Transplantace z května 2011 byla třetím pokusem týmu českého lékaře o náhradu obličeje. Nashová byla znetvořena v roce 2013, kdy ji vážně zranil šimpanz její kamarádky. Lékaři se tehdy pokusili transplantovat Nashové i obě ruce, které jí zvíře utrhlo, ale už tehdy je tělo pacientky nepřijalo a musely být opět odejmuty.

Podle dnešní zprávy AP se lékaři pokusili vysadit léky na potlačení imunity, které Nashová brala od operace v roce 2011. Experiment ale teď museli ukončit a léky pacientka znovu užívá v naději, že se odpor organismu vůči transplantátu zmírní. Americké agentuře Nashová řekla, že děkuje za modlitby a pevně věří, že experiment poskytne dostatek informací pro pomoc vojákům zraněným v ozbrojených konfliktech.

Bohdan Pomahač se narodil v Ostravě a vystudoval lékařskou fakultu Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonské nemocnice, která patří řadu let mezi deset nejlepších nemocnic v USA, přišel na chirurgickou praxi v roce 1996. Sérii transplantací obličeje zde jeho tým jako první v USA provedl v rámci grantu amerického ministerstva obrany. Pentagon bostonské nemocnici věnoval 3,4 milionu dolarů (57,6 milionu korun v tehdejším kurzu) na výzkum transplantací, během kterého měli lékaři dát nový obličej pěti lidem.