Davis v úterním prohlášení uvedl, že Fadlího smrt „naruší nynější operace Al-Káidy proti USA a jejich spojencům". Fadlí se narodil v Kuvajtu před 34 lety a patřil k důvěrným spolupracovníkům bývalého vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina. V roce 2012 ho USA identifikovaly jako vůdce teroristů v Íránu a vypsaly na něj odměnu sedm milionů dolarů (zhruba 170 milionů Kč).

V roce 2013 ho bin Ládinův nástupce Ajmán Zavahrí podle stanice CNN poslal do Sýrie, aby urovnal spory mezi radikály z Islámského státu (IS) a frontou An-Nusra. Fadlí údajně prosadil odštěpení IS od Al-Káidy, jíž zůstala věrná An-Nusra.

Hlavní cíl amerických letadel

IS operuje v Sýrii a Iráku, An-Nusra v Sýrii. Skupinu Chorásán tvoří členové širšího vedení Al-Káidy a jejich cílem je příprava útoků na západní cíle. Název odkazuje na oblast v Afghánistánu a Pákistánu, kde se podle domněnek skrývá hlavní vedení Al-Káidy. Na objekty používané lidmi z této skupiny v Sýrii a také na jejich výcvikové tábory se zaměřila americká letadla hned od zahájení náletů v Sýrii loni v září.

Fadlí byl podle Davise zabit 8. července při náletu ve voze, který projížděl severozápadní syrskou provincií Idlib v blízkosti města Sarmada. Mluvčí sdělil, že to byl jeden z mála vůdců Al-Káidy, který byl předem obeznámen s plánem útoků civilními letadly na New York a Washington z 11. září 2001. Byl také zapojen do útoku na americké námořnictvo v Kuvajtu a francouzskou bitevní loď Limburg v roce 2002 u Jemenu.