu. Našli lidské ostatky a vrak byl zcela spálený a rozbitý na kusy," řekl krátce před Elysejským palácem Gilbert Diendere, šéf krizového štábu, který byl vytvořen k vyšetření této letecké katastrofy v Burkině Faso.

Jako první o nálezu předpokládaných trosek letounu na severu Mali hovořili ve čtvrtek večer vysocí představitelé Mali a Burkina Faso. Také šéf mise OSN v Mali Koko Essien uvedl, že letadlo se nejspíš zřítilo v Mali mezi pouštními městy Gao a Tessalit.

Dvoudenní státní smutek

Letoun se podle AFP zřítil necelou hodinu po startu. Letoun na lince AH5017 vzlétl z Burkiny Faso v 3:17 SELČ, plánované přistání bylo v 7:10 SELČ v Alžíru. Poslední kontakt však dispečeři letového provozu zaznamenali ve 3:55 SELČ, v té době se měl stroj nacházet nad maliským městem Gao. Podle představitelů Burkiny Faso se piloti rozhodli kvůli bouři změnit za letu trasu.

Stroj typu MD-83 (McDonnell Douglas 83) patří španělské společnosti Swiftair, provozovaly ho však nyní v nájmu aerolinky Air Algérie. Celou posádku tvořili podle leteckých odborů v Madridu Španělé.

V seznamu vydaném společností Air Algérie se podle AFP uvádí, že z Ouagadougou pohřešovaným letounem odletělo 50 Francouzů, 24 občanů Burkiny Faso, osm Libanonců, šest Alžířanů, šest Španělů (členů posádky), pět Kanaďanů, čtyři Němci, dva Lucemburčané, jeden Belgičan, Kamerunec, Egypťan, Malijec, Nigeřan, Rumun, Švýcar, Ukrajinec a nejméně tři další osoby, jejichž státní příslušnost se stále zjišťuje. Mezi pasažery bylo nejméně sedm dětí.

Vláda Burkina Faso vyhlásila kvůli letecké katastrofě dvoudenní státní smutek.

Nedávný pád letadla na Ukrajině: Z Charkova odletěla další dvě letadla s pozůstatky obětí
Z Charkova do nizozemského Eindhovenu dnes odletěla další dvě letadla s pozůstatky obětí katastrofy malajsijského Boeingu 777, který se minulý čtvrtek po zásahu raketou zřítil na východě Ukrajiny. Letouny převážely ostatky 74 obětí, které se nyní budou snažit experti v Nizozemsku identifikovat.

Těla 56 mrtvých dorazila do Eindhovenu již ve středu, na letišti obětem po příletu vzdal poctu nizozemský královský pár a premiér Mark Rutte. Pozůstatky budou v Nizozemsku podrobeny analýze DNA, aby těla obětí mohla být identifikována. Podle expertů může tento proces trvat až dva měsíce.

Místní úřady doufají, že se podaří všechny ostatky dopravit do Nizozemska do pátku. „Samozřejmě doufáme, že přivezeme zpátky domů pozůstatky všech milovaných, ať již je jejich domov kdekoliv," citoval server Euronews Esther Naberovou, mluvčí nizozemské policie, která má operaci na Ukrajině na starosti. „Ale nevíme. Jde o to, že množství pytlů a rakví ani neodpovídá množství lidí, které je potřeba identifikovat. Bohužel máme k dispozici nejen celá lidská těla, ale i jen jejich části," dodala.

Austrálie dnes dala najevo, že je připravena poskytnout veškeré zdroje k zajištění místa pádu malajsijského letadla na Ukrajině, pravděpodobně včetně vyslání speciálních policejních sil. Vyplývá to z prohlášení australských politiků, o nichž dnes informoval místní tisk. Při letecké katastrofě v Doněcké oblasti zahynulo minulý týden 37 Australanů.

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová se vydala do Kyjeva, kde chce spolu s nizozemským kolegou Fransem Timmermansem projednat s ukrajinským vedením zajištění trosek na území ovládaném separatisty. Po převezení ostatků mrtvých do Nizozemska je ochrana místa pádu letadla další prioritou australské vlády, uvedla Bishopová před odletem.

Nizozemský premiér dnes v rozhovoru pro agenturu AP prohlásil, že na východní Ukrajinu vysílá 40 neozbrojených vojenských policistů. Policisté prý nebudou na místě nehody kvůli bezpečnosti, ale aby „pomohli nalézt ostatky dalších obětí a jejich osobní věci".