Dokument, který je výsledkem několikaleté práce, byl publikován v době spekulací o možném podílu Ruska na úniku důvěrných e-mailů ze serverů americké Demokratické strany, který podle médií může být projevem snahy ovlivnit prezidentskou kampaň.

„Upřímně řečeno, jsme uprostřed revolučních změn kybernetických hrozeb, jež jsou stále vytrvalejší, různorodější, častější a nebezpečnější," komentovala směrnici na konferenci v New Yorku poradkyně Bílého domu Lisa Monaková. Obsah dokumentu „pomůže odpovědět na otázku, kterou až příliš často slýcháme od podniků i občanů – kde mám po útoku hledat pomoc?", dodala.

Kybernetický prostor je podle Monakové stále nebezpečnější. Rusko a Čína jsou stále opovážlivější, schopnost a odhodlání zasazovat destruktivní údery prokazují Írán a Severní Korea, uvedla.

Vládní direktiva stanoví pětistupňovou škálu intenzity kybernetických útoků. Za závažný incident je označen útok, který může ohrozit národní bezpečnost nebo ekonomické zájmy USA, zahraniční vztahy, veřejné zdraví či občanské svobody. Rozsah odpovědi bude úměrný síle útoku.

Prezident Barack Obama věnuje v závěru svého prezidentského mandátu značnou pozornost kybernetické bezpečnosti. Členové Kongresu mu ale vyčítali, že vláda nevydala jasný návod ohledně toho, kam se postižené podniky a instituce mají obrátit o pomoc.