O tom, že Riceová patří k nejnadějnějším uchazečům o viceprezidentský post, ve čtvrtek informoval pravicový blog Drudge Report. Bývalá šéfka diplomacie přitom svou kandidaturu před pár týdny vyloučila.

Republikánský uchazeč o Bílý dům Mitt Romney tento týden mluvil o tom, že by chtěl kandidáta na viceprezidenta jmenovat už během následujících několika týdnů. Obvykle přitom konkrétní jméno zazní až během stranických sjezdů, na nichž jsou oficiálně nominováni uchazeči o post hlavy státu. Ten republikánský se uskuteční na konci srpna v Tampě.

Až dosud americká média uváděla, že mezi favority na viceprezidentství jsou například senátor z Ohia Rob Portman, bývalý guvernér Minnesoty Tim Pawlenty, louisianský guvernér Bobby Jindal či floridský senátor Marco Rubio. Podle některých informací je údajně ve hře také nejméně jedna žena – senátorka z New Hampshire Kelly Ayotteová.

Drudge Report, který má dobré kontakty s vysoce postavenými republikány, nyní zmiňuje i druhou ženu – Riceovou. Ta se prý podle jeho zpráv dokonce pohybuje na špičce seznamu kandidátů.

Osmapadesátiletá Condoleezza Riceová zastávala post šéfky diplomacie v administrativě prezidenta George Bushe v letech 2001 až 2005. Nyní učí politologii na univerzitě ve Stanfordu. Jako kandidátka na viceprezidentku byla zmiňována už před minulými volbami, kdy se s Barackem Obamou nakonec neúspěšně utkal republikán John McCain.