„Naše relativní vojenská výhoda začala erodovat," uvedl Dempsey ve středu večer místního času při představení zprávy v metropoli USA. Aby mohla armáda plně dostát své „globální odpovědnosti", musí dostat podle šéfa generálního štábu k dispozici více finančních prostředků než doposud.

Spojené státy podle Dempseyho nyní čelí mnoha bezpečnostním výzvám současně, a to jak ze strany jiných zemí, tak i „nadnárodních sítí" a skupin bez vazeb na konkrétní státy. Jako příklad jmenoval radikální organizaci Islámský stát (IS) nebo teroristickou síť Al-Káida.

„Dnešní bezpečnostní prostředí je to nejméně předvídatelné, jaké jsem za 40 let ve službě zažil," uvedl Dempsey. „Budoucí konflikty vypuknou rychleji, potrvají déle a budou se odehrávat na bojištích technologicky mnohem náročnějších," do­dal.

Trvalé hrozby

Strategická zpráva uvádí jako trvalé hrozby pro národní bezpečnost Spojených států Rusko, Írán a Severní Koreu. Kritizuje ale i agresivní čínskou politiku v oblasti Jihočínského moře. „Podporujeme vzestup Číny a budeme usilovat, aby se stala naším partnerem pro větší mezinárodní bezpečnost," řekl Dempsey. „Její nároky, které si činí na téměř celé Jihočínské moře, jsou ale v rozporu s mezinárodním právem," dodal.

USA se podle Dempseyho v posledním desetiletí soustředily na boj s teroristickými skupinami. Pravděpodobnost, že se ocitnou ve válečném konfliktu s jiným státem ale prý neustále narůstá.

Dokument, který Dempsey ve středu předložil, se vztahuje k nedávno zveřejněné Národní bezpečnostní strategii prezidenta Baracka Obamy.