VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Americké školní jídelny, v nichž se jí zdravě, bojují

Los Angeles - Některé školy se snaží zavést do jídelníčku zdravá jídla, řada žáků to ale bojkotuje a raději chodí do restaurací rychlého občerstvení, z nichž jsou odborníci na výživu doslova zděšeni.

4.6.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

Sedmnáctileté Paole Villatorové odlehčená pizza z celozrnné mouky a další podobná jídla podávaná v jídelně její střední školy Magnet v Los Angeles docela chutná. O rok mladší Alfredo Segura je naopak nesnáší, protože podle něj chutnají jako vězeňská strava. Proto s mnoha dalšími studenty chodí obědvat do restaurace rychlého občerstvení, která je poblíž školy, píše agentura Reuters.

Radši do rychlého občerstvení

Alfredova i Paolina škola patří do téhož školního obvodu, který se snaží prosadit do jídelen výživná jídla. Potýká se ale s překážkami v podobě desetiletí špatných návyků generací Američanů odchovaných na mamutím průmyslu rychlých jídelen. Školský odbor z jídelen odstranil fritovací hrnce, nakupuje víc čerstvých potravin a nařídil méně solit. Ze škol zmizely sladké nápoje i automaty nabízející nezdravé potraviny. Nová pravidla se ale ne všude dodržují a restaurace na své trýzněné zákazníky čekají v těsné blízkosti škol.

I když Paole některá školní jídla docela chutnají, ani ona se těmto podnikům nevyhýbá a chodí tam s kamarády na pravidelná týdenní setkání. V roce 1970 bylo v USA 30.000 těchto restaurací, před osmi lety už 220.000. Ještě dramatičtěji se zvedla útrata – z šesti miliard dolarů (115 miliard korun) před třiceti lety na 110 miliard (2,1 bilionu korun).

Stravovací návyky se výrazně zhoršily

Zaměstnaní rodiče původně začali chodit do restaurací kvůli cenám, protože se ohromné porce prodávaly velmi levně. Stravovací návyky dospělých i dětí se tak postupně měnily a opasky se povolovaly. V téže době školy začaly rušit přestávky i hodiny tělocviku, při nichž děti do té doby spalovaly kalorie, protože bylo potřeba dosáhnout lepších výsledků v jednotlivých předmětech. Od roku 1980 se tak počet obézních dětí školního věku ztrojnásobil, což se podle amerických středisek pro kontrolu a prevenci nemocí rovná epidemii.

Nemocí i obezity přibývá

Odborníky znepokojuje také rychlost, s jakou u těchto dětí s věkem přibývá cukrovky, nemocí srdce a dalších chronických potíží. To vše přispívá k prohloubení krize amerického zdravotnictví. V okresu Los Angeles bylo v roce 2007 obézních 23 procent školáků a dalších 19 procent dětí v této věkové kategorii mělo nadváhu.

Americká vláda utrácí ročně 11,7 miliardy dolarů (224 miliardy korun) na programy, díky nimž je 30 milionům dětí zajištěn ve školách oběd a deseti milionům snídaně. Avšak nutriční obsah těchto jídel zůstává stejný od roku 1995. Proto se některé americké státy rozhodly jednat a nečekat na federální vládu. Loni v srpnu 18 z nich zpřísnilo výživové normy, jenomže nikomu nemohou nic vnucovat a není v jejich pravomoci ani trestat ty, kdo se nepodřídí.

Blýskání na časy?

Přesto se ale podle nejnovějších statistik čísla týkající se obezity dětí ustálila a přestala stoupat. Někteří odborníci se domnívají, že se začíná projevovat důsledek kvalitnějších školních obědů, ale další jsou stále skeptičtí. Prezident Barack Obama chce rozpočet školních jídelen zvýšit o další miliardu dolarů, aby zabránil tomu, že budou děti trpět hlady v důsledku hospodářské krize, kvůli níž se nezaměstnanost vyšplhala na maximum za poslední čtvrtstoletí.

„Doufáme, že to přijde i sem,“ říká zástupkyně ředitele školních jídelen jednoho losangeleského obvodu Laura Benavidezová. Její pracoviště spravuje školy se 690.000 studenty. Z rozpočtu 325 milionů dolarů se hradí nejen jídlo, ale také platy zaměstnanců, výhody, pojištění a nádobí. Na každé jídlo jde 70 centů plus dalších dvacet za sklenici mléka. Každá ze servírovaných porcí jídla je pro školskou správu tohoto okrsku ztrátová.

V základní škole Castelar losangelské čínské čtvrti nedávno žáci obléhali pult s ovocem a saláty a plnými lžícemi si nabírali plátky pomerančů, půlky banánů, hrášek a salát. Porce nekončily v koši na odpadky, nýbrž v žaludcích dětí. Avšak šiřitelé obložených chlebů se jen tak nedají. Restaurace rychlého občerstvení často sponzorují školní sportovní týmy a akademické kluby. „Proti mnoha zvyklostem nic nezmůžeme,“ říká Dennis Barrett, který dohlíží na školní jídelny v celém obvodě.

Autor: Agentura Reuters

4.6.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
EXKLUZIVNĚ
1

Babiš píše Sobotkovi: „Na rozdíl od Vás mám v politice čistý štít“

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Migranti pronikli na španělské území. Překonali šestimetrový plot

Na 360 migrantů dnes časně ráno proniklo z Maroka přes vysoký hraniční plot do španělské severoafrické enklávy Ceuta. Jde o druhý masový případ za posledních několik dnů. V pátek se takto dostalo na španělské území kolem 500 lidí.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies